Arkiver

EventsIværksætterlivNyheder

Join the digital force: Store temaer blev diskuteret til åbningen af GEW 2016

Global Entrepreneurship Week

Industriens Hus dannede igen rammerne for åbningen af Global Entrepreneurship Week, som i år er koordineret af Ivækst. Her blev store temaer som digitale kompetencer, IoT og Big data endevendt af både startups, politikere og etablerede virksomheder.

‘Join the digital force’ stod der med store cyan og mintgrønne versaler på en baggrund af tusind stjerner, der mest af alt mindede om en grafik fra et Star Wars-arkadespil i 80erne. Men det var på ingen måde 80erne, der var i fokus. Så skulle det da lige være 2080erne, for til åbningen af Global Entrepreneurship Week 2016 i Industriens Hus var det fremtiden – den digitale fremtid – der var i fokus.

Læs også: Ivækst skal sætte dagsordenen for Global Entrepreneurship Week 2016

Eftermiddagen og aftenen var delt op i digitale kompetencer, IoT og Big Data, men de digitale kompetencer gennemsyrede alle emnerne, for det er os som mennesker, der både skal udvikle os selv og teknologien til at tage hånd om fremtiden smartest muligt.

Håb for fremtiden i skolernes undervisning

Og nærliggende var da tanken om, at det jo er børnene, der er vores fremtid. Det var også en af hovedpointerne hos konferencens første taler, Kent Damsgaard, vicedirektør i DI. For selvom han viste nogle nedslående tal, hvor kun 20 procent af alle danske virksomheder sagde ja til, at de bruger den nyeste teknologi, var der mere håb at spore i skolerne. Her modtager flere og flere elever undervisning i entreprenørskab, og netop entreprenører er en stor del af Danmarks fremtidige vækst.

Hermed blev der lagt op til endnu en lykønskning af danske Kubo Robots, der ved sidste uges Web Summit blev vinder af Alpha Startup-Competion. Til dem, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med den venlige firkant, så lærer Kubo børn at programmere gennem leg.

Det var bestemt noget, konferencens moderator Christiane Vejlø var varm fortaler for. For ofte taler vi om, at piger ikke er nok interesserede i tech-miljøet, men når man sætter tidligt ind, er begge køn faktisk lige begejstrede for både programmering og spil.

Edison-pigerne tog kegler med trafikinnovation

Senere i aftenens program stiftede vi også bekendtskab med en hel række seje piger fra Østre Farigmagsgade Skole, som i to uger har arbejdet med innovation i Edison Projektet. De fire grupper pitchede for hele salen deres takes på, hvordan man kan skabe bedre og mere sikker trafik i fremtiden.

På den korte tid havde de både lavet empirisk arbejde på cykelstierne med deres skolekammerater, de havde lavet research og derudaf fostret idéer som en app, der skal reducere trafikulykker, et spil der lærer én om farlige kryds, en lygte til lastbiler, der advarer cyklister om blinde vinkler og farvede forhøjninger på cykelstierne til at advare om kommende lyskryds.

Det var lige før, at pigerne høstede de største klapsaler af hele programmet. De viste, at børn har den nysgerrighed, der kræves for at kaste sig over nye projekter og se mulighed fremfor begrænsninger. Og fremtiden ser lys ud, bedyrede Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen. Hvis vi formår at skabe de rammevilkår under hvilke digitaliseringen kan tage form og nedbryde silotænkningen både i ministerierne og mellem det private og det offentlige.

Global Entrepreneurship Week

Jobs forsvinder, som digitaliseringen vinder frem

Men selvom fremtiden ser lys ud, er den ikke uden komplikationer. Størstedelen af salen var enige om, at der ikke er nok fokus på entreprenørskab blandt unge i Danmark i dag. Og som om det ikke var nok, kom Marianne Dahl Steensen, CEO i Microsoft på scenen og berettede, at digitaliseringen, den tager jobs.

