Arkiver

NyhederSustainable Tech

Startup vil sende millioner til NGO’er i stedet for Google

Goodwings lancerede i går deres platform, der skal revolutionere rejsebranchen og gentænke markedsføring. Den skal have et socialt aftryk og så skal resultatet af ligningen i sidste ende være en profitabel forretning.

De har talt om det i nogle år efterhånden. Lige siden deres veje igen krydsede hinanden i nogle kontorlokaler i Hellerup, hvor de drev hver deres virksomhed med social ansvarlighed som fællesnævner. Talt om at starte noget sammen. Noget der var gennemsyret af god virksomhedsadfærd, profitabelt og baseret på fælles globale mål om at fremme social ansvarlighed.

I dag har Christian Honoré og Christian Møller Holst så skabt Goodwings. I løbet af oktober har de gennemtestet deres betaversion, og 1. november gik de endelig live, så bevidstfulde forbrugere nu kan booke hotel og samtidig sætte et socialt aftryk.

Skaber forretningsmodel på manglende loyalitet

Goodwings er, hvad man på godt dansk i rejsebranchen kalder et Online Travel Agency (OTA). For det utrænede øre i branchen vil sites som Expedia og Hotels.com nok ringe en klokke. Og netop disse to aktører er en vigtig brik i forretningsmodellen bag Goodwings. Eller det er i højere grad deres kunderelationer – eller mangel på samme.

”Når du dykker ned i et regnskab fra et klassisk OTA-selskab, så viser det, at 50 procent af deres salgskommissioner stammer fra nye kunder. Expedia og Priceline har mere end 50 procent af det globale marked og bruger samlet set omkring 40 milliarder kroner om året på markedsføring,” siger Christian Honoré.

Beder man ham pege i en retning af årsagen, er han ikke i tvivl.

”Det er udtryk for en lav loyalitet blandt forbrugerne. Spørger du forbrugerne, er det over halvdelen, der ikke kan huske, hvor de købte deres sidste rejse. Men det paradoksale er jo i virkeligheden, at du som ny i branchen ikke har en chance mod de store budgetter på trods af mindre loyale brugere. Med mindre du har en ny tilgang,” fortsætter han.

NGOer skal erstatte Google

Ifølge Christian Honoré er en af de helt store poster i markedsføringsbudgetterne tilskrevet Google. Her kommer den nye tilgang ind i billedet.

“Vores forretningsmodel bygger på, at vi køber opmærksomhed hos danske og internationale NGO’er. Vi har etableret 12 NGO-partnerskab, og de kommer hver og én til at erstatte Google i vores markedsføringsstrategi. De lander halvanden til 2 millioner mennesker med deres følgere og nyhedsbreve. Jo flere de kan konvertere til vores rejseservice, des flere penge får de,” siger Christian Honoré.

Læs også: Din forretningsmodel bliver stærkere, hvis du engagerer dig i velgørenhed

På nuværende tidspunkt har Goodwings kun én leverandør af hoteller. Det er gennem Expedias affiliate netværk. Derfor er priserne de samme som på Expedia, og donationer til godtgørende formål udgør i dag beskedne tre procent af opholdets pris. Beløbet vil stige som startuppet etablerer flere leverandøraftaler og kan gøre deres priser konkurrencedygtige leverandørerne imellem.

Vil ryste hele branchen

Afslapning, oplevelser og ny inspiration under fremmede himmelstrøg til en travl hverdag derhjemme. Det er heldigvis mange forundt at rejse med den nemme tilgængelighed. Samfundsøkonomisk spiller turisme en stor rolle og redistribuerer store summer. Penge, der kan hjælpe meget, hvis de bliver distribueret rigtigt.

Men Goodwings analyser kaster også lys over turismens skyggesiderne.

Den store rejseaktivitet bidrager i høj grad til CO2-emissioner, og luftfarten alene står for fem procent af den samlede emission. Alvorlige følgevirkninger som global opvarmning og vandmangel viser sig især de steder, vi godt kan lide at rejse hen. Turister disneyficerer lokale kulturer, og man udnytter svage grupper. Det skyldes især det fokus, der har været på pris, og at forbrugerne som oftest vælger det billigste. Det er oftest de svageste i kæden, der bliver presset. Det er især dem, der laver mad og gør rent på hotellerne.

Men branchen selv, som har magten til at ændre det, fastholder fokus på pris og imødekommer forbrugernes ditto.

Goodwings vil tage kampen op ved at realisere tre definerede strategiske mål:

Accessibility: I dag er der ingen portal for bæredygtige hoteller.

Availability: I dag er der ikke nok bæredygtige hoteller og destinationer. Hvis alle vil rejse bæredygtigt, er der ikke mulighed for det.

Affordability: Kulmination på de to førstnævnte. Goodwings vil påvirke marginerne og gøre bæredygtige løsninger konkurrencedygtige.

”Det er langsigtede mål. Men vi arbejder for at påvirke mainstreamturismen, som den ser ud i dag. Vi vil hjælpe forbrugerne med at tage de ansvarlige valg. Vi vil gøre agriturismo og eco-cabins mainstream. Forsimplet skal vi tænke det sådan her: hvorfor hedder økomælk ikke bare ’mælk’ i supermarkedet og konventionel mælk hedder ’mælk tilsat et eller andet’,” uddyber Christian Honoré.

Det sociale aftryk

Det er ikke tilfældigt, hvem man har indgået de 12 partnerskaber med.  De relaterer sig alle til de 17 bæredygtighedsmål, som FN offentliggjorde sidste år.

“Uagtet hvilket verdensmål, du interesserer dig for, vil du kunne finde en NGO, der reflekterer den sag. Sammen med forbrugerne og NGO’erne er vi fælles om værdierne og arbejder op imod vores fælles bæredygtighedsmål-mål. Det er her, vi skal vinde loyalitet,” siger Christian Honoré.

Christian Honoré og Christian Møller Holst stødte første gang på hinanden til en casecompetition på Handelshøjskolen. Sidstnævnte startede her en studenterorganisation, hvis eneste formål var at få CSR ind i undervisning. Honoré arbejdede på dette tidspunkt som CSR Manager i Coloplast.

Med deres evne til at etablere og drive en forretning og deres skarpsindighed for ansvarlig virksomhedsadfærd, er der forventningsafstemt inden begivenhederne for alvor tager fat.

”Vi vil gerne være dualistiske. Vi vil tjene penge, og vi vil gøre noget godt. Det er grundstenen. Nogle gange vil vi tage beslutninger der hjælper vores formål, og andre gange kommer vi til at stå i en situation, hvor vi kommer til at skade vores formål en lille smule, men vi gør det her, fordi ellers overleverer vi ikke næste kvartal,” siger Christian Honoré.

En sovende kæmpe

Christian Honorés fik appetit på at fremme bæredygtighed i rejsebranchen, da han arbejde for Dansk Rejseforening. De prøvede dengang at sætte CSR på dagsordenen tilbage i 2010, men det var der ikke mange, der reagerede på.

Ifølge ham, er branchen en sovende kæmpe, der ikke reagerer hurtigt. Hvilket er paradoksalt, da der ikke skal gå meget galt, før den rystes af udefrakommende årsager som terror, jordskælv og askeskyer.

Det er en meget rigid og konservativ branche, der har brug for nytænkning.

Skriv et svar