Han fik selv stress af at vælge de forkerte kampe. Han fortsætter dog med at påvirke den offentlige debat om iværksætteri, men i forhold til sine egne virksomheder har han lært nogle vigtige lektier. Dem vil han gerne give videre til nuværende og fremtidige iværksættere.
Når du søger en medstifter, investor eller folk til dit kerneteam, ser du så efter, om I deler livssyn? Om I har de samme værdier? Eller handler det blot om at få stablet en forretning på benene og tiltrække nogle kroner?
Det er ifølge serieiværksætter Jonathan Løw nogle af de vigtigste spørgsmål at stille sig selv, når man starter en forretning op eller forsøger at vokse den stor. Hvor man kan og vil gøre en forskel, og hvilke mennesker, man skal omgive sig med for at lykkes med det mål.
Det tog ham selv lang tid at komme til den konklusion. Det kostede ham mange kræfter og mange kampe. Han endte med at måtte sygmelde sig med stress og en stressudløst depression, fordi han valgte at kæmpe de forkerte kampe og samarbejde med de forkerte mennesker. Men det kunne han ikke se dengang, hvor han stod midt i det hele.
Virksomheden trives som aldrig før
I dag er han ude på den anden side. Hans virksomhed, Listen Louder, har i år sat omsætningsrekord. Helt uden at han er gået på kompromis med hverken økonomi eller værdier. For ham kan iværksætteri være med til at gøre verden til et bedre sted, det kan være med til at adressere store, globale problemer og bringe nye løsninger på bordet.
Han nævner Novo Nordisk og Vestas som gode eksempler. De har bygget en stor business ud af at hjælpe mange mennesker. Noget, Jonathan Løw ofte har undret sig over, at kapitalstærke mennesker ikke gør. Har de pengene bliver de ofte sat i natklubber eller ligegyldige apps. Den holdning har tidligere affødt store diskussioner i medierne og fyldt hans indbakke. Men det er en kamp, han gerne tager.
”Mine offentlige indspark har haft en langt dybere og mere fundamental agenda, som intet har at gøre med om, hvad enkeltindivider bruger deres penge på. Det er jo op til dem.
Det handler for mig om en social indignation og en frustration over en verden, der er fyldt med så megen lidelse, fattigdom og forargelse og så lidt vilje fra de allermest kapitalstærke til at gøre noget ved det for alvor” siger Jonathan Løw.
Man må gerne tænke business ind i idealisme
Selv kommer han fra et hippiekollektiv. En venstreorienteret familie, der har givet ham et værdisæt med videre. Men det betyder ikke, at han ikke mener, man godt kan tænke kapitalisme ind i socialt iværksætteri.
”Jeg er ikke politisk interesseret, og selvom jeg har den baggrund, jeg har, så er jeg ikke socialist eller tilhænger af en bestemt isme. Jeg brænder derimod for iværksætteri.
I England er socialt iværksætteri big business. Her går impact investorerne foran, fordi de kan se, at virksomhederne begynder at tjene penge samtidig med, at de hjælper. Herhjemme kunne jeg godt tænke mig, at flere begyndte at se i den retning. Se bare på tiltag som Too Good To Go, GoMore og Novo. Det er gode investeringer. Der er masser af penge at tjene, men der er noget psykologi og noget dansk vi-er-os-selv-nok-mentalitet, vi skal have addresseret,” siger han.
Meningen med iværksætteri
Som han ofte har fået at vide, er det nemt at være gavmild for andres penge. Og det er det, erkender han. Men det betyder ikke, at debatten af den grund skal forstumme.
”Vi har en berøringsangst i forhold til at snakke om, HVORFOR vi skal være iværksættere og investorer. Det skyldes nok, at vi endelig er nået dertil, hvor det er blevet trendy at være iværksætter, og så er man bange for, at idealistiske fjolser som mig begynder at mudre samtalen ved at tale om vigtigere problemer at løse i verden end endnu et abonnement på sorte sokker eller en discount-app på drinks i byen.
Men det gør jeg ikke desto mindre, og det kan selvfølgelig skille vandene. Jeg har 35.000, der følger mig på de sociale medier, men helt sikkert også en masse, der ikke er enige med mig. Og det er super fint.
Jeg tror helt grundlæggende på, at store agendaer kun ændres, hvis man tør rejse debatterne – også selvom det giver knubs og modstandere især iblandt dem, det gør ondt på, men som måske ikke vil være ved det, fordi de er bange for, at deres macho-image tager skade.”
Det handler ikke om gode eller dårlige mennesker
Jonathan Løw har som led i debatten da også oplevet, at nogle beskylder ham for at fremhæve sig selv som bedre end alle de andre. Det er nu ikke hans mission, understreger han.
