Arkiver

E-handelIværksætterlivNyheder

Iværksætter vil give lysten til at skabe videre til sine børn

Cykellygter, iværksætteri, Rasmus Warnke Nørregaard

Han har selv stiftet flere virksomheder og hjælper nu sine børn med deres første webshop. For Rasmus Warnke Nørregaard er det vigtigt at give lysten til iværksætteri videre og lære sine børn respekt for penge.

Da han selv var barn, solgte han vinterjakker til de andre børn i skolen. Han reparerede cykler og kendte andre unger, der forsøgte sig med hjemmelavede perler og parfume af havens roser. For ham blev det en levevej. Rasmus Warnke Nørregaard har flere virksomheder og projekter bag sig, eksempelvis handelsplatformen everclassic.com.

Så da hans to ældste børn nok engang bad deres far om lige at sende en 100 krone-seddel på MobilePay, satte han sig ned med dem for at forklare, at pengene, han tjener, ikke bare falder magisk ned i hatten på ham på arbejde. Men at han netop arbejder for dem, og at de kunne gøre det samme.

”Vi blev enige om at oprette en webshop. Jeg lærte dem om moms og skat, hvordan man tjener penge, og at der også ligger nogle timer i at holde sådan en shop kørende. Det er meget givende. Det giver dem en god forståelse for, hvordan det hænger sammen. At penge ikke bare hænger på træerne,” fortæller Rasmus Warnke Nørregaard.

“Respekt! Vigtigt at lære den næste generation om penge”

Webshoppen hedder cykellygter.com. For cykellygter var noget, Alberte på 16 og Viggo på 12 år mente, at man jo altid har brug for. Nu har de sendt 250 lygtesæt af sted – og faderen han har kun været på posthuset for dem enkelte gange.

”De engagerer sig. Når der kommer ordrer ind, bliver især Viggo helt vild, ’Jeg bliver mega rig!’. Og de dage, hvor der ingen ordrer kommer, bliver han helt modløs. Det er præcis de samme frustrationer, som jeg har i mit virke, og som de jo har kunne mærke på mig i mange år, når forretningen går op og ned,” fortæller Rasmus Warnke Nørgaard.

Han satte sig ned og skrev om ungernes webshop på LinkedIn og Facebook, og hurtigt stod det klart for ham, at andre var enige. Opslaget blev liket og kommenteret med kommentarer som: “Respekt! Det er vigtigt at lære den næste generation om penge, hvor de kommer fra og især at man kun kan bruge dem en gang”.

Man kan være sin egen lykkes smed

”Jeg vil gerne give den store glæde, som iværksætteri giver mig, videre. Kreativiteten og lysten til at skabe og gøre ting bedre. At man kan tænke ud over det normale, og at der er flere måder at gøre tingene på. I stedet for at sidde og vente på, at pengene dumper ned i skødet på en, kan man være sin egen lykkes smed,” siger han.

Rasmus Warnke Nørregaard mener, at der i dag er en tendens til, at børn er mere stillesiddende og mindre kreative end dengang, han føjtede rundt og følte sig som en stjerne, når han fik solgt endnu en af de 100 vinterjakker, som hans far havde købt til ham, for at lære sin søn lidt om iværksætteri. Det fyldte nemlig meget i faderens liv med fem restaurationer og ejendomsentreprenørvirksomhed.

”Jeg har altid haft en gen for at skabe, men det er nok min fars skyld, at jeg er blevet mere kreativ,” siger Rasmus Warnke Nørregaard og tilføjer:

”Og har mine børn det gen, vil jeg gerne pleje det og give dem lysten til at springe ud i det. Jeg vil gerne, at de får det ind under huden, og så kan de blive grebet af det eller ej.”

Børnene skal ikke skabe sig en identitet gennem overforbrug

Udover at lære sine børn om iværksætteri, så har et overdrevet forbrug hos unge mennesker gjort, at han følte, han måtte gøre noget.

“Jeg hører om fester med børn på 14 år, som hælder dyr champagne i kloaken, bare for at vise at de har penge, eller rettere sagt, at deres forældre har. 14-16-årige som render rundt i sko til 5000 kroner. Kun den nyeste Iphone er i orden. Jeg vil ikke have børn, som tror, at det er normalt. Jeg vil have børn, som har respekt for penge, og som ikke skaber sig en identitet via overforbrug. De ender jo med en depression, når virkeligheden går op for dem,” siger han.

Og så er vi tilbage ved MobilePay. For når pengene ikke skifter hænder fysisk, bliver vi fjernet fra fornemmelse for, at bunken enten vokser eller skrumper. Rasmus Warnke Nørregaard mener, at skylden ligger hos de voksne. De er alt for hurtige til bare at give børnene alt det, de ønsker sig. Så hvorfor kæmpe for det?

”Jeg kan huske, jeg stod i banken med mine tyve-kroner og var så fascineret af at se dem yngle. Det er sværere i dag, når de ikke er i hånden. Mine børn skal lære, at pengene ikke bare kommer flyvende ubegrænset. De skal lære at stå på egne ben,” siger han.

Skriv et svar