Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

Sponsoreret indhold

Sådan sikrer du en sund kultur i en vækstende virksomhed

Alle virksomheder drømmer om vækst, for vækst er lig med succes. Men efter glædesrusen over, at ens blod, sved og tårer har båret frugt, så må man også indse, at vækst også er lig med forandring. Og er det noget, som mennesker har svært ved, så er det, når de velkendte rammer forandrer sig.

Morningtrain er et webbureau i Århus. Virksomheden har salgskontor i Smilets By, men produktion i Odense. Morningtrain har oplevet en enorm vækst indenfor de sidste 12 måneder. Ikke mindre end 30% af medarbejdere er ansat indenfor den tidsramme, og 60% af arbejdskraften har ikke engang haft 2-års jubilæum.

Den voldsomme vækst og de mange nye medarbejdere har dog ikke stået i vejen for bevare en sund kultur, og Morningtrain er da netop også blevet kåret som Danmarks Sundeste Arbejdsplads 2020. Så hvad kan man som virksomhed lære af dette? Læs videre nedenfor, og få 3 gode eksempler på tiltag, som Morningtrain har indført, og som også du kan indføre i din virksomhed, så den gode kultur ikke forsvinder, når biksen bliver større.

1. Skab mindre afstand mellem menneskene

At der kommer mange nye mennesker ind i virksomheden betyder, at det uundgåeligt bliver sværere at opretholde den oprindelige kultur, dengang der kun var få medarbejdere. Ikke at det er en dårlig ting, men det er bare nemmere at bevare en bestemt kultur, når der ikke er særlig mange mennesker.

Så hvad gør man så for at facilitere et godt fællesskab med så mange nye? Det, som har virket for Morningtrain, er at tilbyde medarbejderne aktiviteter, som gør, at man kommer hinanden ved. I webbureauets tilfælde er der bl.a. tale om ugentlige sportsaktiviteter, såsom fodbold, floorball, basketball osv., og månedlige teambuilding-aktiviteter. Det kan være alt fra byture, brætspilsaftener, ølbrygning, LAN, sommerhustur og meget mere.

Det behøver ikke være dyrt, blot man giver de ansatte mulighed for at tilbringe tid sammen – og gerne uden for virksomhedens vægge.

2. ”Tving” de ansatte i forskellige hold

Det lyder mere voldsomt, end der egentlig menes, men tanken er at få folk til at blande sig. Og da nogle kan være mere generte end andre, så må ledelsen ty til handling. I Morningtrain har man fået programmeret en bot til at kalde folk ud til frokost i forskellige hold. Det gør, at man kommer til at sidde ved siden af forskellige hver dag, og det gør, at man får snakket med folk, man ellers ikke ville se meget til.

Alternativt kunne man arrangere, det er miksede hold, som står for at forberede frokosten (hvis der vel at mærke er fælles frokost på arbejdspladsen) og i samme ombæring have en lignende struktur, når det gælder om at rydde op efter frokost.

3. Tag aktivt stilling til virksomhedens rammer

Når man går fra startup til scale-up, er man nødt til at indse, at forventningerne til performance er højere og mere faste. Hvor man som startup typisk havde større frihed og færre rammer, og begynder der så småt at komme andre boller på suppen, når man er nået til det punkt, hvor man kan kalde sig scale-up. Kunderne begynder at forvente en vis kvalitet, og der er mindre plads til research og leg.

Her er der intet klart svar på, hvad du som virksomhed som gør, udover at du aktivt skal tage stilling til, hvilken struktur og kultur din virksomhed skal have. Morningtrain imødekommer scale-up-livets krav gennem individuelle aftale med hver enkelt medarbejder om fordelingen mellem performance og research, så der er plads til begge.

Det er ikke sikkert, at denne vej også er den rette for dig, men vigtigst er, at ledelsen får talt sammen og forventningsafstemt, hvilken retning virksomheden skal gå. Gør det hellere nu end senere hen, så virksomheden ikke ender i et kulturelt kaos.