IværksætterlivSlushSponsoreret indholdSustainable Tech

Klima-iværksætterne SiOx bekæmper kalk og mindsker CO2

kalk

Det sætter sig fast og gør varmevekslere sløve og energislugende. Tilkalkning af varmevekslere koster både den globale industri unødige energiudgifter og verden flere tons CO2. Men startuppet SiOx har udviklet en overfladebehandling, som får kalken til at glide af.

Kalk i vandet koster ikke bare på rengøringsfronten på badeværelset. Kalk i vand koster også industrien og samfundet store problemer. Faktisk svarer tilkalkning og andre begroninger af varmevekslere til op imod 0.25 procent af bruttonationalproduktet i højt industrialiserede lande, ifølge bogen Heat Exchanger Fouling. Hvilket i eksempelvis USA betyder 117 milliarder dollars på den konto.

Varmevekslerne bruger ganske enkelt mere energi i takt med, de bliver kalket til. For at undgå energispild og dermed udledning af CO2, forsøger man at holde varmevekslerne rene. Det bruger man igen en masse energi og ressourcer på. Alt i alt er kampen mod kalk en kamp, der ikke ser ud til at kunne vindes. Og dog.

Læs også: SiOx: Inspirerende, hvordan små ændringer kan gøre så stor forskel

For den danske virksomhed SiOx har udviklet en overfladebehandling, der rent faktisk gør op med det. Overfladebehandlingen har de arbejdet med i fire år, og slutproduktet er en coating, der betyder, at kalken ikke sætter sig fast. De estimerer, at den potentielle energibesparelse på dette område repræsenterer flere hundrede millioner tons CO2.

Nyt projekt skal sende SiOx på markedet

SiOx har det sidste år været igennem en forandring, og her til efteråret har de startet et nyt projekt op, hvor de målrettet fokuserer på at komme på markedet. De sidste fire år er nemlig gået med at udvikle produktet.

“Spurgte du os for et år siden, hvad vores produkt kunne, ville vi sige ‘alt’. Men det er svært at sælge noget, der kan bruges til alt muligt, selvom vores overfladebehandling rent faktisk kan bruges i mange sammenhænge,” fortæller Alexander Bruun Christiansen, CTO i SiOx.

Læs også: Simpelt men genialt: En konserveringspose til frugt skal reducere sult

Startuppet har nu fundet frem til, at de vil fokusere på producenter af varmevekslere, da det er her, deres overfladebehandling virkelig kan gøre en forskel.

Det seneste år har vi brugt meget energi på at finde ud af, hvor den her coating er unik. Og hvor vores coating kan noget, som andre coatings ikke kan. For der er tusindvis af forskellige coatings, der bliver udviklet og er blevet udviklet,” siger Alexander Bruun Christiansen.

Vinder af pitching konkurrence

Trendsonline møder SiOx på startupmessen Slush i Helsinki. Her er de af sted sammen med Climate-KIC, der er en europæisk offentlig-privat innovationsvirksomhed, der samarbejder med virksomheder om at løse klimaudfordringerne, fordi de er en del af Climate-KIC’s acceleratorprogram.

Læs også: Tech-Posten: 15.000 entreprenører lagde Helsinki ned til Slush

Climate-KIC arrangerer en del events for deltagerne i acceleratorprogrammet. SiOx har eksempelvis netop været til Venture Competition 2016 i Frankfurt, der er en slags pitching-konkurrence. Her blev de nummer to og vandt en pris på 60.000 euro. At vinde den pris betyder meget for selvværdet, fortæller Alexander Bruun Christiansen.

“Investorer kan to minutter pille din forretningsidé fuldstændig fra hinanden og efterlade dig liggende på jorden. Det er nogle mennesker, der meget hurtigt kan gennemskue, om idéen giver mening eller ej. Derfor var det vigtigt, at de synes vores idé er interessant. Det bekræfter os i, at det, vi laver, rent faktisk er noget, folk har interesse i,” siger Alexander Bruun Christiansen.