BusinessHardwareNyheder

”Vi kan skabe et Silicon Valley for biler i Nordjylland”

Selvkørende bil, Olli, Autonomous

En by i Nordjylland kan tiltrække sig verdens øjne, hvis det bliver lovligt at oprette testzoner for selvkørende biler. I Aars vil fonden Autonomous nemlig bygge en bilfabrik for netop de førerløse køretøjer.

Oppe i Nordjylland en god håndfuld kilometer fra Aalborg ligger den lille by Aars. Det er ikke en by, der internationalt vækker ret meget genkendelse. Måske ikke engang hos sjællændere eller i Sydjylland. Men Aars skal snart være hjemsted for en fabrik, der bygger selvkørende biler. Det fastslår robotforsker ved Aalborg Universitet, Henrik Schärfe i Børsen.

Han er direktør i den selvstændige erhvervsdrivende fond, Autonomous, der administrerer teknologiske projekter i Vesthimmerland. Og får Danmark en bilfabrik for selvkørende biler og muligheden for at oprette testzoner for køretøjerne, kan det vække klang internationalt håber robotforskeren.

”Vi kan skabe et Silicon Valley for biler i Nordjylland. Det bliver et attraktivt sted, for det findes ikke mange testzoner i verden,” siger han til Børsen.

Kræver ny lovgivning og kapital

Det kræver dog en ændring af lovgivningen, da færdselsloven lige nu dikterer, at alle køretøjer skal føres af en person med viden om bilen. Også selvom det betyder, at der sidder en chauffør udelukkende for at kunne trykke på en knap, hvis noget skulle opføre sig underligt.

En problematik, Vesthimmerland allerede kender til, efter sommerens forsøg med den selvkørende minibus Olli, som Autonomous også står bag.

Et politisk flertal er heldigvis for at give støtte til et lovforslag om test af selvkørende biler på offentlige veje, som transportministeren snart vil præsentere.

En ændring af loven er afgørende for bilfabrikken, men ligeså er et skud kapital. Derfor er Autonomous allerede i dialog med nogle mulige investorer for at finde de nødvendige 100 til 150 millioner kroner, fabrikken kræver, fortæller Henrik Schärfe i Børsen.

Første prototype kan være klar i 2017

Autonomous har indgået nogle partnerskabet med det lokale erhvervsliv i Nordjylland, og Spar Nord Fonden har skudt penge i projektet. Også borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen, tror på projektet og håber, at en fabrik vil kunne skabe arbejdspladser til området.

Visionen er at lave en danskproduceret bil med så mange komponenter som muligt købt hos danske virksomheder. Den første prototype kan allerede være på vejene til næste år.