Arkiver

FintechUdland

Europas finansielle centrum opruster på fintech-fronten

Luxembourg, fintech

Flere og flere fintech-virksomheder rykker mod Luxembourg eller spirer fra den traditionsrige bankinghub. Det kræver en transformation af den finansielle sektor – hvilket Luxembourg bakker op om.

Fra hotellet går jeg ud for at finde en hurtig snack. Et pølsehorn, et stykke bake off fra 7Eleven eller en pose peanuts med chokoladeovertræk. Jeg er vant til at kunne få min sult stillet på hvert et gadehjørne. Men ikke her. Hvad jeg derimod har adgang til alle steder hæveautomater og banker.

I et land, som måler bare 2586 km2, mindre end Long Island i New York eller 0,87 gange arealet af Fyn, findes der 143 banker som tilsammen har værdier for omkring 760 milliarder euro.

Læs også: Online købmændenes rendezvous vil sætte en standard for fremtidens e-handel

Her er omkring 4000 fonde registreret, faktisk er landet verdensleder inden for investeringsfonde med aktiver under administration for over 3,6 billioner euro. Men det traditionsrige storhertugdømme for bankmænd og investeringshajer er under transformation. Også her vinder fintech større og større markedsandele og rusker ved, hvordan bankbranchen plejer at være.

En ny søjle i den finansielle sektor

Allerede i flyet på vej til det lille monarki i Europa kan jeg læse om den transformation, Luxembourg undergår. Hvordan ikke engang et af verdens finansielle centrum er immun over for den moderne bølge af digitale startups og fintech-virksomheder.

I Flydoscope magazine udtaler Pascal Denis, partner i KPMG i Luxembourg, at en helt ny søjle i den finansielle sektor er ved at blive bygget i landet. Og at den er usædvanlig på den måde, at den faktisk bidrager til at gøre den finansielle sektor mere mangfoldig, mens den samtidig forårsager store forandringer i de traditionelle erhverv. At Luxembourg aktivt bakker op om fintech-økosystemet; hovedstaden, landet, bankerne, fintech-virksomhederne, universitetet og store firmaer som Deloitte og Luxembourgs forening af banker, ABBL.

For selv et af verdens finansielle centre kan ikke se sig undslået for den tendens, der verden over for alvor har sat fintech på kortet; den øgede digitalisering gælder også for kunderne i traditionelle fag. Og i Luxembourg er der rigtig mange potentielle kunder inden for netop fintech.

Det rumler med nye muligheder

Hos KPMG melder de om flere startups, der flytter til landet både på grund af Luxembourgs status og landets forsøg på at positionere sig som den nye europæiske hub for fintech-startups. Noget Luxembourg gør i samarbejde med Luxembourg for Finance, en række private organisationer, og tiltag som fx KMPGs projekt The Khube, The KPMG Hub for Entrepreneurship.

Når man går gennem hovedstadens gader er det dog stadig de etablerede navne, der fylder skilte og husnumre. Og den største udfordring er da også at få de traditionelle banker til at samarbejde med startups og omvendt. Men det rumler allerede.

Læs også: Nykredit indgår samarbejde med aarhusiansk fintech-iværksætter

Derhjemme kender vi Danske Banks repositionering som de unges bank, Danske Banks MobilePay og Nordeas mindre succesfulde Swipp og Nykredits samarbejde med Lunar Way. De store har brug for de små for at nå med på den digitale bølge og de små har brug for de store penge og erfaringer. Groft sagt.

Proakiv forandring

Der er fokus på klienter og kunders krav, og de er blevet mere digitale. Og mere digitale kunder, er blevet mere selvstændige, bedre informeret og deraf mere krævende, udtaler Yves Maas, formand i ABBL til PwCs udgivelse, Banking in Luxembourg. Men det er en udfordring, som Yves Maas er sikker på, landet vil overkomme, hvis bankerne reagerer på den nye virkelighed.

Og de traditionelle banker er ganske proaktive med investeringer i research, udvikling og partnerskaber. Landet har også set en stigning i konference og møder om ikke bare fintech, men også om digitale løsninger og udvikling som fx Deliver One i sommer, der satte fokus på e-handel verden over.

Læs også: Europæisk platform vil samle e-handel og logistik

For at overleve som et af verdens finansielle hovedsæder, må Luxembourgs banker udvikle en up-to-date digital infrastruktur, hvor de nye løsninger og innovative idéer bliver implementeret. Ellers kan det være, at hævemaskinerne på hvert et gade hjørne må lukke til fordel for kiosker og fast food.

Skriv et svar