77 procent af alle jobs i Kina er truet af digitaliseringen, 47 procent af alle ansatte i finanssektoren frygter at miste sit job til robotter og computere, og frem mod 2020 vil fem millioner jobs forsvinde på grund af digitaliseringen. Så ja, det var en småfrustreret administrerende direktør, der trådte frem på scenen.

Hun huskede tilbage på dengang, hun læste en MBA i San Francisco for 10 år siden. Dengang var det obligatorisk på uddannelsen at lære at programmere. Hvad var det nu for noget? Hun var overrasket. I dag er hun derimod overrasket over, at det endnu ikke er blevet en naturlig del af uddannelserne.

Vil du være Virtual Habitat Manager eller Freelance Biohacker?

Men uden håb var hun ikke. Ifølge World Economic Forum vil digitaliseringen nemlig også skabe over to millioner jobs. Jobs med sjove titler som Virtual Habitat Manager, Ethical Technology Advocate, Digital Cultural Commentator, Freelance Biohacker og IoT Data Creative. Fælles for dem er dog, at de alle kræver en kombination af sociale og naturfaglige, digitale kompetencer. Og sådan kan vi ruste os til fremtiden, mente Marianne Dahl Steensen.

Så bør vi lære børn i 3. klasse at programmere? Ja, mente både socialdemokraternes Christine Antorini og Venstres Jakob Engel-Schmidt. Også Adam Lebech fra DI Digital mente, at vi skal lære at se programmering som et generelt redskab frem for en nørdet niche. Og netop ved at gøre det gennem leg og børns åbenhed, kan vi få det integreret i samfundet, mente Jan Neiiendam fra Producentforeningen.

Global Entrepreneurship Week

Programmering er ikke så vigtig som tolkning

En var dog i en senere paneldebat uenig. Martin ABC Hansen, partner i Netcompany mente ikke, vi skal lære børn generelt at programmere. I stedet skal vi lære dem at konfigurere og læse statistikker og data. For som han viste på sin computer, så er programmerne derude til at analysere Big data, men rigtig mange virksomheder kommer kun til indsamlingsdelen.

Faktisk er det kun 0,5 procent af den indsamlede data, der bliver analyseret, fortalte Christiane Vejlø. Der er ellers mange fordele i at arbejde lidt mere med det. Det viste Claus Lykke Jensen fra MovieStarPlanet, som ud af dataen fra virksomhedens spil trækker informationer, der kan forbedre sikkerhed, ROI’s, produkt og features.

Men der vil altid være fejl i data, og derfor er det vigtigt at lære at tolke det, påpegede han.

IoT er ikke bare et smart begreb

På samme måde er det vigtigt at tro på, at IoT er mere end blot et bregreb, der bliver brugt, når et produkt endnu ikke har en nyttig funktion i samfundet. Googles SMV ansvarlige i Nordeuropa, Jesper Eiby Christoffersen, var ovenud begejstret for udviklingen i IoT. I internet of things ligger muligheder for at nå ud, hvor man ellers ikke kan komme. Som drikkevand til Nairobis slumkvarterer, som Grundfos Lifelink har fokus på med deres smarte vandtankssystem, der er koblet op på en sky, så der ikke er behov for fysisk at tjekke beholdning, tage imod betaling og så videre.

Der var ingen tvivl om, at digitaliseringen står for nogle udfordringer for fremtidens samfund. Men i digitaliseringen ligger også nogle vilde muligheder. Nogle, som vi ikke engang kan tænke os til endnu. Global Entrepreneurship Week er med til at sætte fokus på mulighederne derude. Det er bare med at få idéhatten på.

Åbningskonferencen er udviklet af Dansk Industri og Fonden for Entreprenørskab, men hele ugen vil der landet over være lokale arrangementer. Du kan finde dem i dit område her.

Global Entrepreneurship Week

1 kommentar

  • Er helt enig i at børn skal tilbydes læring i programmering – men ikke som et obligatorisk fag – et af dilemmaerne i vores samfund er at vi får flere og flere IT kyndige og færre og færre håndværkere/ingeniører

Skriv et svar