Arkiver

GuideNyheder

Infografik: Er selvstændige berettiget til dagpenge?

fagforening

Som selvstændig og iværksætter kan en god fagforening eller a-kasse af flere grunde være værd at investere i. Men hvad koster det, og har man brug for begge dele? De spørgsmål har Ekspertvalg.dk forsøgt at gøre lettere at besvare med en infografik. 

Skrevet i samarbejde med Nick Afsharian, Ekspertvalg.dk.

Det kan meget vel være, at ens forretning trods kortvarigt underskud har et stort potentiale, men i sidste ende har man regninger og husleje, som ikke tager hensyn til ens egen eller virksomhedens nuværende situation. Når man derud, har man som selvstændig så det samme sikkerhedsnet som lønmodtagerne?

Det er ikke altid lige let at hitte rede i.

Hvornår kan du få dagpenge?

I den første fase af livet som selvstændig vil virksomheden højst sandsynligt ikke generere noget overskud. Økonomisk bistand kan derfor være nødvendigt, enten gennem bijob, bagland eller statsstøtte. Og heldigvis kan man modtage dagpenge samtidig med, at man arbejder på at starte og drive sin virksomhed.

Der er dog nogle betingelser, man skal overholde:

  • Man må kun drive virksomhed på deltid, da man skal stå til rådighed, hvis et fuldtidsjob dukker op, hvilket man skal være i stand til at holde sideløbende med virksomheden.
  • Man skal bogføre alle arbejdstimer, som går til drift af virksomheden.
  • Drift af virksomheden skal kunne lade sig gøre uden for regulær arbejdstid.
  • Eventuelle åbnings- og træffetider må ikke være placeret inden for regulær arbejdstid, da man dermed ikke kan stå til rådighed for et fuldtidsjob.

Hvis man bliver nødt til at afvikle sin virksomhed, kan der være flere årsager. Enten at man lukke den frivilligt på grund af eksempelvis manglende overskud, eller man kan være gået konkurs på grund af manglende ressourcer til finansiering af fortsat drift.

I begge tilfælde er man berettiget til dagpenge, så snart man kan anses for at være ledig. Det indebærer, at alle aspekter af virksomheden er afviklet, herunder afmeldelse af CVR-nummer, opsigelse af eventuelle ansatte samt opsigelse af firmabil og lokaler.

Herunder kan du se, hvad det koster at være medlem af en a-kasse eller fagforening, hvad sådanne organisationer tilbyder og skattereglerne. Så bliver det forhåbentlig en kende mere overskueligt.

fagforening_a-kasse-2

 

2 kommentarer

Skriv et svar