Arkiver

HardwareNyhederUdland

High tech-tandbeskytter skal beskytte footballspillere mod hjernerystelser

Tandbeskytter

Sportens verden får mere og mere opmærksomhed fra tech-iværksættere både herhjemme og i udlandet. Et af de nyeste skud på stammen er en high-tech tandbeskytter, som skal beskytte NFL-spillere mod hjernerystelser.

Football-sæsonen nærmer sig, og når de hundredekilo tunge footballspillere tørner mod hinanden i kampen om at stjæle yards og forhindre touchdowns, er det så tænderne knaser og kraniet ryster. Hjernerystelser og deraf følgende hjerneskader er da også et stort problem i såvel college football som i NFL. Flere spillere har måtte indstille karrieren i en ung alder, og nogle har endda begået selvmord som følge af smerter.

Læs også: Team Zwatt: Der er penge i cykeldata

Derfor bliver der forsket i, hvordan skaderne i sporten – og andre sportsgrene – kan undgås, og flere startups har satset på netop dette område. Det nyeste påfund er en tandbeskytter, der er pakket med sensorer, accelerometer, hukommelse, gyroskop og mikroprocessorer. Det skriver Geekwire.

Smart-tandbeskytter bruges allerede af universitetshold

Tandbeskytteren er opfundet af startuppet i1 Biometrics, et 20 mand stort firma fra Kirkland, Washington, og deres football-gadget er allerede i brug hos football-holdet hos University of Washington.

Tandbeskytteren kan måle den kraft, stødet mod hovedet har givet spilleren og til forskel fra andre måleinstrumenter, er vi her helt inde i hovedet på atleten. Målingerne er derfor mere korrekte end de sensorer i spillernes hjelme, siger Rob Scheidegger, træner for universitetets football-hold til Geekwire.

Læs også: Tonsser scorer investering i millionklassen

På en opladning kan tandbeskytteren lagre op til 1000 stød og sende dataen i realtid til i1s software. Mange football-hold er interesserede i at reducere mængden og alvoren af skaderne. NFL-holdet Pittsburgh Steelers bruger eksempelvis robotter i deres træning – også en ny teknologi inden for sportens verden – som kan bevæge sig næsten som en spiller, men med kraftig reduceret risiko for slemme skader.

Større indsigt i både sikkerhed og præstation

Med tandbeskytteren vil trænere og spillere nu blive klogere på, hvornår skaderne sker og om mange små stød kan lede til varige mén.

Læs også: Ny platform hjælper elitesportsklubber med sponsorater

i1 Biometric blev stiftet i 2012 som et spin off fra virksomheden Bite Tech, der udvikler tandbeskyttere for mærket Under Armour, et brand der vinder større og større markedsandele, og som mange nok har lagt mærke til ved dette års OL. I 2014 blev i1 Biometric opkøbt af angel investor Gary Rubens, som ville investere i wearable-teknologi, som kan give større indsigt i atleters præstation og sikkerhed, skriver Geekwire.

Skriv et svar