Man kan vænne sig til meget. Også, når det kommer til støj eller larm.
Det kan dog komme til et punkt, hvor noget støj bliver så generende, at man er nødt til at gøre noget ved det, hvis det er muligt.
Især støj fra trafik kan være generende.
Hvis du bor ved en meget trafikeret vej, hvorfra der kommer meget larm til dagligt, kan du faktisk godt reducere noget af støjen, hvis du bygger et støjhegn.
I nogle kommuner er der allerede opsat lydhegn på meget trafikerede veje, men hvis du ikke er så heldig, kan du også sagtens selv bygge et støjhegn.
Læs meget mere om hvordan du bygger dit eget støjhegn her.
Forskellige støjhegn
Der findes to slags støjhegn.
Med den ene type støjhegn bliver lyden reflekteret dvs. slået tilbage. Den anden type lydhegn fungerer absorberende og nærmest “suger” støjen til sig.
Det absorberende støjdæmpende hegn vil være det mest effektive, idet det reflekterende støjhegn, som kaster lyden tilbage risikerer at ramme fx en lastbil, så støjen alligevel generer i din have.
Byg selv støjhegn
Det er vigtigt, når du bygger et støjdæmpende hegn, at du bygger tæt. Jo tættere et lydhegn, du bygger, jo større støjdæmpende effekt vil dit hegn have.
Når du bygger dit støjhegn, skal du bruge stenuld, som er et isoleringsmateriale. Stenulden hjælper med at suge lyden.
Du kan sagtens bruge støbebatts, når du bygger støjhegn. Det gør bygge-arbejdet nemt, idet støbebatts er lette at skære til og få på plads imellem hegnsstolperne.
Desuden kan støbebatts tåle at stå ubeskyttet i dit støjhegn. Det suger lyden godt, selvom det ikke er så kønt. Heldigvis kan du sagtens beklæde den side af dit støjhegn, som vender ind mod din have, uden at det har en effekt på det støjdæmpende hegn.
Du skal opsætte dine støbebatts forskudt, så de overlapper hinanden, og så der ikke kan slippe støj ind mellem dem. Der må ikke være luft mellem de støjsugende batts, da effekten af dit støjdæmpende hegn da vil være markant reduceret.
Regler for støjdæmpende hegn
Selvom det tit er kommunerne, der sørger for at opsætte støjhegn, er der faktisk ingen særlige regler, som du skal følge, når du selv bygger et lydhegn.
Du skal blot overholde de almindelige regler for bygning af hegn fra bygningsreglementet. Det er blandt andet regler, der bestemmer, hvor højt dit støjhegn må være, og hvor tæt på naboen du må bygge.
Fred og ro med et støjhegn
Det er ikke svært at bygge et støjhegn selv, og når det først står der, hjælper det betydeligt på støj fra trafik.
Med et støjhegn kan du reducere larmen med omkring 6 decibel, hvilket faktisk svarer til en halvering af støjen.