Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

De små aktuelleNyhederPlatform

Unge vil være digitale selvstændige – det udfordrer fagforeningerne

Digital selvstændighed vinder frem. Unge åbner i stigende grad op for at skulle freelance som digitale selvstændige, der finder arbejde ved hjælp af apps og hjemmesider.

En verden af freelancers. Det er en tankegang, som i stigende grad vinder indpas blandt de yngre generationer. Her begår de unge sig på et nyt arbejdsmarked, hvor de finder job som digitale selvstændige gennem apps og hjemmesider. Det skriver business.dk.

Men hvordan bør man egentlig organisere arbejde? Det hersker der tilsyneladende en del uenighed omkring. De unge siger ja, de ældre siger nej og fagforeningerne udfordres.

De unge vil have frihed

Ifølge fagforbundet HK er generationsforskellene på spil. Det betyder, at de unge i dag drømmer om frihed, fleksibilitet og selvbestemmelse, når det kommer til hvor, hvornår og for hvem, man vil arbejde.

Det er en trend som det dansk-baserede startup MePloy arbejder for. Hos MePloy forsøger man at skabe en fleksibelt arbejdsmarked gennem formidlingen af ufaglærte småjobs, som påtages under freelancelignende vilkår.

Det er netop her, at loven og fagforeninger som HK udfordres. Når alt foregår digitalt og i freelanceform omgås overenskomster og funktionærloven. Samtidig påpeger Michael Bugaj, stifter af MePloy over for Berlingske Business, at lovgivningen endnu ikke er indrettet til at varetage de nye tider, hvor eksempelvis betaling foregår gennem digitale platforme.

Få er bekendt med mulighederne

Hos HK har man i samarbejde med Epinion foretaget en analyse blandt sine medlemmer. Undersøgelsen viser tydeligt, at de yngre er mere positivt stemte end de ældre.

Blandt de adspurgte under 40 år mente 40 procent, at flere platforme som MePloy er en positiv udvikling. Her var de ældre over 40 år var mere negativt stemte over for udviklingen.

Det var dog kun 16 procent af alle de adspurgte, som havde kendskab til platforme som MePloy, hvilket vidner om, at konceptet stadig er nyt her i landet. De unge var dog igen de mest interesserede, hvoraf 28 procent af de unge mellem 25 og 29 år svarede, at de kunne finde på at oprette en profil på en sådan platform.

“Vi er bestemt ikke imod den nye økonomi. Vi vil tage udfordringen op og finde en måde at sikre de medlemmer, der vælger at blive ­digitale selvstændige,” siger Kim Simonsen, forbundsformand for HK til business.dk.

Skriv et svar