Arkiver

Nyheder

Innovative naturtalenter skal findes blandt bondefangere

Misfit economy

Hun har søgt inspiration hos Amish-folket for at undersøge den moderne verden. Hun har skrevet “The Misfit Economy”, og så var hun en af hovedtalerne ved dette års Trailerpark I/O. Alexa Clay mener, vi skal tænke mindre konventionelt og for at gøre det, skal vi se på dem, der er anderledes end os.

“Hvor mange her har nogensinde gjort noget ulovligt?” Hun stillede spørgsmålet ud i hallen, og en skov af hænder røg i vejret. “Det tænkte jeg nok.” Spørgsmålet kom fra Alexa Clay, forfatter, foredragsholder og researcher inden for subkulturer og økonomi.

Hun var en af hovedtalerne på dette års Trailerpark I/O og afrundede endagsfestivalen med et foredrag om opfindsomhed, og hvor vi kan finde nye, innovative talenter og tænkemåder.

Hendes svar kunne nok på mange virke provokerende. Og måske er det en del af dét at få os til at gentænke vores ideer om elevatortaler, mindmaps og idéudvikling. For det er ikke her, kreativiteten gemmer sig. Den gemmer sig i outsidere, alter egoer og neotribes.

Pirater, gangstere og bondefangere

Normalt når man tænker på rollemodeller inden for iværksætteri, er det folk som Steven Jobs, Thomas Edison, Elon Musk eller måske Ingvar Kamprad, der bliver nævnt. Men det skal vi vænne os af med, mener Alexa Clay. For det er dem, der lever på kanten, der virkelig er innovative. Salgsteknik, kreativitet, innovation og entreprenørskab kommer fra pirater, falskmøntnere, hustlere, hackere, gangstere, bondefangere og andre på kanten af samfundet. De bliver nødt til hver dag at praktisere opfindsomhed for at overleve. Og det kan vi overføre til vores moderne samfund og økonomi.

Alexa Clay er født i 1984 i Massachusetts og er datter af to antropologer. Hun fik selv en grad i økonomisk historie og i 2015 udgav hun bogen “The Misfit Economy”. Selv, fortalte hun, har hun altid været omgivet af misfits, af outsidere. En af dem, der har gjort størst indtyrk på hende, var Dr. John E. Mack, en psykiater, der har været bortført af aliens. Hans verdenssyn var meget anderledes end hendes eget, og hun fik lyst til at undersøge dem, der af mainstream-samfundet blev set som outsidere.

The Amish Futurist

I 2013 drog Alexa Clay ud for at leve som amish. Det kan synes langt fra moderne teknologi og økonomi, men gennem amish-folkets måde at ankue teknologi på, lavede hun et alter ego, Rebecca, som hjalp hende til at reflektere mere eksistentielt over vores brug af teknologi. Som Rebecca tog hun blandt andet til festivalen South By South West i Texas for at spørge stiftere og entreprenører hvorfor, de gør, som de gør. De helt basale, eksistentielt spørgsmål, som man normalt undgår i disse sammenhænge. Men gennem Rebecca, the Amish Futurist, turde hun.

I alter egoer og rollespil ligger en masse viden gemt, forklarede hun. Det er en måde at hacke ens personlighed på og styrke områder, hvor man ikke selv er så stærk, men det er ens rolle måske. På samme måde ligger der også en masse viden i subkulturerne – ikke kun blandt gangstere og pirater – men også i de såkaldte neotribes, små nichesamfund i samfundene. Det kan være hackerfællesskaber, entreprenører eller i en kult, hvor måden at tænke på er anderledes end mainstream-måden.

Derfor skal vi turde se ud over vores egne næser og hylde forskelligheden. Vi skal turde spørge, hvem de ukendte visionære er, hvordan de arbejder og organiserer sig, og hvordan vi selv kan implementere det i vores hverdag. For at komme i gang gav hun denne opskrift på det:

Misfit economy

Gik du glip af Alexa Clay kommer hun til Danmark igen den 9.-11. november til Cyber Security Summit. Bogen “The misfit economy” kan erhverves hendes hjemmeside.

Skriv et svar