Arkiver

BusinessHardwareNyhederRobot

Danmark er i spidsen for verdensmarkedets robotudvikling

Robotklynge, RoboCluster

De seneste seks år er der etableret 57 nye robotvirksomheder i landet og ni internationale filialer. Danmark beskæftiger tusinder af ansatte inden for robotbranchen, som stadig vokser. Og robotklyngen, RoboCluster, på Fyn spiller en stor rolle for udviklingen.

Kloden rundt buldrer robotter og automatiseringsteknolgier frem. Det er industri 4.0, og Danmark befinder sig i spidsen af verdensmarkedets robotudvikling.

Ifølge Vækstfonden er der siden 2010 blevet etableret 57 robotvirksomheder i Danmark samt ni internationale filialer. Det vil sige, at Danmark rummer knap 100 robotrelaterede virksomheder, som beskæftiger tusinder af ansatte i et område, der stadig vokser. Danmark er altså godt i gang med at realisere den vision, som robotklyngen RoboCluster blev sat i verden for at nå; at gøre Danmark til foregangsland for udvikling og innovativ anvendelse af robotteknologi og automation.

Danmark er overvejende positiv over for robotter

Faktisk er Danmark det femte mest automatiserede land i verden ifølge World Robotics Statistics og 84 procent af befolkningen har en positiv indstilling til robotter ifølge EUs Europabarometer.

RoboCluster har haft vital betydning for den internationale anerkendelse, som Danmark nu har inden for automatisering og robotteknologi. Klyngen opstod tilbage i 2002, da 15 robot-kloge mennesker var til netværksmøde i Odense.

Og RoboCluster har da også netop fået officiel hæder for at være den underliggende motor i miljøet. Robotklyngen har nemlig modtaget en såkaldt sølvcertificering af ESCA, the European Secretariat for Cluster Analysis. Tre innovaitonsnetværk ud af 22 i Danmark har nu fået den ære.

At være first movers er nøglen til at udbygge konkurrenceevnen

Anerkendelsen sætter RoboCluster naturligvis stor pris på, og det bekræfter foregangsmændene i, at den vej, de valgte, er frugtbar og afgørende for Danmarks konkurrenceevne.

”Danmark konkurrerer ikke kun med lavtlønslande, men også i stigende grad med lande, der er højautomatiserede og har et kompetenceniveau svarende til det danske. Vores evne til at være blandt de førende på anvendelse og udvikling af robotteknologi og være first-movers er derfor en nøgle til at bevare og udbygge vores konkurrenceevne inden for en række områder. Det kræver, at vi har en stærk dansk robotindustri, der hele tiden udfordrer, hvad der er muligt,” siger Bjarke Falk Nielsen, Cluster Manager hos RoboCluster i pressemeddelelsen.

Og den tilgang har blandt andet fået Eugene Demaitre, Senior Web Editor på det amerikanske medie, Robotics Business Review, til at konkludere, at Danmark spiller en iøjnefaldende hovedrolle inden for robotudvikling i Europa.

Robotter er på verdensplan et trecifret milliardforetagende

RoboCluster har 154 danske virksomheder, organisationer og institutioner som medlemmer, og markedspotentialet er lovende. Der omsættes på nuværende tidspunkt for 213 milliarder kroner årligt på verdensplan I robotindustrien og fra 2015-2018 vil der blive solgt 1,3 millioner robotter, vurderer International Federation of Robotics.

Den udvikling vil RoboCluster selvfølgelig gerne have Danmark skal have en større bid af, og derfor har de i år søsat projektet RoboExport, der sætter fokus på eksportpotentialet i den danske robotbranche.

“Der mangler fokus på muligheden for gensalg og konvertering af kundespecifikke løsninger til produkter. Derfor er formålet med projektet blandt andet at udvikle skalérbare forretningsmodeller for eksport af danske robotløsninger,” siger Bjarke Falk Nielsen i pressemeddelelsen.

RoboCluster

Skriv et svar