Arkiver

Nyheder

5G og et nyt online Danmark

Annonce

Fra få uger siden købte flere danske mobilselskaber licenser af staten til 5G frekvenser og de nye lynhurtige 5G netværk er i støbeskeen.

Viser her på hvordan 5G kan komme til at ændrer måde vi bruger internet og mobiler på i fremtiden -og ikke mindst de mange fordele vi måske kommer til at opleve i en nær fremtid.

Hvad er 5G

5G er en ny standard inden for mobilt internet, der anvender nye teknologier, som giver muligheder for meget høje hastigheder, øget kapacitet pr. maste og hurtigere pingtider.

Et velbygget 5G netværk vil være så hurtigt, at det giver mulighed for selvkørende biler, fjernoperationer og andre teknologier, der kræver lynhurtig respons.

I Danmark har vi været med hele vejen lige fra NMT, 2G over til 3G og det udvidede Lte (4G).
Sådan er det bestemt ikke i alle lande og derfor vil vi også have en lidt skeptisk tilgang til det nye ”revolutionerende” 5G.

Vi blev nemlig tonet ørerne døve af lovprisninger, da teleselskaberne fra flere år siden lancerede med 4G og fortalte os om en helt ny verden.

Den nye verden kom aldrig rigtig helt til at blive en realitet og det kan meget vel blive samme historie med 5G.

5G kan i teorien give hastigheder på over 1 Gbit med meget lave pinghastigheder og dermed komme på niveau med det hurtigste fibernet i Danmark inkluderet de trådløse fordele.

Der sendes på 700 Mhz frekvenserne og dermed lavere frekvenser end 4G og 3G.

De lavere frekvenser betyder, at der kan være længere mellem hver mobilmast og dermed mulighed for god dækning.


Hvad bør vi forvente?

Teleselskaberne har fået mulighed for både at sende 5G på 700 MHz, men også meget højere frekvenser. De giver mulighederne for at opbygge et netværk, der både er hurtigt og bredt dækkende.

Skal der hastighed på, er det nødvendigt med mange master tæt på hinanden og det er dyrt at monterer de mange master, derfor er det allerede logisk, at det kun bliver i de større byer vi i første omgang skal forvente 5G med de meget høje hastigheder.

Da 4G blev udrullet (der bygges stadigvæk) blev det de 5 største byer, der kunne få glæde af hastigheden og langsomt over flere år de mindre byer.

I dag dækkes Danmark næsten komplet af 4G, med er er også gået mange år med udrulningen.

Vi må derfor forvente meget små klynger af 5G netværk, år licenserne er gyldige i april 2020.


Mulighederne om 3-5 år

Der er mange muligheder i 5G teknologien og i sammenspil med andre teknologier som f.eks. E-sim, kan vi se frem til en noget anderledes måde at få internet på i hjemmet.

Når vi først har fået Danmark godt dækket, vil det give mulighed for et samlet mobil og internetabonnement, hvor hele abonnementet køres over E-sim.

Et elektronisk simkort, der giver os adgang til en bestemt mængde data pr. måned både på mobilen og i hjemmet.

5G bliver ganske enkelt hurtigere end traditionelt ADSL kablet bredbånd og med tiden også til samme pris (Det oplever vi nu med 4G).

Udover den højere hastighed vil det dermed også gøre det lettere at vælge udbyder, da der ikke længere vil være afhængighed af jordbaseret kabler, de kun dækker landet sporadisk som f.eks. fiber og kabeltv kablerne.

Før det kommer så langt, vil dækningen af Danmark dog være den store udfordring og en meget stor investering i udrulning fra teleselskabernes side.

Vælger de en meget langsom udrulning som med 4G, vil vi først om mange år opnå fordelene i hele landet.