Arkiver

BusinessDe små aktuelleIværksætterlivNyheder

It-boblen lurer efter boom i it-iværksætteri

it-boble

Antallet at nystartede it-virksomheder nærmer sig samme højde som i 2000, året hvor dotcom-boblen sprang. Vi er dog blevet klogere siden, men er det nok til at undgå, at en ny it-boble brister?

Et hav af nye it-virksomheder har i år set dagens lys. Ifølge tal fra Estatistik.dk er der i år kommet 207 nye it-virksomheder, hvilket er tæt på de 219 virksomheder, som myldrede frem i 2000. Det skriver Børsen.

statistik
Udvikling i it-iværksættere, 1992-2015, (1992=100). Kilde: estatistik.dk

Spørger man Kent Nielsen, administrerende direktør i Estatistik.dk, kan boomet tilskrives en øget bevidsthed om de forretningsmuligheder, som er blevet skabt over de senere år. Ifølge ham er folk blevet mere bevidste om, at det kan lade sig gøre – samme tendens, som også var med til at forårsage boomet tilbage i dotcom-dagende.

Virksomhederne er blevet klogere

Kent Nielsen mener dog, at hypen er sundere end i dotcom-dagende, og det skyldes flere faktorer. Dengang ventede man på, at markedet ville udvikle sig, men boomet kom først meget senere. Det skyldtes blandt andet mangel på den rette teknologi, samt en anderledes forbrugeradfærd. Her har man i dag adgang til billig it og infrastruktur, hvilket gør det billigt og hurtigt at teste en idé af i praksis.

På den måde tilegner nye it-virksomheder sig meget hurtigere viden, hvilket øger overlevelsesraten. Der vil dog stadig være virksomheder, som må lade livet. Men ifølge Ulla Brockenhuus-Schack, administrerende direktør i Seed Capital, vil det primært skyldes hård konkurrence, så de bedste vil overleve.

Investorerne fokuserer først senere på skalering

Ulla Brockenhuus-Schack påpeger også, hvordan investorerne er blevet smartere. I dag fokuserer investorer på at få styr på forretningen, inden den skaleres. Samtidig fokuseres der på i højere grad at tilbyde mentorer, der kan guide grønne iværksættere. I den forbindelse er der også kommet større fokus på at have flere forskellige kompetencer i virksomhedernes bestyrelser.

Der er altså forudsætninger, som taler for, at vi ikke er på vej ned at samme vej mod en it-boble som tidligere. Industrien virker derfor mere moden. Men det er stadig svært at svar på, hvorvidt fortiden vil gentage sig.

Skriv et svar