Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

HardwareNyhederSponsoreret indhold

Danish Tech Challenge: Meget mere end blot en konkurrence

Danish Tech Challenge er et acceleratorforløb for nystartede hardware-virksomheder, som afholdes af Industriens Fond og Scion DTU. I skrivende stund er tredje omgang af iværksætterforløbet i fuld gang, og virksomhederne arbejder på livet løs. Danish Tech Challenge er nemlig et af de forløb, der beviseligt har formået at skabe flotte resultater på bare få år.

Som nyslået iværksætter kan verden være et brutalt og uforudsigeligt sted at gøre forretning. Hvor skal man starte, hvem skal man snakke med, og hvordan skal man egentlig bære sig ad? Mange af de spørgsmål, kan et acceleratorforløb give svaret på.

Læs også: TechBBQ: Hvad kan acceleratorforløb gøre for dit startup?

Et af de danske forløb er iværksætterkonkurrencen Danish Tech Challenge på Scion DTU, der udspringer af Industriens Fonds temaindkaldelse om flere vækstiværksættere i Danmark og netop nu er i gang – for tredje år i træk – med 20 nye hardware-virksomheder.

Deltagere fordobler både omsætning og medarbejderstab

Resultaterne fra Danish Tech Challenge er ikke blot varm luft. I en ny evaluering af forløbet, blev det klart, at de 18 deltagende startups fra Danish Tech Challenge 2014, alle har klaret sig igennem skærene og endda vækstet betragteligt. Det er ikke så lidt i et økosystem, hvor godt halvdelen af iværksætterne siges at bukke under inden for tre til fem år.

Fordobling i medarbejderstaben
Fordobling i omsætning
104,2 millioner i samlet funding

Deltagerne fra 2014 har derimod præsteret at fordoble deres samlede medarbejderantal fra 53 til 95 og øget omsætningen fra godt syv millioner kroner til knap 14 millioner kroner. Sammen med holdet fra 2015 har de driftige startups tillige præsteret at hente over 100 millioner hjem i funding. Ganske imponerende, når man tænker på, at hardware er en af de sværeste discipliner at få succes i.

“Det er benhårdt at være iværksætter og endnu mere benhårdt at være hardware-iværksætter med avancerede teknologiske produkter, så det er ret fantastisk, at så mange stadig lever, vokser og henter kapital. Det bekræfter os i, at vi med Danish Tech Challenge, gør noget af det rigtige,” siger Steen Donner, administrerende direktør for Scion DTU.

En halv million i præmie og intens sparring

Danish Tech Challenge kører i fire måneder hvert år. Forløbet byder på et intenst program, der kræver at virksomhederne er klar til at rykke teltpælene til Lyngby. Til gengæld får de via forløbet adgang til både sparring med rådgivere og mentorer, adgang til prototypeværksted, adgang til investorer og en hovedpræmie i form af Industriens fonds Iværksætterpris på 500.000 kroner.

fullsizerender

Det har tydeligvis givet resultater, viser evalueringen af forløbet. Alle de deltagende startups kreditterer Danish Tech Challenge for at have været en medvirkende faktor i forhold til virksomhedernes udvikling og succes.

Idéerne spænder vidt

Når man først træder ind ad dørene hos Danish Tech Challenge i Forskerparken i Lyngby, summer gangene og de delte kontorer af aktivitet. Folk går til og fra, der snakkes rundt omkring, og der ses opslugte miner rundt omkring bag computerskærmene.

Dette års Danish Tech Challenge byder på mange håbefulde startups. Idéerne spænder over desinfektion- og hygiejneløsninger i hospitalsverdenen, LED-lyskilder, modulsystemer til at bygge sin egen robot, en vandsparende cirkulationsbruser og et nyt støbningsmateriale til behandling af knoglefrakturer.

Raket på skuldrene

Ved et af bordene findes Saninudge. De udvikler en intelligent spritdispenser, der hjælper hospitalsansatte med at holde fokus på håndhygiejnen ved hjælp af interaktiv nudging, der tilpasser sig til den enkelte bruger via big data.

Deres oplevelse af forløbet har indtil videre været positiv. Selvom der er knald på, oplever de, at det giver en stor udvikling.

“Man får nærmest spændt en raket på skuldrene den allerførste dag, og så er det ellers bare fuld fart fremad. Der er ingen undskyldning for ikke at klø på med sit projekt,” lyder det fra Theis Jensen, medstifter i Saninudge.

Men farten er også med til at skabe overblik over sin virksomhed, fortæller han. Forløbets forskellige stadier giver værktøjerne til at få styr på sin teknik og styrker, så man kan udnytte alle sine kompetencer hensigtsmæssigt.

“Man får nærmest præsenteret den helt rigtige krydderisammensætning til at lave den perfekte ret,” siger han grinende.

fullsizerender-2

Først langt hen ad vejen, finder man ud af, hvor lidt man vidste

Et andet startup, der prøver kræfter med dette års forløb, er Linkaiders. Deres produkt Reachi er en kombination af software og hardware, der tilsammen skaber en informationsplatform til Røde Kors. Målet er at kunne optimere informationstrømmen om behovet for nødhjælp, før katastrofen rammer.

De to stiftere, Pernille Skjødt og Ida Stougaard er først og fremmest imponerede over, hvordan forløbet har formået at skabe netværk imellem deltagerne. Både i forhold til virksomheden, men også med fokus på de individuelle kompetencer, fortæller de.

“Vi er en meget blandet skare her, nogle har lange erhvervskarrierer bag sig, og andre er nyuddannede som os. Det giver en masse viden og erfaring, som er en fordel for os førstegangsiværksættere,” fortæller Ida Stougaard.

Selvom de selvfølgelig gerne vil vinde finalen, er det nu ikke kun det, Danish Tech Challenge handler om for dem. De vil gerne helt til finalen for at få alle stadier af forløbet med. Det giver en masse viden og netværk, som kan være med til at eliminere de værste faldgruber på vejen. For som Ida Stougaard pointerer, så er det først hen ad vejen, at man finder ud af, hvor lidt man egentlig vidste i forvejen.

Det ekstra arbejde er det værd

Begge stiftere var med i Iværksætterpiloterne efter endt uddannelse, og derigennem mødte de et par af de tidligere deltagere, som havde masser af gode ting at sige om forløbet. Og det betød en del for beslutningen, fortæller de. Selvom de kendte til forløbet i forvejen, så var det med til at ruste dem til udfordringen. For det er meget arbejde.

“Man må prioritere, om det ekstra arbejde er det værd,” siger Ida Stougaard og tilføjer, “Og sige til sig selv: Hvad koster det i ressourcer, og hvad får du igen af kompetencer og udvikling. For os har det i hvert fald været det værd.”

Der er altså tale om et accelerationsforløb, der virker.

”En af grundene til at Industriens Fond støtter Danish Tech Challenge er, at forløbet har fokus på at hjælpe teknologitunge iværksættere med at komme godt i gennem den svære start og efterfølgende vokse. Vi har behov for de iværksættere, der kan tænke, skabe og producere de innovative produkter og de produktionsvirksomheder og arbejdspladser, som Danmark har brug for. Så derfor er det positivt hvis flere klarer sig, og særligt hvis flere klarer sig godt,” siger Mads Lebech, der er adm. direktør i Industriens Fond.

Skriv et svar