Arkiver

E-handelNyheder

Net-kriminalitet: Flere danskere bliver snydt, når de handler online

Kriminalitet i forbindelse med e-handel er steget markant på få år, selv om et stort flertal af danskerne oplyser, at de er opmærksomme på ikke at blive snydt. Det er skidt for tilliden til handel på nettet, mener Rigspolitichefen.

Internettet er efterhånden blevet danskernes andet hjem, men det betyder ikke, at de kan færdes lige så trygt online, som de kan hjemme i dagligstuen.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af anmeldelser om bedrageri er steget fra 7.147 i 2009 til 28.907 sidste år. Ifølge rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg, er der flere årsager til stigningen, men især én faktor – handel på nettet – har haft stor betydning. Det skriver Berlingske.

”En meget stor del af stigningen handler om e-handel, det at folk handler på nettet, hvilket der er flere og flere, som gør. Der følger kriminaliteten nu med. Det er vigtigt, at vi har en effektiv efterforskning på området, for det er jo en trussel mod vores vækst og udvikling, hvis folk bliver bange for at handle på nettet,” siger han til avisen.

Problemet kræver både en skarpere politiindsats, og at danskerne selv bliver mere bevidste om sikkerhed på nettet, mener Jens Henrik Højbjerg.

Opmærksomme danskere?

Et stort flertal – 68 procent – af danskerne oplyser ellers, at de er opmærksomme på ikke at blive snydt, når de handler online. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Trustpilot. En tredjedel har direkte fravalgt netbutikker, de mistænkte for at være falske.

”Tallene peger på en meget positiv tendens, hvor danskerne er opmærksomme på de faldgruber, der er forbundet med internethandel. Vi kan se, at der er et stort kendskab til de advarselssignaler, man som forbruger bør være opmærksom på, for eksempel hvis domænenavnet er dansk, men siden tydeligt er udenlandsk,” siger Mathilde Lykke Bülow, kommunikationschef i Trustpilot, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser desuden, at danskerne er gode til at lytte til andres erfaringer, inden de handler på nettet. Men den påpasselighed kan altså være svær at aflæse i de triste statistiker fra Rigspolitiet.

Pas på nettets tryghed

Det kan blandt andet skyldes, at der er forskel på, hvordan danskerne opfører sig i den fysiske og den digitale verden, fortæller Lars Bo Langsted, juraprofessor fra Aalborg Universitet.

”Når det kommer til det digitale, så sidder vi hjemme i vores trygge stuer og kigger på den samme skærm. I den fysiske verden ved du godt, at du ikke skal gå med en skummel mand om i en baggård, men den advarsel har du ikke på nettet, fordi du i udgangspunktet er tryg,” siger han til Berlingske.

Lars Bo Langsted ser ikke mindst forældet lovgivning som en hindring for politiets arbejde. Fra Jens Henrik Højbjerg lyder det, at en betydelig del af fremtidens betjente skal uddannes til at bekæmpe kriminalitet på nettet.

Skriv et svar