BusinessHardware

Digital styring og virtual reality: Byggebranchen er under forandring

ByggebranchenFoto: Rob Deutscher

Virtual reality vinder ind på både arkitektstuer og på byggeuddannelserne. Samtidig bliver byggeprocesserne digitale med Virtual Design and Construction. Byggeri er blevet noget, man simulerer.

I Nordjylland skal et forskningsprojekt afdække de perspektiver og muligheder, der er i at bruge virtual reality i byggeri og undervisning. Flere arkitektstuer bruger VR til at få et mere nuanceret indtryk af et byggeri, som endnu ikke er opført, og byggeprocesserne er blevet digitaliseret.

Byggebranchen undergår store forandringer disse år, hvor digitalisering får større og større betydning i flere brancher. Det hedder industri 4.0 eller den fjerde industrielle revolution.

På UCN Technology i Nordjylland introducerede de for to år siden virtual reality som et af fremtidens redskaber i byggeri. Nu har de startet et tredimensionelt forskningsprojekt, der skal bane vejen videre for teknologien som lærings- og professionelt redskab.

Digitalisering fra uddannelse til etablerede virksomheder

Også på Aalborg Universitets Institut for Byggeri og Anlæg laver de forsøg med at bygge virtuelle modeller af fremtidige byggerier.

”Man får en langt bedre mulighed for at vurdere et nyt byggeri, end man gør med traditionelle plantegninger og visualiseringer. Det er især godt når det gælder involvering af brugere, der ikke til daglig arbejder professionelt med byggeri og bygningstegninger, siger lektor Kjeld Svidt, der er en af drivkræfterne bag VR-forsøget til elek-data.dk.

Og det er ikke kun startups og uddannelsesinstitutionerne, der har set lyset i at blive mere digitale. Også etablerede virksomheder som MT Højgaard arbejder på at blive mere effektive med ny teknologi.

Virksomheden har investeret 100 millioner i at blive den mest produktivitetsfremmende virksomhed i sin industri og satser især på Virtual Design and Construction, skriver Børsen.

Med VDC kan man nemlig simulere alle dele af et byggeri og skabe et visuelt, detaljeret overblik fra den tidligere projektidé og frem til byggeriets udførelse og drift. MT Højgaard har afsat 47 medarbejdere til bare at arbejde med virtuelt design.

MT Højgaard tog VDC i brug for to år siden, og i dag arbejder 92 procent af alle deres projekter med VDC-modeller. Det sikrer en bedre forretning og en mere fokuseret indsats, siger divisionsdirektør i MT Højgaard Niels Vingesø Falk til Børsen.