Arkiver

EventsIværksætterlivNyheder

Ivækstprisen 2016: Dagens iværksættere er nutidens opdagelsesrejsende

Ivækstpris

Årets Ivækstpris blev uddelt onsdag aften. Kernebudskaberne var mere vækst, mere genbrug og mere fejring af succeserne. 

De har den der fornemmelse i maven. Den fornemmelse, som gør, at de kan mærke, deres idé er noget ved – at den vil gøre gavn og vinde indpas i Danmark og måske endda også globalt. De ser ud over egen komfortzone og lytter til deres mavefornemmelse, fordi de ved, at denne fornemmelse betyder, at de gør noget rigtigt. Onsdag aften blev disse modige og kreative ildsjæle og deres lovende opdagelser og opfindelser hyldet, da priserne blev uddelt til årets Ivækstpris.

Nejtak til madspild, mistillid og beskedenhed, jatak til mere gavnlig vækst, genbrug og fejring af dine succeser. Disse pointer var aftenens kernebudskaber. Men hvad skete der ellers? Hvem vandt, hvilke kloge ord fik vi med på vejen, og er der mon også en væsentlig politisk lovændring i sigte?

Iværksætteri er fremtiden

Rammen om årets Ivækstpris var professionelt og imponerende sat hos PwC’s hovedkontor i Hellerup, hvor en yderst veloplagt Huxi Bach igen i år indtog scenen som aftenens konferencier. Jeg må indrømme, at jeg aldrig helt har kunne sætte mig ind i, hvordan mine idérige medmennesker tør. Tør at træde ud i det uvisse og satse 120 procent på en idé, en vision. Deres drøm. Uden noget sikkerhedsnet – i starten i hvert fald.

Som Huxi påpegede, er jeg en af dem, som forventer, at andre skaber tingene for mig. Men efter i aften er min horisont udvidet markant. Min uforstående og nok mere frygtsomme natur har fået et indblik i en ellers hidtil ukendt verden. Og gudskelov for det – for iværksætteri er jo fremtiden for vores lille, ydmyge kongerige.

Der blev uddelt krammere, netværket og taget selfies til Ivækstprisen onsdag aften.
Der blev uddelt krammere, netværket og taget selfies til Ivækstprisen onsdag aften. Foto: Mie Fischmann Jørgensen

Do more – think less!

Vinderen af Årets Vovehals gik til mændene bag Superb, Martin Jensen og Zaedo Musa. Apropos at turde – så har de to herrer oplevet flere, som var imod deres idé. Og en masse juridiske udfordringer oveni hatten. Men for dem er budskabet og deres drive soleklart: Do more – think less! Modstanden har tværtimod kun givet dem mere power til at kæmpe for deres drøm. Du skal ikke være bange for at kaste dig ud i det, lød det fra dem.

Too Good To Go var aftenens store vindere og løb både med prisen som Årets Gyldne Hat og Årets Idealist. For dem indgød priserne en realisation af, at de slet ikke havde fejret deres succeser nok med hinanden. Deres budskab? Hold fri, husk hinanden, og fejr de gode tider, så I har dem at se tilbage på i de hårdere tider.

Scenen med et podium af forskellige analoge fjernsyn stablet ovenpå hinanden stod i pudsig, men også væsentlig kontrast til vor tids markante digitale udvikling. En digital udvikling, som Jimmy Maymann havde en skarp indsigt i. For ham er virtual reality nemlig fremtiden for content. Han spår, at der om fem år er et så væsentligt antal mennesker, som har et par VR-headsets, at det vil være nok til, at det bliver en ny virkelighed, som vi for alvor skal forholde os til. Han pointerede også, at din eksekvering og det team, du udvælger til at pitche og launche din iværksætter-idé skal være opgaven moden. Eksekveringen er mindst lige så vigtig som idéen.

Ønsket om at gøre gavn

Iværksætterbranchen oplever også et stigende antal kvinder og unge, som kaster sig ud i at realisere deres drømme og hjælpe med at skabe vækst og gavn i Danmark. For vinderen af Årets Kvindelige Iværksætter, Lisa Dalsgaard, er det faktisk selve Ivækstprisen og det store fokus, der er kommet på iværksætteri de seneste år, som gav hende det sidste skub udi hendes realisering af sin idé.

Læs også: Nomineret til Årets Kvindelige Iværksætter: Kønssnakken bryder jeg mig ikke om

Jeg fik også fornøjelsen af at tale med Sara Green Brodersen fra Deemly. Hun var nomineret i to kategorier: Årets Idealist og Årets Kvindelige Iværksætter. For hende har det vigtigste været at skabe en virksomhed, som gør gavn. Hun tror på, at deleøkonomi både er med til at skabe vækst inden for kultur og økonomi. Og for hende er det langt vigtigere end profit.

Denne indstilling er nok den vigtigste pointe fra aftenens hyldestshow. Passionen bag samtlige iværksætternes idéer, drømme og ønsker om at skabe noget, er funderet ud fra et ønske om at hjælpe og gøre gavn. Ganske simpelt vil de bidrage til at gøre verden til et bedre, mere effektivt og rart sted at være.

Her til sidst et politisk løfte fra Jakob Engel-Schmidt, som var indkaldt til at uddele prisen for Årets Unge Håb: Iværksætteri bliver en del af det nye regeringsgrundlag. Planerne inkluderer en sænkning af skatterne og en sløjfning af de offentlige tilskud, som ingen bruger. Det bliver spændende at se, om det vil skabe den tilsigtede økonomiske fordel for danske iværksættere. Lad os hvert fald håbe, at det giver et nøk i den rigtige retning, så vi kan indhente de jävla svenskere.

jimmy-maymann
Vise ord fra Jimmy Maymann. Foto: Mie Fischmann Jørgensen

Oversigt over vinderne til Ivækstpris 2016:

Årets Idealist: Too Good To Go

Årets Digitale Omstilling: Helgstrand Dressage

Årets Vovehals: Superb

Årets Gyldne Hat: Too Good To Go

Årets Kvindelige Iværksætter: Lisa Dalgaard / GoodiePack

Årets Jurypris: Lise Aagaard / Trollbeads

Årets Unge Håb: Mads Olesen / Blue Energy

Årets Væksteventyrer: Tradono

Skriv et svar