Arkiver

HardwareIværksætterlivNyhederRobot

Hollandsk minerydder-drone vækker begejstring på Kickstarter

Hver dag bliver gennemsnitligt 10 mennesker dræbt eller lemlæstet af landminer rundt om i verden. Men et hollandsk startup har fået en idé, der potentielt kan rydde planeten for landminer inden for de næste 10 år. Og det uden at bringe mennesker ind i billedet – minerydderen er nemlig en drone.

Massoud Hassani er ophavsmanden til ideen om en minerydderdrone. Han fik ideen i forbindelse med hans afgangsprojekt fra Design Academy Eindhoven i Holland. Projektet var et slags vinddrevent apparat, der udløste landminer ved kontakt. Apparatet ligner lidt en vindheks, men istedet for tørre grene og kviste, så dannes kuglen af en masse små runde fødder. Når apparatet blæses rundt i et område, udløser fødderne minerne ved hjælp af sin vægt. Ulempen ved dette apparat var så, at det altså også røg med i eksplosionen, når landminerne detonerede.

Men projektet vakte stor interesse, og det fostrede ideen om en drone, der kunne rydde miner i tre trin. Dronen fungerer ret simpelt i sin fremgangsmåde og behøver derfor ikke et menneske ved roret.

Trin 1. Først kortlægger dronen et givent område via GPS, for at udse sig de kritiske områder.

Trin 2. Derefter flyver den tæt over jorden og opsporer alle skjulte landminer.

Trin 3. Dronen placerer en detonator oven på landminen og detonerer den på sikker afstand af eksplosionen.

På den måde går dronerne ikke til, hver gang de støder på en mine, og der er ingen menneskeliv i fare. Og ifølge skaberen selv, er denne metode op til 20 gange hurtigere og 200 gange billigere end de traditionelle løsninger. En af de største udfordringer ved dronen er dog armen. Den holder metaldetektoren, der registrerer minerne, og skal operere i tiptop-stand hele tiden for ikke at udløse miner ved et uheld, da den svæver fire centimeter over jorden.

Stor tilslutning til projektet

At ideen vækker begejstring kan ses på Mine Kafon Drones igangværende funding-kampagne på Kickstarter. Målet var 70.000 euro, svarende til omkring 521.000 kroner, og med 26 dage tilbage af kampagnen har de allerede langt overskredet målet, faktisk med over 30.000 euro. De talstærke vil nok allerede nu have omregnet overskuddet til omkring 223.000 kroner.

Og det kan man da egentlig også godt forstå, for hvem kan være imod en mere sikker, hurtig og økonomisk løsning på de mange glemte minefelter, der slår mennesker og dyr ihjel i tusindtal årligt rundt om i verden?

Prototyperne er allerede igang med et grundigt testforløb i samarbejde med det hollandske Forsvarsministerium, men startuppet mangler kapital til yderligere tests, så de kan udvikle en drone, der er stærk nok til at klare alle slags vejr og typer af miljø. Og her kommer Kickstarter ind i billedet.

Har du lyst til at støtte projektet, kan du klikke her. Og hvis man støtter med mere end 75 euro, får man en miniature version af minerydder-dronen. Det tiltaler i hvert fald nogle her på redaktionen.

Og så kan man læne sig tilbage og glæde sig over udsigten til måske at være minefri om 10 år.

https://www.youtube.com/watch?v=qNyv8Ytq9vs

Skriv et svar