Arkiver

Guide

Bredbånd – hvilken internetløsning skal du vælge?

Hvad er bredbånd? Se, det er egentlig et langt bedre spørgsmål, end du måske umiddelbart tror. For bredbåndsbetegnelsen bruges i flæng og dermed også i forskellige sammenhænge. Det kan derfor være uhyre svært at komme med en præcis definition. Bredbånd bliver dog oftest forbundet med internet, og du kan bruge teknologien til at vælge forskellige former for internetløsninger.

Hvad er bredbånd, og hvordan fungerer det?

Bredbånd er en moderne dataoverførselsteknologi, der gør det muligt at sende og modtage data ad flere frekvenser – lidt som en flersporet motorvej.

Teknologien er blevet optimeret over de seneste årtier, og det har resulteret i bedre hastigheds test, bl.a. når du hopper på internettet og skal uploade og downloade data. Så når du hører om bredbåndshastigheder, er det et svar på, hvor hurtig en internethastighed du kan forvente dig i dit lokalområde.
Bredbånd var den moderne og langt mere effektive løsning, der tog over for de helt gamle dial up-modemmer. Måske husker du stadig lyden af modemmet, der i flere minutter forsøgte at oprette internetforbindelse over telefonlinjen. De forskellige biplyde lød mest af alt som noget fra filmen ”Nærkontakt af Tredje Grad”, og forbindelsen var ofte uhyre langsom og ustabil.
Bredbåndsinternet fungerer via nedgravede kobberkabler, og du kan bl.a. opkoble dig via kabel-TV og telefonstik, men også gennem mobilt bredbånd. Stabiliteten er rigtig høj for bredbånd grundet brugen af de flere frekvenser, og det er en løsning, der stort set er tilgængelige for alle, men det er ikke den hurtigste løsning set i forhold til den nye spiller på banen – fibernet. 

Hvilke fordele har fiberbredbånd over traditionelt bredbåndsinternet?


Hvor den traditionelle bredbåndsteknologi overfører data gennem kobberkabler, gør fibernet i stedet brug af lyslederkabler (fiberoptiske kabler).  Eftersom disse lyslederkabler bygger på optiske tråde i plast eller glas, kan dataoverførslen ske via lys. Det er en af de ting, der gør fiberbredbånd ekstra attraktivt for mange, da hastighederne ligger på et langt højere niveau. Samtidig er det heller ikke så sårbart over for interferens og datatab. Eneste ulempe er, at fibernettet endnu ikke er tilgængeligt for alle.
Om du skal vælge den ene eller anden internetløsning, kommer selvfølgelig an på personlige præferencer – og om du overhovedet har adgang til fibernet. Det traditionelle bredbåndsinternet er måske ikke lige så hurtigt som fiberbredbånd, som bliver betegnet som fremtidens internet, men det er stadig en stabil løsning, hvor der løbende bliver skruet op for hastighederne.


Skriv et svar