Arkiver

EventsNyhederTechBBQ

TechBBQ: Når snakken falder på venture kapitalen

Venture kapital

Venture kapital var et af emnerne på scenen til TechBBQ i tirsdags. I Operaens smukke omgivelser blev der leveret input og ekspertviden fra en masse fremmødte profiler inden for forskellige områder af iværksættermiljøet. Til paneldiskussionen om venture kapital, var der repræsentanter fra både Balderton Capital, Northzone og Creandum.

Det var en festlig affære, da Sam Myers fra Balderton Capital, Jeppe Zink fra Northzone og Bjarke Staun fra Creandum mødtes på scenen til en diskussion om venture kapitals betydning i dagens iværksætteri. Bølgerne gik højt, der blev snakket meget og afbrudt meget og ikke mindst grint, da de tre leverede deres bud på venture kapitalens rolle.

Som en meget naturlig ting, startede diskussionen med at fokusere på det danske miljø. Herhjemme har vi nemlig endnu ikke set helt så meget aktivitet i venture kapital, som mange af vores europæiske og amerikanske naboer har. Men det, mente paneldeltagerne, er et spørgsmål om tid.

Der blev henvist til, at det danske techmiljø er relativt ungt i forhold til nogle af de andre markeder, og at eksempelvis København stadig er ved at finde ud af, hvor kompetencerne ligger henne i den henseende. I den sammenligning har miljøerne i eksempelvis Stockholm og London været på banen i noget længere tid.

Den nordiske ydmyghed

En anden årsag, der blev foreslået, er vores nordiske mentalitet. Norden har ikke nødvendigvis udmærket sig ved sin evne til at rejse penge. Det, mente paneldeltagerne, kan skyldes en manglende evne til at sælge sig selv godt nok kombineret med en forbeholdenhed fra potentielle investorer. I Norden er pengene ikke lige så store, som på det amerikanske marked, blev der nævnt, og det kan være en årsag til, at man er mindre eventyrlysten, når det kommer til at investere penge i et nyt foretagende.

Men det kan være hæmmende for innovationen, sagde panelet. Manglen på kapital kan betyde, at man kommer til at tænke mere kortsigtet og i mindre format. I stedet for at tænke globalt og uden hæmninger fra starten.

Venture kapitalen er i en positiv udvikling

Med tiden er venture kapital blevet mere eventyrlystent og udviser en større risikovillighed, var der enighed om på scenen. Det mente panelet kunne skyldes, at venture kapitalfondene er begyndt at tiltrække flere folk med bredere profiler. Der sidder økonomer og koncerndirektører til bords med folk fra startupmiljøet, hvilket skaber en ny og anderledes mentalitet, når det kommer til penge og iværksætteri.

Og det er en positiv udvikling, mente paneldeltagerne. For det giver en mere forskelligartet skare af beslutningstagere i fondene.

Startups skal holde fokus og lære at dele talentet

En anden ting, som panelet slog ned på, er, at startups skal være bedre til at holde fokus på deres produkt og ikke mindst på, hvem de laver et produkt til for at tiltrække den gode venture kapital. Kapitalfondene er nemlig mere og mere på udkig efter startups, der virkelig kan ændre noget, som kan gøre en forskel, mente paneldeltagerne.

Iværksættermiljøet har ligeledes en stor betydning, lød det fra scenen. Panelet mente ikke, at de danske startups på nuværende tidspunkt kan forvente at få global succes, hvis ikke de er villige til at rykke uden for landets grænser i jagten på talent og kapital. Og venture kapitalen vil helst have startups ind, der kan tiltrække store pengesummer i fremtiden.

Her blev det indskudt i farverige vendinger, at dette fokus på grænser og nationalitet i virkeligheden er fuldstændig lige meget i vores globaliserede samfund. At startups og deres hjemlande skal holde op med at føle et sådan nationalt ejerskab over talent.

Attraktive rammer kan tiltrække udenlandsk talent

Det gælder også den anden vej rundt, mente panelet. Her henviste de til de udfordringer, som udenlandsk talent står over for, hvis de ønsker at rykke deres kompetencer til Danmark. For at kunne tiltrække de udenlandske talenter, så må vi først arbejde henimod at få skabt nogle attraktive rammer.

For som udenlandsk iværksætter, kan det være svært at slå sig ned i Danmark, mente de. Vi har ikke så mange tilbud til engelsksprogede og de nordiske sprog kan være kringlede at lære. Især hvis man kun påtænker at bo i landet i en kortere årrække.

Kort opsummeret skal der tænkes mere internationalt, så skal venture kapitalen og talentet nok være der, lød dommen fra scenen.

Skriv et svar