Arkiver

NyhederSustainable TechUdland

Frimærkestor opfindelse skal tøjle sollys og rense vand på minutter

DrikkevandFoto: Wikipedia

En opfindelse på størrelse med et frimærke har potentiale til at afhjælpe de millioner af mennesker, der mangler adgang til rent drikkevand. Glaschippen kan nemlig ikke bare fange UV-stråler, men også synligt lys og dermed nedsætte rensningstiden fra timer til minutter.

Et hold forskere fra Stanford University har opfundet en lille bitte chip med store muligheder. Det ligner mest af alt en tablet a la en iPad bare så lille, at den kan ligge på en fingerspids. Formålet er at rense vand hurtigt med en let tilgængelig ressource – solen.

Opfindelsen kan nemlig på få minutter rense vand ved hjælp af synligt lys fra solen, skriver Cnet.com. Andre soldrevne apparater er typisk afhængige af UV-lyset fra solens stråler, og med den metode tager det timer eller dage at få renset vand til drikkevand.

663 millioner mennesker uden rent drikkevand

Ifølge FN mangler omkring 663 millioner mennesker adgang til rent drikkevand, og næsten 1000 børn dør dagligt af sygdomme, der kunne være undgået ved bedre hygiejne- og vandforhold.

”UV-lys står kun for omkring fire procent af solens energi. Hvis man også kan bruge det synlige lys, kan vi komme op på 50 procent af energien, og når man frit kan benytte sig af det, hvorfor så ikke bruge solenergi til at desinficere vand mere effektivt,” siger forsker og forfatter til en rapport om opfindelsen Chong Liu til Cnet.com.

Den lille glas chip er dækket af små stykker kobber og nanosmå stykker af det industrielle smøremiddel molybdenum disulfid, som kan dræbe mikrober. I et kontrolleret eksperiment dræbte opfindelsen 99.999 procent af bakterierne i 25 milliliter vand efter 20 minutter.

Nu skal opfindelsen afprøves i større mængder, men det kan fysisk sagtens lade sig gøre og stadig holde prisen på et par dollars ifølge Chong Liu. Glaschippen kan dog ikke dræbe vira og fjerne bly endnu, og kan derfor kun bruges til fx flodvand, som ikke er uigennemsigtigt og tungt forurenet.

Skriv et svar