Arkiver

IværksætterlivNyhederUdland

Dansker udvalgt af MIT: Implementerer nu nye værktøjer til entreprenørskab på Cphbusiness

Adjunkt ved CPHbusiness, Maria Sommer, var i august på Teacher Bootcamp i Disciplined Entrepreneurship på MIT, som den første dansker nogensinde. Hendes erfaringer derfra skal nu bruges til at uddanne flere entreprenører i Danmark.

”Jeg skelner mellem iværksættere og entreprenører. Det er entreprenører, vi skal uddanne flere af. Det er dem, der fostrer helt nye idéer, de tænker skalérbart og verdensforandrende.”

Definitionen er Maria Zoey Sommers. Hun er tidligere iværksætter – eller entreprenør – og adjunkt ved Cphbusiness Innovation & Entrepreneurship. Og så er hun den første dansker nogensinde til at blive udvalgt til Teacher Bootcamp i Disciplined Entrepreneurship på Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Et hæsblæsende sammenkog af disciplineret entreprenørskab

Her lærte hun om ”Disciplined entrepreneurship – 24 Steps to a succesful startup” af Bill Aulet og prøvede teorierne af på egen krop gennem halvanden uges hæsblæsende, søvnunderskudsgivende undervisning sammen med 72 innovative mennesker fra 32 lande særligt udvalgt mellem 840 ansøgninger, skåret ned til 200 interviews, hvoraf 10 undervisere blev udvalgt til Teacher Bootcamp og 62 studerende til MIT’s global entrepreneurship bootcamp, som underviserne også fulgte den første uge.

”Jeg havde læst Bill Aulets bog og ansøgt. For det var vigtigt for mig at prøve metoden af i praksis, før jeg skulle undervise i den. Men jeg havde slet ikke nogen fornemmelse af, hvor stort det faktisk var at blive optaget, før jeg stod der,” fortæller Maria Sommer, der fløj til Massachusetts i august.

Bill Aulets 24 trin er visualiseret som en slange, en snørklet vej til succes, hvor trinene kan inddeles i seks temaer (se foto red.) Strukturen øger sandsynligheden for succes og gør arbejdet fra idé til marked mere sammenhængende, mere agilt og mere praktisk, fortæller Maria Sommer. Det skulle hun selvfølgelig prøve på egen krop.

MIT

Fra klokken otte om morgenen havde de oplæg og teamøvelser indtil klokken 20 om aftenen, hvor de endelig kunne, ikke slappe af, men arbejde med deres simulerede virksomheder. Ofte sad de til langt ud på natten og overlevede på mellem to og fem timers søvn og kaffe.

De 10 dage skulle ende ud med et pitch for et investorpanel, og Maria Sommer havde regnet med at komme gennem alle 24 trin. Men de blev hele tiden slået tilbage. Ligesom ude i virkeligheden.

”Det var spændende, og det var en kæmpe udfordring. Jeg fik virkelig genoplevet, hvor vigtigt et team er, når man står midt i det med store frustrationer og misforståelser. Det var noget af en øjenåbner,” fortæller hun.

Du skal være anti-fragile

I Maria Sommers team knækkede deres CEO under forløbet. Det skabte uro, men lærte også Maria noget om hende selv – at hun i pressede situationer kunne holde det kølige overblik, og hvor vigtigt det er at italesætte konflikter.

”Noget af det bedste var, da en af de tidligere deltagere holdt et oplæg om hans oplevelse til en fail night. Det var meget ærligt, og vi talte om at være anti-fragile. At turde, at have is i maven og at have det godt med at komme ud af sin comfort zone,” fortæller Maria Sommer.

Da hun selv var studerende på CBS, var hun ikke anti-fragile fortæller hun. Hun gik den snorlige vej. Men hendes daværende partner ville være selvstændig, og Maria gik med i kraft af hendes kommercielle baggrund, som firmaet manglede.

De startede et online supermarked, yellowman.dk. Når hun tænker tilbage, brugte de faktisk de 24 trin, bare meget ustruktureret. Og havde de været mere strukturerede havde de ikke gjort det på samme måde. Især forretningsmodellen havde de tænkt anderledes.

Yellowman havde 10 ansatte på sit højdepunkt, de var med i Venture Cup i 2005, og i 2009 vandt de E-handelsprisen. Men året efter lukkede virksomheden. I anden investeringsrunde havde de takket nej til nogle investorer, som endte med at gå med en konkurrent, som havde stjålet Yellowmans nye forretningsmodel. Undervejs var Maria og partneren også gået fra hinanden. I den tid lærte hun at blive anti-fragile.

”Jeg ændrede mig. Jeg fik styrken til ikke altid at tage et nej for nej og til at turde blive presset til det yderste. Det oplevede jeg igen på MIT: Det handler ikke om, du kan klare dig uden søvn og under pres, men om du kan klare de sider af dig selv, der kommer frem i disse situationer. Om du kan håndtere dem,” fortæller hun.

mit-alle

Erfaringerne fra MIT bliver implementeret på Cphbusiness

Efter Yellowman var hun med i to startups mere, inden hun blev underviser på Cphbusiness. Her oplever hun at hun med sine erfaringer kan hjælpe nye entreprenører til at lære af deres fejl, at turde tage udfordringerne op og blive anti-fragile.

Erfaringerne fra MIT er hun allerede i gang med at bruge på fagområdet Innovation & Entreprenørskab på Cphbusiness, som er den første uddannelsesinstitution i Danmark til at implementere MIT’s 24 trin.

Med dem håber hun, at kunne uddanne endnu flere entreprenører i Danmark. For der er brug for nye øjne og et globalt mindset for at følge med udviklingen.

”Vi kan ikke undervise i forældede, firkantede teorier i en så dynamisk et område. Det handler om at turde tage nogle chancer og det er en kæmpe gevinst for vores undervisere og studerende at implementere MIT’s 24 steps. Det handler om at fokusere på et problem og et behov i stedet for at blive forblændet af en idé eller et produkt,” siger Maria Sommer.

Skriv et svar