Arkiver

Kategorier

EventsNyheder

40 milepæle som har haft betydning for det danske World Wide Web      

World Wide Web, Skjoldby.dk

I disse dage er det 25 år siden, at World Wide Web blev offentligt tilgængeligt. Det har fået et dansk SEO-bureau til at se på, hvad internettets nok vigtigste applikation har betydet for det danske WWW.

I dag tager vi det for givet. Både adgangen, hastigheden og mængden af information, der på millisekunder lander i din computer, tablet eller smartphone. Internettet. Det har åbnet døre og skabt muligheder verden rundt siden sin spæde start i 80erne. Og i disse dage er det 25 år siden at World Wide Web, internettets nok vigtigste appikation, blev gjort offentligt tilgængelig.

Den 6. august 1991 lancerede briten Tim Berners-Lee det første website. Samme dag blev World Wide Web gjort offentligt tilgængeligt. WWW er nemlig et hypertekst-system, der kører oven på internettet, som er basen for World Wide Web. Nye brugere kunne dog først bruge det fra den 23. august.

40 milepæle i World Wide Webs historie

Inden da fungerede internettet helt anderledes. Hver gang man skulle besøge en ny hjemmeside, var man nødt til at downloade en navneliste med alle internettets servere. Navnene lå i en tekstfil, kaldet hosts.txt, som blev vedligeholdt af Stanford Research Institute. Hver gang en ny server kom på internettet, skulle instituttet tilføje serveren til filen. Det var i 1983, og det var starten på det, vi i dag bare kender som internettet.

Årstallet er et af de 40 milepæle som AdWord- og SEO-bureauet, Skjoldby og Co., har markedet som de vigtigste i historien om World Wide Web. De har set på internettet med danske øjne, for nok har opfindelsen har enorm betydning, men hvad har det betydet for danske brugere?

Det første domæne

I januar 1985 blev det første domæne registreret. Men først otte år senere i 1993 begyndte domæner at blive brugt til hjemmesider. Tre år tidligere så den første webbrowser ellers dagens lys i december 1990. Den hed WorldWideWeb og var skabt af samme person, som opfandt HTML, nemlig Tim Berners-Lee. Browseren blev senere døbt Nexus for at undgå forvirring mellem WWW og browsere. HTML er stadig det “sprog”, World Wide Web bruger i dag.

Det var også i 1993, at det første danske domæne blev registreret. Det var ret.dk, men blev kun brugt til internt brug.

I januar 1995 så Ebay dagens lys. Nogle måneder senere i april kom DBA så til verden. Danskernes egen bruger-til-bruger handelsplads. DBA så helt anderledes ud, end hvad vi kender til sitet i dag, men vi var endnu i internettets spæde begyndelse. I 1995 kom også Amazon, Jubii og formentlig Danmarks første private hjemmeside, ”Familien Madsen Smed”, til verden.

World Wide Web
Sådan så Den Blå Avis ud i 1996. Screenshot er taget via WayBackMachine.

Året efter var det blevet tid til at udvide WWW med chat og e-mail. Ofir blev lanceret i januar 1996, og i juli samme år blev hotmail.com stiftet. Det betød, at man ikke længere behøvede at have et e-mailprogram installeret på computeren. I august blev foreningen for Dansk Internet Handel stiftet for at sikre en fornuftig udnyttelse af internettet. I dag har foreningen over 900 medlemmer.

Online chat, dating og betaling

Efter chatten blev født, kom også de første online datingportaler. I 1998 stiftede Morten Wagner fra Jubii, Dating.dk.

Året efter blev den første Dankort-transaktion foretaget. Købet: En buket blomster.

Internettet overlevede som bekendt Y2K – nok det mest omtalte årsskifte i medierne – og i 2001 blev den første redigering af Wikipedia registreret.

Vi springer et par år til starten af 2004, hvor Web 2.0 blev lanceret. Det markerede et paradigmeskifte for WWW. Websiderne blev nemlig nu i højere grad drevet af brugergenereret indhold og brugerinteraktion. Sociale medier gjorde for alvor sit indtog.

Facebook gik online i februar 2004, ligeså gjorde YouTube og i 2006 kom Twitter på – samme år som Wikileaks introducerede deres website.

World Wide Web blev retro

I 2013 blev World Wide Web retro. Animerede .gif’er fra 90erne genopstod og både Facebook og Twitter gjorde det muligt at søge direkte i .gif-databasen Giphy.

I dag er internettet blevet mobilt, det er blevet grundstenen for deleøkonomi og disruption af traditionelle markeder og intelligent teknologi kendt som IoT. Ifølge Skjoldby og Cos. liste over milepæle er det dog applikationer, som benytter internetteknologi, og altså ikke som sådan en del af World Wide Web.

Du kan se hele tidslinjen og de 40 milepæle her.