Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

Sponsoreret indhold

Bæredygtighed trender: Reparér din telefon når den går i stykker

Annoncør: iExpert

Hvis der er noget, der er fokus på i dag, er det bæredygtighed. Det handler om alle de små valg i vores hverdag som at sortere affald, vælge cyklen frem for bilen og tænke over vores forbrug. En af de andre store syndere er overforbrug, hvor vi køber en masse, som vi ikke har brug for. Æstetisk bæredygtighed dækker over et overforbrug af materielle ting som tøj og elektronik – og især smartphones er en af de tunge poster.

Hvis skærmen går i stykker eller batteriet svigter, har vi en tendens til så hurtigt som muligt at løbe ned i butikken og købe en ny. Men i de fleste tilfælde er det faktisk ganske nemt og meget billigere at reparere en telefon end at købe en ny – og så er det langt mere bæredygtigt.

Spar penge ved reparation i stedet for at købe nyt

Der er ingen grund til at købe en ny telefon, hvis du ikke først har undersøgt, om den kan repareres. Der er ofte mange penge at spare, hvis der ikke er mere galt end en flækket skærm, en ødelagt kameralinse eller et træt batteri. I de fleste tilfælde er du endda også dækket af en garanti – for eksempel via købeloven eller din indboforsikring, så du ikke skal betale for reparationen.

Vælg en dygtig telefonreparatør

Mange vælger at reparere deres telefon selv, men hvis du ikke er super teknisk anlagt, kan det være en fordel at få hjælp udefra. Så er du sikker på, at det bliver gjort rigtigt, og at reparationen virker efter hensigten. En mobilreparatør som iExpert.dk klarer din reparation hurtigt og til en god pris. iExpert.dk har butikker i Aarhus, København og Herning, og du har også mulighed for at sende din telefon med posten, hvis du ikke bor i nærheden.

Du får desuden to års garanti på den reparerede del, og alle reparatører hos iExpert.dk er certificerede og specialiserede, så din smartphone altid er i gode hænder – lige meget om det er en Android- eller Apple-model. Noget at det værste ved at få sin telefon repareret er at skulle undvære den. Men med iExpert.dk får du den tilbage samme dag, hvis du afleverer den i en fysisk butik, og inden for 2-3 dage efter modtagelsen, hvis du sender den med posten. Så er det ikke længe, at du skal klare dig uden din telefon eller med en lånetelefon.

Nemme telefoner at reparere

Mange virksomheder er begyndt at indtænke bæredygtighed i udviklingen af deres mobiltelefoner. Det vil sige, at der nu er fokus på, hvor nem telefonen er at reparere. Her handler det blandt andet om, hvor nemme reservedelene er at udskifte, hvor tilgængelige de er, og hvad prisen er på dem. En telefon, der er nem at reparere, har typisk en modulopbygning, så det er nemt at fjerne forskellige dele uden brug af specialværktøj eller behov for teknisk viden og uddannelse.

Apples iPhones har et ry for at være svære at reparere og vedligeholde, da de ofte har en glasfront, skjulte skruer og kræver specialværktøj. Men med tiden er iPhones begyndt at score bedre på den front, da blandt andet iPhone 6 og flere af iPhone 8-modellerne er blevet nemmere at reparere. De er dog stadig ikke på et niveau, hvor de kan kaldes decideret bæredygtige i deres mulighed for reparation, men intentionen er der.

Det er Android-telefoner, der brillerer, når det kommer til muligheden for at reparere. Men ligesom med Apple-telefoner finder du ikke de dyreste og mest high-end-Android-modeller på listen over de bedste telefoner at reparere. Det er et problem, der ikke helt er løst endnu – kompromiset mellem nem reparation og high-end-telefoner.

På trods af dette er det Fairphone 3 samt de ældre Fairphone-modeller, der er de bedste på markedet, når det kommer til reparation. Den er modulopbygget, så de dele, der udskiftes mest, er nemme at skifte – for eksempel batteriet og skærmen. Fairphone sælger endda reservedele, som alle kan købe. Flere af Samsung Galaxy A-modellerne er også nemme at reparere – og her står Samsung Galaxy A70 øverst på listen, stærkt fulgt af den budgetvenlige A10.