Arkiver

IværksætterlivSponsoreret indholdSustainable Tech

Grøn omstilling: Dit hus kan i fremtiden blive bygget af grøn cement

cement

De er under et år gamle, men er allerede på vej ud i verden med et produkt, der kan vende op og ned på den måde, vi bygger på lige nu. Mød Cemgreen, der kan forvandle almindelig cement til grøn cement med noget så almindeligt som ler.

Hvert sekund bliver der ifølge CIA født over fire børn i verden. Verdens populationen stiger stødt og bygherrerne halser efter med nye byggerier til verdens mange borgere. Meget nybyggeri er lavet af cement, men den måde, vi laver cement på, er ikke hensigtsmæssig i hverken produktionen eller i brugen af ressourcer.

Hvis vi skal følge med udviklingen og samtidig skal være fremtidssynede og gode mod vores klode, så skal vi finde alternativer til den måde, vi producerer beton på. Lige nu er en stor del af cementblandingen kalk. Men kalk er både dyrt at forarbejde, og i forarbejdningsprocessen udleder det rigtig meget CO2.

Cemgreen har et alternativ. Det er en fysiker og en geolog, der står bag Cemgreen, og deres mission er at bidrage til at mindske energibehovet til produktion af cement samtidig med, at de samlede omkostninger sænkes. Løsningen er ifølge dem, at man erstatter dele af betonblandingen med noget, der er masser af i hele verdenen. Nemlig ler.

Problemet med beton

80-85 procent af et kilo cement er kalksten, resten er gips og nogle andre tilsætningsstoffer. Det er en meget energikrævende proces at forarbejde kalken, der både skal knuses, smeltes og knuses igen. Ja, oven i det indeholder kalk rigtig meget CO2, som slippes fri i processen,” siger fysiker Jesper Holm Lundeman fra Cemgreen.

Gennem tiden har man gjort forskellige ting for at optimere forarbejdningen af kalken, men der er en grænse for, hvor meget mere man kan gøre. Cemgreen peger i stedet på, at man skal erstatte en del af kalken med lermineraler, som findes i jorden alle steder på kloden.

Man tørrer det, knuser det og propper det ind sammen med cementen, og så kan man lave beton ud fra det. På den måde sparer man en del af kalken,” forklarer Jesper Holm Lundeman.

Han siger, at cementproducenterne ser ud til at være positive overfor idéen, for der er virkelig behov for et alternativ til kalk, der snart vil begynde at stige i pris. Næste skridt for Cemgreen er, at de også skal få betonproducenterne med på idéen.

Acceleratorprogram var startskuddet

Som betonproducent skal man have en række certificeringer, der viser at produktet er hold- og slidbart, så de, der køber betonen, ved, at deres huse ikke styrter sammen. Den type certificeringer skal Cemgreen ud og have lavet, så de kan bevise, at deres produkt virkelig er et godt alternativ. Men tests og certiciferinger kost penge.

Derfor har de søgt og er kommet med i Climate-KIC‘s acceleratorprogram. Climate-KIC er nemlig en europæisk offentlig-privat innovationsvirksomhed, der samarbejder med virksomheder om at løse klimaudfordringerne.

“Vi startede virksomheden i august, da vi blev optaget i programmet. Og programmet har givet os mulighed for at rykke hurtigt. Gennem funding fra dem kan vi både få testet vores produkt og komme af sted ud i verden for at snakke med mulige samarbejdspartnere og kunder,” siger Jesper Holm Lundeman, der fortæller, at de allerede har været i Argentina, og at en række rejser er planlagt og flere er på tegnebrættet.

Skriv et svar