Arkiver

NyhederPlatformSoftware

Startup i åben kritik af KL’s nye it-satsning

Famly, offentlige

Det danske velfærdsstartup Famly er i et åbent brev til minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, ude med kritik af KL’s it-satsning Aula. Det vil nemlig underminere iværksættervirksomheder og skabe monopol på markedet for velfærdssoftware.

“Skal vi nu igen til at bruge flere hundrede millioner skattekroner på endnu et kæmpe offentligt IT prestigeprojekt?”

Sådan starter Famly-stifter og CEO, Anders Laustsens åbne brev til Sophie Løhde, minister for offentlig innovation. Det offentlige it-projekt, som Anders Laustsen henviser til, er det såkaldte Aula. En samarbejdsplatform under det fællesoffentlige Brugerportalsinitiativ, der henvender sig til skoler og daginstitutioner, og som skal erstatte det nuværende skoleintra.

Læs også: Famly runder milepæl: 10.000 brugere og 100 institutioner

Platformen er nu kommet i udbud hos it-leverandører både inden for og uden for landets grænser. Men de små, private virksomheder er ikke glade for den nyhed, da Aula er en offentlig total-løsning, som vil sætte sig med monopol på hele markedet.

“Iværksættervirksomhederne inden for området bliver totalt kørt over af det store offentlige apparat. Det marked har vi kæmpet for i tre et halvt år og endelig fået hul på. Nu bliver der så lavet en offentlig løsning, som ødelægger vores eget hjemmemarked,” siger Anders Laustsen.

Det offentlige ødelægger den sunde konkurrence

For ham at se er det konkurrenceforvridende, at det offentlige går ind på markedet, hvor der ifølge ham blomstrer en sund konkurrence mellem en otte-ti private virksomheder, der arbejder med velfærdssoftware inden for daginstitutioner og skoler. Derudover kritiserer han den tidshorisont, som Kombit arbejder med.

Hvor Famly lancerede deres første version efter blot to måneder, vil Kombit bruge seks år, og da de første planer og kravsspecifikationer blev påbegyndt i 2014, regner KL og Kombit med implementering med start efter sommerferien i 2019.

“Det er alt for gammeldags en indstilling. Når tidshorisonten er så lang, når teknologien og behovet måske at ændre sig. Det er sådan en all or nothing-tilgang, som man risikerer at ramme forkert med. Og det kan altså gå ud over ikke bare iværksætterne, men også de to millioner borgere, der skal bruge platformen,” siger Anders Laustsen.

Famly: Aula vil sætte markedet i stå

Og selvom der er lang tid til 2019, når man ser på, hvad Famly har opnået på to år med at nå 30.000 brugere, 300 institutioner og en millioninvestering, hjælper det ikke. For når KL har kørt processen, betaler alle kommuner for løsningen, som de ved, at de står til at få. Derfor bliver det svært for de små vækstvirksomheder at sælge deres produkt ind.

“I mellemtiden vil nogle kommuner måske byde ind, men mange vil vente, da de ved, der kommer en løsning. Det sætter markedet i stå. Og vi er på samme måde nervøse for at investere en masse penge i at få hul til nogle kommuner, hvis de bliver tvunget til at gå over på det offentlige system,” forklarer Anders Laustsen.

Store muligheder for velfærdsteknologi i Danmark

Han ser det som en generel tendens, at det offentlige begynder at lave it-løsninger på områder, hvor det private allerede er i gang med at udvikle software. Og det er både unfair konkurrence og ødelæggende for det danske iværksætteri, siger stifteren.

“Vi har kæmpe muligheder i Danmark for at udvikle velfærdsteknologi. Men det kræver, man har et område, hvor man teste det af. Det offentlige undergraver væksten, når det sætter sig på det meste af velfærden,” siger Anders Laustsen.

Havde han vidst, at der var en offentlig løsning på vej, er det slet ikke sikkert, de ville have startet Famly. Han fik først nys om Aula for et års tid siden og har siden fulgt med i udviklingen. Der er dog ikke kommet klarhed over, hvad det ville indebære før nu.

“Uanset hvad der sker, så kommer vi selvfølgelig til at kæmpe for at få flest mulige danske daginstitutioner på Famly, men det er da trist, at vi kan se en slutdato, hvor markedet bliver lukket,” siger Anders Laustsen.

KL og Kombit svarer igen på kritikken

Men KL og Kombit har ikke meget til overs for kritikken. Til TV 2 Business udtaler Mikkel Tang Hedegaard, kommunikationschef i Kombit, at Kombit netop sikrer konkurrence i det kommunale marked, fordi de løbende genudbyder drift og udvikling, og at de store leverandører ofte går sammen med mindre, specialiserede virksomheder.

Derfor har Anders Laustsen nu valgt at forsøge at råbe politikerne op gennem medierne og med sit åbne brev.

“Jeg tror ikke, man har været klar over konsekvenserne fra politisk niveau. Jeg vil sikre mig, at politikerne ved, hvad der foregår, da det kommer til at påvirke mange mennesker. Og det skader også Danmarks erhvervsliv, da det tager lysten fra dem, der ellers ønskede at gå ind på velfærdsmarkedet, når offentlige løsninger på den måde kan tromle dem ned,” siger Anders Laustsen.

Skriv et svar