Arkiver

Sponsoreret indhold

Guiden til det optimale billån

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Samlino.dk: Danmarks største sammenligningsportal inden for bank, tele og forsikring.

Det kan være svært at finde det rette billån. Især når du bevæger dig rundt i en jungle af lån, der som regel er tæt bevokset af forskellige udbydere og deres tusindvis af forskellige tilbud.

For at finde det rette billån er der mange forskellige ting, man bør tage højde for. Det er elementer såsom fast kontra variabel rente, ÅOP, særlige gebyrer, bilens alder og meget mere. I denne guide giver vi dig et par råd samt et bedre overblik i forhold til forhandling af dit billån.

Kig efter ÅOP og sammenlign forskellige lån

ÅOP står for årlige omkostninger i procent, hvor der, i denne procentsats, er medtaget alle renter og gebyrer for optagelse af lånet. Som udgangspunkt bør du kigge efter den laveste ÅOP, når du sammenligner forskellige lån. Et lån med en ÅOP på 15% er billigere end et lån med en ÅOP på 20%. Her er det forudsat, at løbetiden på lånet, kontantpris samt udbetaling på bilen er den samme for de to lån. I forlængelse af ovenstående er en god huskeregel, at desto højere procentdel du udbetaler, desto lavere rente vil du få på billånet. En anden tommelfingerregel er, at ÅOP typisk er højere ved mindre lånebeløb, hvorimod ÅOP typisk er mindre ved større beløb.

Hvad bør jeg vælge: Fast eller variabel rente?

Når det kommer til en henholdsvis fast eller variabel rente, er det vigtigt, at du både ser på din egen økonomi og løbetiden på lånet. Hvis du har et presset budget, vil det typisk være mest fordelagtigt at vælge et lån med en fast rente. Her vil du nemlig undgå pludselige renteforhøjelser, men ulempen kan dog være, at du potentielt kommer til at betale en samlet højere pris for lånet. De, som er mere risikovillige og vælger en variabel rente, vil derimod betale en lavere pris for lånet. Hvis lånets løbetid er forholdsvist kort, vil det typisk være fordelagtigt med en variabel rente.

Bilens alder og lånets løbetid

Når du optager et billån, er det endvidere også vigtigt at tage højde for bilens alder kontra lånets løbetid. Da en bil typisk mister værdi hurtigere, end man mister sine nøgler, er det ideelt at ‘time’ løbetiden på lånet med værdiforringelsen af bilen. Værdiforringelsen afhænger af mange forskellige ting, hvoraf de væsentligste er alder og kørselsbehov. Ved et lån er en kort løbetid desuden også forbundet med en højere månedlig ydelse, hvorimod en lang løbetid er forbundet med en lavere månedlig ydelse.

Særlige gebyrer

Et godt råd er, at du altid tjekker for mulige og skjulte gebyrer. Dette kunne eksempelvis være vedrørende indfrielse af lånet før udløbsdatoen. Et andet eksempel kunne være, hvis du vælger at skifte til en ny låneudbyder, hvor denne udbyder kan opkræve et ekstra gebyr ved skiftet. Yderligere skal der også betales et tinglysningsgebyr til staten ved et skifte.

Hvad hvis jeg vælger et forkert billån?

Der er mange penge at spare ved at sætte sig ind i tilbuddene fra udbyderne af billån. Faktisk er der helt op til 30% at spare ved at sammenligne de forskellige tilbud. Flere danskere stirrer sig blinde på renter og månedlige ydelser frem for at fokusere på den samlede tilbagebetaling for hele lånet. Man bør i stedet, som tidligere nævnt, se på ÅOP for de forskellige lånetilbud og sammenligne denne procentsats. Der er, som bekendt, ikke forskel på kvaliteten af de forskellige lån, hvorfor prisen for den samlede tilbagebetaling af hele lånet er den væsentlige faktor.

For at sikre dit valg af billån, kan du via linket https://www.samlino.dk/laan/billaannemt og overskueligt sammenligne markedet for billån, så du samtidig undgår alt det unødvendige gætteri angående dit billån.

Skriv et svar