Arkiver

IværksætterlivNyheder

Fra Florida til Frederiksberg: Blev forelsket i det danske startupmiljø

Florida, Properlii, iværksætter

Han tog den modsatte tur af, hvad mange danske iværksættere drømmer om. På en ferie i København forelskede han og hans kone sig i den danske mentalitet og det danske startupmiljø, og på under et år fik de sat gang i deres drøm om at flytte fra USA og bo og arbejde i Danmark.

Når Gustavo taler om Danmark, taler han om Danmark som et eventyrland. Et sted, hvor børn er glade for at gå i skole, hvor de får sunde, nærende snacks i skolen, som mandler og peberbrugt i stedet for Snickers og Wonderbread, hvor folk smiler til hinanden på gaden og mødes på tværs af faggrupper til offentligt åbne møder, hjælper hinanden og altid har tid til en kop kaffe. Når Gustavo taler om Danmark, ser han muligheder.

Han rejste ikke fra sin hjemstat Florida på den amerikanske østkyst, fordi Mulighedernes Land var løbet tør for valg for ham. Han havde i mange år arbejdet som CFO i et etableret firma, et mål han ville nå, inden han fyldte 30 år. Da han nåede det, var det tid til nye mål. Her var Danmark slet ikke en tanke hos ham endnu. Han ville starte noget op selv. Blive en del af entreprenørerne og den mentalitet. Så han begyndte at investere i fast ejendom. Her så han nemlig nogle muligheder for at skabe et nyt liv for ham og hans familie, hans kone og deres søn.

Automatiserede hele virksomheden for at frigive tid

Da de havde otte ejendomme, tog han springet til selvstændig fuldt ud. Hans kone sagde sit job op, og sammen begyndte de at leje ejendommene ud. Nogle langsigtede, andre på kort basis. I de langsigtede automatiserede de alt. Nøgleløse indgangssystemer, booking over platform, the whole shabang. Det gav dem nemlig nye muligheder. Muligheder for at rejse hvorhen i verden de ville, så længe de havde råd, for husene kunne næsten passe sig selv, når først alle systemer var sat op. De tog tre måneder ud af kalenderen over sommeren 2014 og rejste til Paris.

Først da kom Danmark ind i Gustavos tanker.

I Paris faldt de over et Monocle-magasin. Heri var en artikel om et lille land mod nord, der havde det lykkeligste folkefærd, som cyklede på cykelstier og brugte vindenergi. Det måtte de bare opleve. Året efter bookede de en lejlighed gennem AirBnb på Frederiksberg.

”Vi blev forelskede! Vi kunne næsten ikke tro på, at det her sted virkelig fandtes. Folk var så glade, vi fik hurtigt venner, og over sommeren tog vores søn med en anden dreng i skole. Og de fik mandler og peberfrugt som snacks i skolen! Vi var fuldstændig blæst bagover, og så fik vi idéen om, at de tre måneder skulle vare længere,” fortæller Gustavo Garcia på engelsk, da vi mødes i København i oktober. Næsten ni måneder efter, at familien Garcia tog tilbage til Danmark for at begynde processen med at få opholdstilladelse.

En rutsjebanetur

Første gang jeg mødte Gustavo, var vi begge på vej hjem fra et Townhall meeting gennem #CPHFTW i København. Det var i juni. Dengang drømte han om arbejdstilladelse, en fast adresse, et CPR-nummer og et CVR-nummer. Da vi mødes igen i oktober i kontorfællesskabet KPH, har han alle fire dele.

”Det har været en rutsjebanetur! Vi vendte tilbage i februar og begyndte processen med at få greencard og starte virksomhed op,” fortæller han. Men i juni forsvandt muligheden for at få et greencard til Danmark. Derfor måtte de finde andre løsninger i en vis fart. Heldigvis ligger det ikke til Gustavo eller hans kone at se begrænsninger. På kort tid fik hans kone job i OrderYoYo, og Gustavo gik i gang med at bygge Properlii.

”Det er så let at komme i kontakt med folk her. Jeg er all about startups, så vi kontaktede hver eneste startup, vi kunne finde i København. Det gjorde det muligt for os at komme til at bo og arbejde her,” fortæller Gustavo.

Glem corporate-mentaliteten

CVR-nummeret fik han for halvanden måned siden, fortæller han, da vi sidder hos KPH, hvor han skal mødes med startuppet eGro. Ikke fordi han ikke har nok at lave med sit eget startup Properlii og virksomheden i USA. Men fordi han elsker eGros visioner og elsker at hjælpe andre videre. Som de har hjulpet ham med at etablere sig i Danmark.

Og faktisk har han nok tid til at hjælpe andre. Det er en del af hans startupprincipper; at man ikke skal tage den corporate mentalitet med ind i sit startup, men ruske ved rammerne og skabe sine egne. Derfor arbejder han maksimalt 10 timer om ugen med sine virksomheder. Han har automatiseret og outsourcet alt, han ikke selv kan lære på under 100 timer, så hans tid bliver brugt effektivt og så han kan bruge de 100 timer til at være sammen med sin familie, opleve verden, skrive bøger om startups og hjælpe andre startups med deres idéer.

Men savner han ikke Florida? Sin familie?

”Jo, jeg savner min mor og far. Men de forstod godt vores beslutning, da jeg forklarede dem, at vi gjorde dette for at skabe et bedre liv for vores søn. For de flyttede fra Colombia til Florida, da jeg var seks år gammel af præcis samme grund. Her er bedre vilkår, et bedre sundhedssystem og skatterne er heller ikke så slemme, når man tænker på, hvad man får for dem. En brækket arm i USA kan nemt koste 5000 dollars,” fortæller Gustavo.

Et 100 procent dansk firma

Derfor er det også vigtigt for ham, at hans nye firma, Properlii, er dansk. Så han kan være med til at betale til det land, som han blev så forelsket i. Properlii gør det nemt for folk at leje deres sommerhus, lejligheder eller bolig ud. Idéen er kopieret fra den amerikanske virksomhed, men ellers har de to foretagender ikke noget med hinanden at gøre. Det er to helt forskellige markeder.

”Det er meget mere konkurrencepræget i USA. Det er hårdt arbejde at få lov til at blive en del af et netværk og ingen har nogensinde tid. Her er folk så åbne. I går var jeg på besøg hos Michael fra MePloy, jeg kender allerede Sara fra Deemly, og jeg talte med en af grundlæggerne af Skype over nettet. Alle har tid til at hjælpe hinanden. Det er som om, de stadig kan huske, hvordan det er at starte op helt fra scartch,” siger han.

Skriv et svar