Arkiver

EventsNyhederSustainable Tech

Er vedvarende energi den nye internetinvestering?

Energi, Dong Energy, BetOnFinance, vindmøllerDong Energy skal introduceres på børsen i år. Spil med om kursen.

Vedvarende energi er ikke bare en kæmpe jobskaber, det er også en stor økonomisk mulighed, som bare venter på at blive grebet. Der er endda tale noget lignende, som da internettet kom til. Nu hedder den mulighed enernettet.

I disse dage løber Green Tech Challenge af stablen i Berlin. En storby, hvor organiske caféer ligger på hvert et gadehjørne, hvor grønne startups arbejder dagligt på at gøre byen mere grøn og mere bæredygtig, og hvor kaffen næsten alle steder kan købes økologisk og fairtrade.

Jeg er rejst herned for at følge Green Tech Challenge. En udvalgt skare af bæredygtige og grønne startups får sparring til at komme videre, udvide deres netværk og øve deres pitches. Vi har før skrevet om Green Tech Challenge, men denne gang føles det endnu mere vigtigt.

En verden af lave

For går det som planlagt, vil de meget omdiskuterede olieprojekter Keystone XL og Dakota Access blive genoplivet efter Trump denne uge godkendte det fortsatte byggeri af de to olierørledninger.

På den anden side af kloden har Kina besluttet sig fra at gå fra klimaskurk til klimakæledægge og anlægge verdens største samling solpaneler og investere mere end 2.500 milliarder i grøn energi.

Det lyder som den omvendte verden.

Der er jobs i vedvarende energi

Pointen er, at verdens energisektorer, om de er traditionelle eller vedvarende, er under forandring og debatten bølger hedt frem og tilbage som temperaturerne stiger, oliereserverne skrumper og ny teknologi vinder fodfæste.

For fodfæste finder den. Det amerikanske energiministerium har netop offentliggjort en rapport, der viser, at beskæftigelsen i solenergisektoren er stigende. I 2016 havde 374.000 job i sektoren, en stigning på 25 procent. Vindenergisektoren skabte 102.000 jobs, en stigning på 32 procent, hvorimod olie-, gas- og kulsektoren skabte 187.000 jobs. Det skriver Finans.

Tallene gælder dog kun produktionen af elkraft, da olie, gas og kul stadig sidder tungt på jobskabelsen inden for brændstofindustrien.

Fra internet til enernet

Men tallene sætter streg under, at der er ved at ske noget i sektoren for grøn energi. Så meget at der nu er tale om en ny mulighed for investering, som dem, der blev first movers på internetbølgen. Den mulighed kaldes for enernet, skriver TechCrunch. Et dynamisk distribueret energinetværk med talrige deltagende bygget op om skabelsen, opbevaringen og leverancen af ren energi.

Stifteren af SunEdison, Jigar Shah, forudså tendensen for mere end ti år siden. Han udtænkte en finansieringsmodel, der gjorde solenergi skalerbar til en overkommelig pris. Og i dag kan man få solpaneler til sit hus eller vælge den smartere Elon Musk udgave med solceller direkte indbygget i tagstenene.

Mængden af innovatører inden for det såkaldte enernet vokser. De bygger nanogrids, mikrogrids og distribuerer vedvarende energi mellem producenter og borgere. Det er dem, der udvikler og opfinder nye materialer, smart homes og smarte byer. Jo mere normalt det bliver, jo mere tilgængeligt bliver det – også økonomisk.

Grønne startups er med på bølgen

Se bare på GreenCitySolutions’ IoT-mospaneler, der renser luften i storbyerne, LittleSuns solopladelige lamper til befolkninger, hvor elektriciteten er sparsom, eller SolMoves nye multifunktionelle vejbelægning. Alle startups, som kæmper for en mere bæredygtig verden og som er en del af denne nye tendens: enernettet, som ifølge TechCrunch er fundamentet for de smarte byer, som lever på IoT, netværk, kunstig intelligens og vedvarende energikilder.

Til et arrangement som Green Tech Challenge bliver det kun mere klart, at idéerne er der, teknologien er også ved at være der, og den bliver bedre dag for dag. Teknologierne er med til at skabe grobund for en ændring af vores holdning til bæredygtighed og energi. De breder sig over snart sagt alle sektorer og forhåbentlig vil de, som internettet gjorde det, ændre vores hverdag totalt. Til det bedre. Til det grønnere. Det mere sikre, og det smartere.

Skriv et svar