GuideHardwareNyheder

Guide: Virtual Reality – hvilket udstyr er det bedst til dine behov?

VR, virtual reality

Virtual Reality er for alvor ved at slå igennem og er allerede i gang med at revolutionere flere industrier, herunder gaming industrien og ejendomsbranchen. Fotografen Matt Marsh har i over et år arbejdet med VR og giver her sit bud på, hvilket udstyr der er bedst til prisen og behovet.

Det bliver i stigende grad mere normalt at få VR-udstyr hjemme i stuerne, men med efterhånden mange produkter at vælge iblandt kan det være en jungle at finde ud af, hvilket VR-udstyr, man bør investerere i.

Derfor har fotografen Matt Marsh, der udarbejder virtuelle ture for webportalen Lokalebasen.dks kunder, udarbejdet en guide. Han har i over et år arbejdet med virtual reality og har testet al det VR-udstyr, der på nuværende tidspunkt findes på markedet.

HTC Vive- 9.5/10

HTC Vive er uden tvivl det VR-udstyr, der giver den ultimativt bedste og vildeste VR-oplevelse. Det er nemlig det eneste udstyr, der har en Room Scale funktion, hvilket betyder, at når man fysisk bevæger sig rundt inden for et angivet område, bevæger man sig ligeledes rundt i den virtuelle verden. De giver en virkelighedstro oplevelse, og man føler rent faktisk, at man er fysisk tilstede i en anden verden.

For at få den fulde oplevelse skal man placere to lighthouse sensorer i det rum, hvor man ønsker at spille. De sporer ret præcist både headsettet samt de to controllere, som man benytter til at spille eller navigere rundt med. Hvad angår selve headsettet, så kan det være en smule ubehageligt at have på, da det er rimelig tungt og holdes fast af en elastik i stedet for hård plastik eller seler. Derudover er udstyret forholdsvis dyrt og kræver, at du har en high-end gaming computer.

htc-vive1

Oculus Rift – 9/10

Oculus Rift er det bedste VR-udstyr, hvis formålet udelukkende er at game. Der er nemlig uanede mængder af spil og apps, som man kan udforske med dette headset. Modsat HTC Vive kan dette udstyr dog kun benyttes i en stillestående eller siddende position, men den kommende Oculus Touch vil tilsyneladende have samme Room Scale funktion som HTC Vive. Headsettet er behageligt at bære og virker til at passe fint til forskellige hovedformer. Man kan altså derved benytte dette udstyr i længere tid ad gangen.

oculus-rift21

Samsung Gear VR – 7/10

Dette udstyr har ikke til formål at konkurrere med hverken HTC Vive eller Oculus Rift, da det udelukkende er til brug med en Android smartphone. Og det er begrænset, hvad man kan gøre med en smartphone. Når det er sagt, så er selve oplevelsen overraskende imponerende. Derudover er Samsung og Oculus gået sammen om at udvikle en bred vifte af spil og apps, som man kan udforske i Gear VR. Der er altså noget for alle og til en meget lav pris. Herudover er headsettet behageligt at have på, og selve kvaliteten af den smartphone du har, er desuden med til at afgøre, hvor god en VR-oplevelse du får.

samsungvr

PlayStation VR – 7/10

PSVR er en virtual reality gadget til PlayStation 4 og består af et headset og to controllere, der kan benyttes til mange PS4-spil. Headsettet er komfortabelt at have på, men selve teknologien, der opfanger bevægelserne, altså tracking, fungerer ikke optimalt, da der benyttes en gammel teknik. Dette kan resultere i svimmelhed.

Sony har designet PSVR til at være en social gadget ved at benytte spejling, så headsettets display både vises inde i selve headsettet, men også på tv-skærmen. På den måde kan venner og familie følge med i, hvad der sker i spillet. Derudover er der mange spil, der kræver flere spillere, hvor kun én behøver at bære et headset. Og man kan både spille med eller mod den person, der har headsettet på. Dette er en unik måde at gøre et ellers individuelt spil socialt ved at inkludere flere spillere.

playstationvr1

Google Cardboard – 6/10

Dette udstyr er uden tvivl det billigste VR-udstyr på markedet med priser helt ned til 8 kroner, hvis man da allerede ejer en smartphone. Google Cardboard er ikke designet til at kunne konkurrere med andet VR-udstyr på markedet, men fungerer mere som en god introduktion til virtual reality. De spil og apps, der på nuværende tidspunkt er tilgængelige, er simple og viser, hvad virtual reality kan tilbyde. Derudover er det tilgængeligt for alle og dermed et godt sted at starte.

google-cardboard1

Se en samlet oversigt over vurderinger nederst i denne artikel

Kommende releases

Google Daydream View

Google Daydream View er et forholdsvis stort skridt op i forhold til Google Cardboard, men er ligeledes udelukkende til brug med en smartphone. Der er i øjeblikket kun en smartphone, som man kan benytte, men i fremtiden forventer man, at man vil kunne benytte flere slags smartphones. Headsettet er prissat til 550 kroner, så det vil uden tvivl komme til at konkurrere med Gear VR.

Selve designet er smart, og Google hævder desuden, at headsettet er 30 procent lettere end Gear VR, så det bør være mere behageligt at have på. Det er allerede muligt at forudbestille Google Daydream View.

StarVR

Der er endnu ikke bekræftet en udgivelsesdato eller pris på StartVR-udstyret, men det forventes at blive udgivet i slutningen af 2016. Det kommer til at være et helt unikt VR-udstyr grundet størrelsen på skærmen. Derudover har udstyret en 210 graders vandret udsigt, hvilket gør det muligt at bevæge sine øjne rundt på skærmen i stedet for at være nødt til at bevæge hele sit hoved. Indtil videre kan man kun opleve en fire minutters demo, der giver en intro til spillet ’The Walking Dead’, og det så vildt ud.

FoveVR

Et andet unikt VR-udstyr, der snart rammer hylderne, er FoveVR, der er udstyret med et infrarødt eyetracking kamera, så headsettet tydeligt ved, hvad brugeren ser på. Dette giver mulighed for en masse fede funktioner, der kun kan opleves på Fove. Eksempelvis nye måder at navigere rundt på, nye måder at sigte på i skydespil og nye måde at styre køretøjer på.

Det giver derudover mulighed for at kunne stimulere dybdeskarphed på ny måde, hvilket betyder, at hvis man ser på en genstand, der er tæt på i spillet, så slørres baggrunden. Dette vil tilsyneladende forhindre, at ens øjne vil blive hurtigt trætte. Man har siden 2. november 2016 kunne forudbestille FoveVR til en pris på 2370 kr.

Der er altså VR-udstyr til mange forml og mange priser, og det er derfor ikke nødvendigt og lade sig nøjes med kun et udstyr.

vr-rating-stor