IoTIværksætterlivNyhederSponsoreret indhold

Teknologi bag velfærdsmykke skal til at måle brystkræft

brystkræft

Fra velfærdssmykke til velfærds-bh, fra faldteknologi til måling af brystkræft og fra to fyre der sidder og lodder til en 17 mand stor virksomhed. Sarita CareTech udvikler sig med høj fart med hjælp fra Væksthus Midtjylland.

Som en medalje giver plejepersonalet plejehjemsbeboeren Rie halskæden på. Rie lader lydigt smykket glide ned over hovedet til det hænger rundt om halsen. Nikolaj Nielsen følger nervøst, stolt og let irriteret med.

“Det var fedt og ærefuldt endelig at få vores produkt afprøvet, men jeg synes samtidig, at designet var dårlig, og så var jeg lidt bekymret over sikkerheden. Også selvom jeg havde snakket med alle de eksperter, jeg overhovedet kendte for at være sikker på, at der ikke var noget farligt ved produktet,” fortæller han.

Episoden finder sted på et plejehjem uden for Aarhus, og “medaljen” er første version af Sarita CareTechs produkt. En broche med en indbygget faldteknologi, der kan mærke, om vedkommende smykket sidder på falder. Smykket er målrettet ældre mennesker, og hvis de falder, alarmeres pårørende eller plejepersonale.

Læs også: Praktisk æstetik skal forbedre alderdommen

Kort tid efter smykket bliver afprøvet, finder Nikolaj Nielsen og hans kompagnon frem til imidt, der er den fælles indgang til de midtjyske erhvervsfremme tilbud. Og så tog udviklingen af deres velfærdsteknologi og wearable design fart i den et år gamle virksomhed.

“Da vi fandt frem til imidt (i 2014, red.) var vi to fyre, der sad og loddede printplader. Nu er de første produktioner af vores produkt lige sat igang,” siger Nikolaj Nielsen.

Fra faldteknologi til måling af brystkræft

Gennem imidt har Sarita CareTech fået økonomisk støtte til en patent-agent, som har søgt patent på deres teknologi, hvilket har givet virksomheden nye muligheder. Derudover har de fået vejledning og adgang til et netværk af andre aktører, hvorfra de blandt andet har fået penge til at udvikle deres teknologi og produkt. Det har blandt andet fået patent på at inkorporere fald-teknologien det lille trekantede stykke i bh’er.

Læs også: Velfærdsstartup satser på hippiedrøm frem for stor investering

Teknologien kan nemlig mere end blot at mærke fald. For når man placerer processorkraft og sensorer så tæt på kroppen, åbner man en masse muligheder. Nogle af mulighederne er at måle hjerterytme og resperation, for derved måske at kunne forudsige hjerteproblemer samt anfald. Der er også studier, der peger på, at man kan finde tidlige stadier af brystkræft ved at have korrekte sensorer samt signalbehandling i en bh.

“Der er intet andet end tid og penge, der i praksis stopper os fra at kunne opnå disse mål. Derfor er vores første skridt at udvikle højteknologiske smykker, og derved etablere en solid teknologisk platform som fremadrettet kan inkorporeres i tekstiler,” siger Nikolaj Nielsen.

Han mener, at kombinationen af internet of things, hardware og tekstiler helt sikkert er det næste skridt i forhold til, hvordan sygdomme og vores heldbred håndtere. Derfor kører Sarita disse dage et projekt, hvor 50 tekstil og IT-designere netop undersøger eventuelle løsninger i denne retning. Og skridtet efter det er, at indopereret teknologien i kroppen. Det er Sarita dog stadig 15-20 år fra at kunne.

Når Nikolaj Nielsen er ude og holde foredrag oplever han, at folk ikke kender til de vækstfremmende tilbud, der eksisterer
Når Nikolaj Nielsen holder foredrag oplever han ofte, at folk ikke kender til de erhvervsfremmende tilbud, der eksisterer, som eksemepelvis imidt.

En særlig målgruppe og en ukendt hjælp

Igennem udviklingen af deres teknologi har de lært meget. Ikke mindst om deres målgruppe. Halssmykket lades eksempelvis op gennem et micro-usb. Men sådan en størrelse kan være svær at håndtere, når man er 92 år og har parkinsons.

“En af opladerne kom tilbage helt ødelagt, fordi en af brugerne havde vendt usb-stikket forkert. Nu har vi droppet usb-opladningen, og produktet bliver i stedet ladet på en opladestand. De små opladere var simpelthen for besværlige for de ældre,” siger han.

At få prøvet produktet af er helt afgørende for udviklingen, fortæller han. Men afgørende har imidt også været. Nikolaj Nielsen har faktisk svært ved at se, hvor virksomheden skulle være i dag, hvis ikke de var stødt på imidt.

“Regionale tilbud som imidt råder over er en kæmpe ressource, som jeg ikke tror, folk rigtig kender til. Når jeg kommer ud og holder foredrag, så hører jeg mange, der bare sidder med deres idéer selv. Man skal ud med sin idé – og her kan eksempelvis imidt være en stor hjælp,” siger han.

Læs også: DTC-deltager: Du skal have mere end 24 timer i døgnet for at være med