Arkiver

IoTNyhederSoftwareSponsoreret indholdSustainable Tech

Meshcrafts gør elektriske transportmidler grønnere via software til ladestationer

ladestationer

Der kommer flere og flere elektriske transportmidler, men ladestationer bliver langt fra udnyttet optimalt. Derfor har Meshcrafts udviklet en software til operatørerne af ladestationerne, der gør det muligt for dem at give bilisterne en nemmere, grønnere og billigere opladning af deres biler, cykler, både og andre elektriske transportmidler.

Det hele startede med en sejltur op langs Sveriges kyst. Her lagde Åsmund Møll Frengstad til i en havn, hvor han ville tanke en lille bitte smule strøm til sin sejlbåd. 200 kroner kostede det. Han kiggede over på sin nabo, der havde en kæmpe båd med store højtalere. Han betalte også 200 kroner.

“Jeg blev vred. For hvordan kunne det være, at vi skulle betale lige meget for forskellige mængder strøm?” siger Åsmund Møll Frengstad, der dengang studerede til maskiningeniør.

Det spørgsmål tog han med sig hjem til Norge, og på sit universitet udviklede han en software til ejerne af el-ladestationerne, der tager udgangspunkt i en mere forbrugsbaseret model. Softwaren sikrer, at forbrugeren kun betaler for det, de tanker og sikrer, at forbrugeren ved, om den el, de tanker, er grøn. Universitetsprojektet fik succes, og Åsmund Møll Frengstad lavede i 2013 virksomheden Meshcrafts.

En grøn vision

“Formålet med Meshcrafts er at skabe et marked for elbiler, sådan at el-trafik skåner miljøet. Dette gør vi ved at tilbyde enkle løsninger for at administrere og drifte ladestationer,” forklarer Åsmund Møll Frengstad.

For selvom man er ejer af eksempelvis en el-bil, så er bilen i sig selv ikke grøn. Der skal grøn strøm til. Og den slags er der ikke uendeligt af endnu. Meshcraft har derfor udviklet en app, hvor brugeren kan orientere sig om, hvor de forskellige ladestationer er, hvad strømmen koster, og hvor grøn energien er.

“Vores systemet kan tilbyde “garanteret grøn strøm” ved at oplyse om oprindelsesgarantien af strømmen, sådan at du som bilist ved, at CO2-aftrykket af den el, du tanker, er så lille som muligt. Samtidig faciliterer vi kommunikationen mellem ejerne af ladestationerne og bilisterne, således belægningsgraden af ladestationerne bliver bedre,” siger Åsmund Møll Frengstad.

Meshcrafts kerneprodukt er en platform, der kobler alle stakeholders i mobilnettet sammen og danner grundlaget for et åbent marked for ladestandere. Selv folk med private ladestationer kan leje deres den ud, mens de eksempelvis er på arbejde.

Netværk og viden gennem Climate-KIC

Meshcraft har nu eksisteret i tre år og meget er sket, siden Åsmund Møll Frengstad sejlede en tur til Sverige. Blandt andet er det blevet en del af Climate-KIC. Via en Facebook-reklame blev Meshcrafts i 2015 nemlig lokket til Climate-KIC’s konkurrence ClimateLaunchpadEuropas største forretningsidé-konkurrence om cleantech.

“Vi vandt ikke, men vi blev inviteret til at søge Climate-KIC’s acceleratorforløb. Det søgte vi og blev en del af acceleratorprogrammet i slutningen af 2015. Det vigtigste, vi har fået med os, er netværk, feedback og økonomisk støtte,” siger Åsmund Møll Frengstad.

Han har blandt andet været på tech-iværksættermessen Slush i Helsinki med Climate-KIC, hvor han udvidede sit netværk yderligere og fik gode kontakter rundt i verden, så det bliver nemmere at udvide til eksempelvis det tyske marked.

“Derudover har vi fået en god og konstruktiv feedback og sparring fra Climate-KIC. Det samt en række af deres bootscamps, har styrket vores kompetencer,” siger Åsmund Møll Frengstad.

Skriv et svar