Arkiver

Blog

Hvornår må man køre med prøvemærker på bilen?

Det er sjældent, men i enkelte tilfælde er det faktisk lovligt at køre uden nummerplade på bilen. Skal man gøre dette, er det dog et krav, at bilen er udstyret med prøveplader eller prøvemærker. Er den ikke forsynet med dette, vil det ikke være lovligt at køre i bilen.

Mange tror, at det kun er bilforhandlere, der kan få brug for dette, men det er faktisk ikke tilfældet. Tværtimod er der flere andre tilfælde, hvor man kan få brug for at anskaffer sig prøvemærker og prøveplader til bilen.

Hvad er prøvemærker?

I bund og grund er det blot et stykke selvklæbende plastfolie, der kan sættes på din bil. Prøvemærket er forsynet med et løbenummer samt en gyldighedsperiode. Et sådant mærke kan maksimal have en gyldighed på syv dage ad gangen.

Så længe et prøvemærke er gyldigt, vil din bil også være lovpligtigt ansvarsforsikret. Derfor kan man også bedst beskrive et prøvemærke som et mærke, man køber sig til, hvis man har brug for en form for midlertidig nummerplade til sin bil – og det kan man få brug for af flere årsager.

Hvornår må man bruge prøvemærker?

Et prøvemærke er ikke noget, du blot kan købe og sætte på din bil, hvis du har lyst til at bruge den i syv dag. Derimod er der et sæt meget klare regler for, hvornår det bruges, som er blevet udformet af Skat. Når du har prøvemærker på en bil, må du:

  • Prøvekøre en ny eller brugt bil
  • Køre bil, der skal importeres eller eksporteres – du må dog kun køre til eller fra importørens/eksportørens adresse
  • Prøvekøre en bil, der hentes fra reparation – gælder også, hvis bilen afhentes fra et værksted
  • Køre bil med henblik på registrering og/eller godkendelse
  • Køre bil i forbindelse med demonstration med henblik på salg – gælder også ved brug i reklamefilm o.lign.
  • Låne bilen ud til en journalist eller et medie, som skal udarbejde en artikel om bilen
  • Køre veteranbil, som er registreret for første gang for min. 30 år siden til et træf
  • Deltage med bilen i ‘af politiet godkendte motorløb’, herunder rally

Det viser, at man kan få brug for et prøvemærke til sin bil af et hav af årsager. Det vil sige, at det ikke kun er en bilforhandler, der kan bruge prøvemærker på bilen. Det kan du også selv som privatperson, men det skal dog være til en årsag, der er blevet godkendt af Skat.

Skriv et svar