”Det her handler ikke om gode og dårlige mennesker. Men det handler om at tage aktivt stilling og ikke blot falde ind i rutinen med at købe endnu en sportsvogn, når du laver en stor exit. At tage spadestikket dybere og turde være helt ærlig overfor sig selv og stille de store, eksistentielle spørgsmål.
Derudover er det vigtigt at forstå, at jeg ikke taler om nødhjælp eller velgørenhed, for den filantropiske model har sine klare begrænsninger. Jeg taler derimod om at starte virksomheder med et socialt sigte samt om at hjælpe dårligt stillede samfund og mennesker via iværksætteri. At understøtte deres indbyggede skabertrang og entreprenante evner.
Jeg tror på, at denne transformation kræver opbakning fra også de mest benhårde iværksættere og investorer i verden. Dem der har tjent kassen. Dem der er sindssygt dygtige. Dem der i dag skaber succesfulde natklubber og designertøj, men måske i fremtiden kunne tænkes også at skabe virksomheder, der udover at gøre nytte flytter hele befolkningsgrupper og samfund i en bedre retning,” siger han.
End ikke med kampe, du ikke kan udkæmpe
Da han for nogle år siden begyndte at mærke stressen komme krybende, var det et udtryk for, at han havde valgte de forkerte kampe. Han havde da to virksomheder, hvoraf den ene blev startet med en medstifter, hvis værdier var langt fra Jonathans. I den anden, Listen Louder, som han stadig har den dag i dag, var det nogle udvalgte kunder, hvor han ikke delte værdier. Dem har han i dag opsagt samarbejdet med og valgt at fokusere på samarbejder, der giver mening og glæde for begge parter. Kampene på den front er lagt på hylden.
Derfor er det så vigtigt at vælge den rette investor og den rette medstifter, gentager han. Og, når man kommer i position til at kunne vælge, også at vælge de rigtige kunder. Ellers ender man med kampe, man ikke kan vinde. Og det kan udløse arbejdstræthed, stress og depression. Sidstnævnte er for Jonathan Løw den kamp, der står som den hårdeste.
”I dag har jeg bevidst valgt kunder og samarbejdspartnere, som jeg deler livssyn med. Det giver mig en oprigtig glæde ved at hjælpe dem fremad i verden, og giver mig troen på, at jeg gennem deres succes kan gøre verden bare lidt bedre.”
Kære Jonathan
Jeg synes, at du skriver modigt og oprigtigt om nogle emner – stress og udbrændthed – som de fleste kan have svært ved at vedkende sig at have oplevet og måske frygter at opleve.
Jeg var selv langt ude af stien mod udbrændthed, og selvom jeg ikke kom så langt som dig, kender jeg til den afmagt, følelsesløshed og eksistentielle tomhed, som det bl.a. kan afstedkomme at havne i en relativ udbrændthedstilstand.
Personligt havde jeg brug for at sørge for, at drømmeren, idealisten, humanisten og iværksætteren i mig ikke gik til i det hav af pragmatisme og stramt definerede opgaver, der ellers omgærder den IT-konsulentbranche, som jeg i de senere år har brugt det meste af min tid indenfor.
Tak til dig for din stemme og god vind fremover.
Dbh.,
Thomas
Hej Jonathan,
Jeg er også én af dine mange fans og følgere fra første gang jeg mødte dig på iværksættermesse. Her fik jeg chancen for at deltage i en workshop, hvor du var initiativtager og ildsjælen bag en masse sponsorater til opstart af et iværksætter gruppe eksperiment. Vi formåede ikke at få kørt projektet i mål, da vi nok hver især brændte for hver af vores egne ideer og havde svært ved at gå sammen om et fælles ide. I bund og grund havde vi nok alt for forskellige i holdninger og tilgang til opgaven og livsværdier. Samtidig har jeg også erfaret, at det at være alene i opstart af virksomhed – har for store konsekvenser for mit liv. Det var i mit tilfælde kroppen, der sagde fra – selvom alle sagde, at jeg gjorde det rigtige og gjorde det godt. Men pludselig lå jeg ned og ingenting kunne. Så jeg beundrer virkelig dig, at du rejser dig og hjælper andre. For vi har brug for ildsjæle, der kan og gør det!
God vind og alt det bedste herfra.
Pia
Tusind tak for de søde kommentarer som jeg først har set nu. Jeg kan også varmt anbefale dette interview, hvor vi taler mere om samme emne: http://talentguiden.dk/moed-jonathan-loew-serieivaerksaetter-styr-paa-sit-why-aktuel-gurubogen/
Læs eventuelt også her – det handler nemlig også om, hvordan man anskuer sine mål og det at være målrettet som iværksætter og leder: https://www.amino.dk/blogs/jonathanloew/archive/2017/03/02/derfor-er-jeg-ikke-m-229-lrettet.aspx
VH Jonathan Løw