Arkiver

Sponsoreret indhold

Jeg har fået en konkurskarantæne; hvad vil det sige

Hvis du er leder i et konkursramt selskab, kan du risikere at få et brev, hvor du bliver pålagt en konkurskarantæne. I dette tilfælde er det en god idé at kontakte en advokat, der kan hjælpe dig med at føre din retssag. Her i artiklen kan du blive klogere på, hvad en konkurskarantæne kommer til at betyde for dig og det selskab, som du arbejder i.

Hvad er en konkurskarantæne?

Inden vi dykker ned i, hvad en konkurskarantæne har af betydning, er det vigtigt at slå fast, hvad en konkurskarantæne i virkeligheden er. En konkurskarantæne kan pålægges en person, der sidder i ledelsen for et selskab med begrænset hæftelse – altså et aktieselskab eller et anpartsselskab.

For at en konkurskarantæne gør sig gældende, skal selskabet være konkursramt, og den pågældende person skal have gjort sig skyldig i grov uforsvarlig forretningsførelse. En konkurskarantæne betyder, at personen får forbud mod at sidde i selskabets ledelse som udgangspunkt i en periode på tre år.

Bliver selskabets direktør pålagt en konkurskarantæne, er det vigtigt at finde en ny direktør. Et selskab skal nemlig have en registreret direktør. Indsættes der ikke en ny direktør, vil den yderste konsekvens være tvangsopløsning.

Hvornår bliver man pålagt en konkurskarantæne?

En konkurskarantæne pålægges en person, der er skyldig i grov uforsvarlig forretningsførelse. Spørgsmålet er bare, hvad dette begreb dækker over. Ved at vide, hvad grov uforsvarlig forretningsførelse dækker over, har du nemlig bedre forudsætninger for at undgå en konkurskarantæne.

Grov uforsvarlig forretningsførelse er dybest set, når du ikke passer dine ansvarsområder som ledelsesmedlem. Dette kan blandt andet være, at der ikke bliver indberettet moms og A-skat. Derfor er det altid en god idé at vide, hvad dine ansvarsområder dækker over.

En andet led i grov uforsvarlig forretningsførelse kan være, at selskabets drift forsætter efter håbløshedstidspunktet. Håbløshedstidspunktet dækker nemlig over det tidspunkt, hvor ledelsen burde have indset, at driften skulle stoppes.

Kontakt en advokat i forbindelse med konkurskarantæne

Har du modtaget et brev om konkurskarantæne, er det en god idé at kontakte en advokat. I dag findes der et væld af hjemmesider, hvor du kan komme i kontakt med en advokat. På den måde kan du finde en advokat, der holder til nær dig.

En advokat kan føre din retssag med henblik på frifindelse. I en sag om konkurskarantæne har en frifindelse stor betydning. Dette vil nemlig medføre, at du fortsat må være et medlem af ledelsen, og desuden slipper du for at betale sagsomkostninger til kurator og advokat.

Undgå en konkurskarantæne i fremtiden

Uanset om du er blevet frifundet eller ej, er du sandsynligvis interesseret i at undgå en konkurskarantæne i fremtiden. En sag om konkurskarantæne vil nemlig altid være besværlig, da det kræver, at du bruger tid og ressourcer på den.

Skal du undgå en konkurskarantæne, er det naturligvis først og fremmest en god idé ikke at lede et konkursramt selskab. Dette er dog ikke altid noget, som man selv kan styre. Der er nemlig mange uafhængige kræfter, der kan drive dit selskab til konkurs.

Er dit selskab derimod konkurstruet, har du alle muligheder for at handle efter forskrifterne. Opfylder du dit ansvar som leder, vil du nemlig ikke risikere at blive pålagt en konkurskarantæne. Og selv hvis du får et brev om konkurskarantæne, har du i dette tilfælde gode chancer for at blive frifundet!