Arkiver

Sponsoreret indhold

Sådan indretter du dig med god belysning

Et godt lys forbedrer indeklimaet. Behageligt lys i alle hjørner og kroge giver desuden et bedre indtryk af rummet. Faktisk kan hele rummet hurtigt ændre karakter, hvis du køber nye lamper eller skifter elpærerne. For lidt lys kan påvirke humøret i de mørke timer. Og et for skarpt lys kan virke meget hårdt, blændende og ikke særligt hyggeligt.

 

Vælg de rigtige typer af lamper

Når du indretter dig, tænker du sikkert over, hvordan sofaen skal stå i forhold til fjernsynet. Men det er lige så vigtigt at overveje valget af lamper, og hvor de bedst kan placeres.

 

Lampens design har stor indflydelse på, hvordan den lyser op i rummet. Lamper i et gennemsigtigt materiale eller i sandblæst glas giver et diffust spredt lys. Alt efter hvilken elpære du vælger til lampen, kan lyset i glaslampen bruges til hyggebelysning i en krog eller lyse hele rummet op. Har du brug for et stærkt lys at læse eller arbejde ved, er den en fordel at vælge en lampe med en smal eller lukket skærm. Så bliver du ikke blændet. Spots er også velegnede til at give koncentreret lys.

 

Mange hjem har udelukkende lamper, der lyser nedad. Når loftet og hjørnerne i et rum som stuen ikke er lyst op kan det give en følelse af, at rummet er mindre, end det er. Til gengæld er opadrettet lys ikke velegnet til læselys. Det giver derfor en god belysning at blande forskellige slags lamper, så du både kan lyse rummet godt op og invitere til en hyggestund med mere dæmpet lys.

 

Med en kombination af diffus rumbelysning og et skarpere arbejdslys kan du både orientere dig og have godt lys ved arbejdsstationer såsom spisebordet, køkkenbordet og ved computeren. Desuden er det rart med et par lamper, der ikke nødvendigvis lyser stærkt, men som i stedet kan skabe stemning.

 

Har du brug for mere lys, men svært ved at finde plads til flere lamper? Så overvej om en væglampe eller en lyskæde kan erstatte en guldlampe eller en pendel.

 

Rum med lysudfordringer

I smalle rum eller rum med meget højt til loftet er der ekstra ting at være opmærksom på, når du skal vælge lamper. Smalle rum som eksempelvis entreen kan have svære at indrette med både lamper og møbler. Måske kan en flad loftslampe kombineret med en smal væglampe med indbygget hylde være en løsning.

 

I høje rum eller rum med loftsbjælker kan det være svært for lyset at nå loftsfladen og lyse den op. Her kan det være særligt relevant at kombinere de traditionelle lamper med belysning, der peger opad.

 

Bor du med mørke trægulve eller farver på væggene, skal du bruge mere lys end hvis du har hvide vægge og lyse gulve. Husk at det giver en bedre effekt at vælge flere lamper fremfor at gå efter stærkere elpærer til de lamper, du allerede har. Flere lamper fordeler lyset bedre, og det er rarere for øjnene, end hvis få lamper står for alt lys i rummet.

 

God belysning i køkkenet

Køkkenet er et af de centrale arbejdsområder i vores hjem, og det er vigtigt at lyset har en god farvegengivelse, så vores mad ser appetitlig ud. Samtidig giver høje skabe, komfur og emhætten begrænsninger for, hvor vi kan hænge lamperne, uden at de er i vejen. Du kan med fordel vælge en kombination af pendler og væglamper, der hænger under overskabene og lyser op på køkkenbordet. Med den placering lyser lamperne på din arbejdsplads, uden at du selv skygger for lyset.

 

Husk elpærerne

Nu har du læst om valg og placering af lamper. Men husk også at prioritere nogle gode elpærer til dine lamper. Med en Ra på mindst 80 og også gerne 90-100 får du en god farvegengivelse. Det er især vigtigt i køkkenet og på badeværelser. Philips er et af de mærker, der giver god kvalitet og lysfarve for pengene.

 

Du finder yderligere inspiration – og alt indenfor lamper og belysning – på hjemmesiden Lampeguru.dk

Skriv et svar