Arkiver

IværksætterlivSustainable Tech

Konsulent: Grønne virksomheder glemmer, at de skal tjene penge

Grønne virksomheder

Som grøn virksomhed kan du få op til 100.000 kroner til at teste dit produkt. Hvis du altså har et produkt, der er klar til markedet. Og det er ikke altid, at de grønne virksomheder har fokus på, at den skal være økonomisk bæredygtig for at overleve på markedet, fortæller konsulent hos Det Grønne Iværksætterhus.

“Hvordan vil I tjene penge?”

Det spørgsmål kan give grønne opstartsvirksomheder en klump i halsen og blanke øjnene, når Bo Petersen, der er konsulent i Det Grønne Iværksætterhus, stiller dem det.

“Når man kommer til os, skal man have en plan for, hvordan man kan tjene penge. Man skal vide, at produktet virker, så vi kan teste det. Og man skal have afgrænset, hvad produktet rent faktisk skal kunne, så det er muligt at teste produktet, hvilket er en forudsætning for at kunne indhente et tilbud på testen,” siger Bo Petersen.

Det Grønne Iværksætterhus drives Scion DTU på vegne af Erhvervsstyrelsen, og her har du som grøn iværksætter mulighed for at søge om op til 100.000 kroner til en skræddersyet test af dit produkt. Puljen kommer fra S-R-SF-regeringens tiltag “Grøn omstilling”, som slutter i år, men der har været så få gode pitches, at der stadig er penge at søge.

Pengene ligger bare og venter på de rette

“Vi har eksempelvis hjulpet en virksomhed med at få et certifikat, så de kan tilbyde sig til det udenlandske marked. Virksomheden er kommet med en løsning på de udskældte brændeovne, der forurener med deres røg. Man har fundet på at sætte en røgsuger op. Det er ikke en unik løsning, men de har fundet en billig løsning på problemet. Samtidig har de en god forretningsmodel, og dét er vigtig,” siger Bo Petersen.

Eksempler som dette findes der mange af, men der er også ofte grønne virksomheder, der slet ikke har styr på forretningsmodellen, når de henvender sig til Det Grønne Iværksætterhus. Og det er ærgerligt, for muligheden for at søge støttem varer kun indtil udgangen af 2016, og der er altså stadig mulighed for, at omkring fem virksomheder kan søge midler til at få testet sit produkt.

“Det er bare at søge. Hvis altså man har et produkt, der er klar til markedet. Det bedste, man kan komme med til os, er et letter of intent. Altså en hensigtserklæring fra en virksomhed, der vil købe ens produkt på betingelse af eksempelvis en konkret test. Men du kan også komme med mindre, så længe du har en økonomisk bæredygtig forretningsmodel og ved, hvordan virksomheden skal løbe rundt,” siger Bo Petersen og tilføjer:  

“Inden der kan indsendes en ansøgning, skal iværksætteren selv have indhentet et tilbud på testen, men det er altid godt først at kontakte os for et sanity check inden.” 

Gode idéer skal udsættes for kritiske øjne

Det kan lyde som ganske indlysende elementer, de grønne virksomheder skal have styr på, inden man kommer til Det Grønne Iværksætterhus. Det er bare ikke altid de små iværksættere har tænkt på dem, fortæller Bo Petersen. Han oplever derimod, at folk kommer til ham med små, skrøbelige idéer, som de har gået og rodet med, hvilket ikke gør dem særligt skarpe.

“Nogle gange har folk aldrig præsenteret deres idé for andre end deres mor og far eller kone. Og hvis de ikke har givet deres ærlige mening – og det har de altså sjældent – så står iværksætterne med et produkt, som den enkelte iværksætter synes, er en god idé, men ikke noget, som folk egentlig vi have,” siger han.

Helt konkret mangler folk ofte at lave en reel beregning af, hvad deres produkt skal koste. I Det Grønne Iværksætterhus siger man, at prisen skal femdobles fra kostpris til udsalg, fordi der er mange led, når man laver produkter business to consumer – lidt mindre ryger der, når det er business to business.

Det Grønne Iværksætterhus er den af S-R-SF-regeringens ”Grøn omstilling”, der har til formål at skabe grøn økonomi, hjælpe grønne virksomheder samt grøn vækst og udvikling i Danmark. “Grøn Omstilling” er blevet tilbagerullet af V-regeringen, og Det Grønne Iværksætterhus lukker ved udgangen af året. Det er dog stadig muligt at flytte ind i forskerparken Scion DTU, og der vil fortsat være mulighed for rådgivning og sparring. 

Skriv et svar