BusinessHardwareNyhederSustainable Tech

Delebilskoncept vil gøre det overflødigt at eje: Kør gratis med passagerer

Spiri

Torsdag bliver et nyt koncept offentliggjort. Den danske teknologivirksomhed Spiri løfter sløret for sin delebils-service, der vil gøre det muligt at køre gratis eller være passager til samme pris som offentlig transport.

De vil tage det bedste fra samkørsel og delebiler, kombinere det med lave priser, grøn tankegang og gøre det billigere, mere miljøvenligt og faktisk helt gratis at køre bil. Virksomheden hedder Spiri, og tankegangen kalder de on-demand carpooling. Et koncept, de mener, vil gøre det overflødigt overhovedet at eje en bil.

”Det bliver stadig mindre attraktivt at eje en bil. Biler står stille 95 procent af tiden og er dyre at eje. Spiri er en helt ny delebils-service, der overflødiggør behovet for at eje en bil. Hvis du vil bevæge dig i byen helt gratis, så sæt dig i førersædet og kør selv. Så længe du tager folk med, der skal samme vej som dig, er det helt gratis,” siger medstifter Søren Halskov Nissen, som også står bag Drivr.

Og gider man ikke køre, kan man hoppe ind som passager til samme pris som offentlig transport.

“Spiri fjerner behovet for nogensinde at eje en bil igen,” slår Søren Halsskov Nissen fast.

Ultra letvægts elbiler specialdesignet til bykørsel

Ligesom konceptet er Spiris flåde af elbiler heller ikke helt som de andre. Her er tale om ultra-letvægts elbiler specielt bygget til byer. Bilerne bruger 50 procent mindre energi sammenlignet med en almindelig bil. Men hvordan de ser ud, det vil Spiri ikke afsløre endnu.

Den først prototype af elbilen bliver nemlig fremvist til dette års TechBBQ den 20. september på Holmen i København. Og selve delebilsservicen bliver lanceret i 2017 i et af de fem lande, Spiri vil ind i først; Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannien. Størrelsen af flåden og hvilken by, der bliver den først, afslører Spiri senere i år, fortæller Aika Poulain, PR & kommunikation hos Spiri.

Du kan dog allerede registrere dig som kommende bruger her, og køre bilen helt gratis, når konceptet for alvor lanceres. Registreringen er efter først til mølle princippet og åbner torsdag.

En game changer i branchen

Konceptet har allerede fået rosende ord med på vejen. Tidligere VP for Supply Chain hos Tesla, Peter Carlsson kalder Spiri en game changer og har da også sikret sig en plads i bestyrelsen.

“Du har ikke brug for en stor fem personers bil, der kan køre 160 km/t til bytransport, hvor man ofte oplever lange køer og langsomt tempo. Spiri er en ultra letvægts elbil, bygget specifikt til persontransport i byer med mere benplads end en Mercedes S klasse-limousine.”

Peter Carlsson afslører også lidt mere om designet.

“Spiri-bilerne har kun ét formål, at få fok fra A til B. Derfor har vi skåret alle de features fra, man ser i en almidelig bil, men som ikke har nogen værdi for en persons daglige pendleture. Der er ingen paneler, maling og en fjerdedel af delene, man ser i en almindelig bil, er skåret væk.”

Spiri blev grundlagt sidste år i København. Virksomheden har udover den ny type elbil udviklet sig eget software-system til køretøjer. I ryggen har Spiri bred erfaring fra virksomheder som Tesla, Aston Martin, Siemens, DriveNow Ferrari og Bosch.

Det bliver med Spiri altså billigere at køre i bil, men forretningsmodellen kommer til at hænge sammen trods de billige priser, fortæller Aika Poulain.

Passagererne betaler det, der svarer til en busbillet for at køre. Når man fylder bilen op med passagerer, så giver modellen mening,” siger hun.