Arkiver

Sponsoreret indhold

IT-løsninger – COTS eller udvikling fra bunden?

Driver du din egen virksomhed, har du helt sikkert stået overfor denne overvejelse mange gange. Skal jeg vælge en færdiglavet IT-løsning (COTS – commercial-off-the-shelf) eller enten tilegne sig kompetencerne in-house eller få en ekstern udvikler til at skabe en custom IT-løsning, der matcher netop virksomhedens behov. I denne artikel kan du læse mere om, hvilke overvejelser som du bør gøre dig, hvis du står og skal træffe dette valg.

COTS – commercial-off-the-shelf

COTS er en løsning, der betegnes som software eller hardware, som købes færdiglavet og ofte på licens. Denne løsning vil oftest være billig på kort sagt sammenlignet med en custom løsning. Af den grund henvender COTS-løsninger sig ofte til mindre virksomheder i opstartsfasen, der gerne vil gå på kompromis med de behov som skal udfyldes. COTS er udover at være billige også hurtigt at få op at køre, da produktet er færdigt på købstidspunktet og blot skal implementeres, hvilket oftest gøres meget simpelt – eksempelvis gennem plug-ins eller apps i diverse hjemmesideløsninger. Ulemperne ved COTS er, at der vil være nogle behov, som ikke bliver dækket, samt designmæssige elementer, der ikke kan ændres til det som du selv havde forestillet dig.

Udvikling fra bunden

Egenudvikling af software henvender sig til større virksomheder, hvor det er særdeles vigtigt, at hver enkelt detalje lever op til de opstillede krav. Som større virksomhed skal der her træffes et valg om, hvorvidt løsningen skal udvikles in-house eller outsources til en ekstern part, der kan varetage udviklingen. Outsourcing er ensbetydende med, at der afgives kontrol med projektet, men en in-house løsning vil ofte være mere omkostningstung – særligt, hvis man ikke allerede har de kompetencer som IT-løsningen kræver.

Uanset om man som virksomhed vælger at udvikle IT-løsningen in-house eller eksternt, skal man være forberedt på, at processen tager en del længere tid end en COTS løsning. Produktet skal gennemgå hele udviklingsprocessen og testes for fejl og mangler mange gange. Det endelige resultat vil også ofte have flere fejl end et færdiglavet produkt og skal løbende rettes for ikke at have negative konsekvenser for brugerne.

In-house IT-kompetencer er altid en god idé

I takt med at vores verden bliver mere og mere digitaliseret, er det altid en god idé at have en IT-kyndig i virksomheden, der kan varetage diverse ad-hoc opgaver, hvor IT-kompetencer er påkrævet. Det kunne eksempelvis være kendskab til diverse IT-redskaber, såsom en usb hub i god kvalitet eller en workstation. Derudover er der også mange dagligdags-aktiviteter, der kan klares hurtigere ved brug af hidtil ukendte funktioner i de forskellige programmer. Meget tid kan dermed spares ved at have en person til rådighed, der kan lære arbejdsteamet hurtigere metoder til opgaver i dagligdagen.

Skriv et svar