Arkiver

Nyheder

Panel: Hvor er Danmarks startups egentligt stærkest?

Der er fart på dansk iværksætteri. Universiteter satser på inkubatorer, og der er blevet indført den nye IVS virksomhedsform. Men hvad er vi egentlig bedst til her i Danmark? Af Halgir Winther Nagata.

Den danske startup scene er på vej opad og fremad med en masse spændende projekter og initiativer. Men hvor er de danske startups egentligt stærkest? Den svært definerbare opstartsvirksomhed, som et startup er, betyder også, at vi ikke har nogen officiel data, som vi kan lære af.

Vi har spurgt tre af vores eksperter om, hvor de ser, at det danske startupmiljø kan noget særligt. Panelet består af:

Danske iværksættere skal ikke holdes i hånden

Ifølge Lars Andersen er danske iværksættere gode til at arbejde selvstændigt. De ved, hvad de skal gøre, og hvordan de skal gøre det.

Danske iværksættere er dygtige til at løse komplekse problemstillinger på innovative måder, og skal ikke hverken holdes i hånden eller gives et roadmap for at komme fra a til b. Det skyldes, at de danske iværksættere er hurtige til at tilegne sig ny viden og bruge den i praksis,” siger Lars Andersen, General Partner hos SEED Capital.

Netop skabelsen af viden er noget som Partner hos ventureselskabet Northcap, Rasmus Bjerngaard, mener, at danske institutioner er langt fremme på. Han nævner at eksempelvis Fotonik og Nanotech institutterne på DTU er førende inden for deres felter. Dog savner han at videnskabelige innovationer kommer til udtryk som startups uden for det akademiske miljø.

Rasmus Bjerngaard
Rasmus Bjerngaard

Der er specielt behov for et miljø omkring universiteterne af forretningsfolk, som forstår at kommercialisere tekniske løsninger og kan danne bro – man skal ikke forvente, at forskerne vil gøre det alene,” siger Rasmus Bjerngaard.

Direktør ved Incuba Skejby, Arne Vesterdal, peger på, at det kan være en fordel for danske iværksættere, at de er opflasket med uformelle og direkte omgangsformer i både uddannelsessystemet og erhvervslivet.

Det betyder, at danske iværksættere bliver meget selvstændige, udadvendte, og gode til at skabe teams samt delegere ansvar. På den anden side kan det betyde, at de danske iværksætter måske ikke har den samme brændende platform som findes i mindre trygge omgivelser i udlandet.

Der er måske en tendens til at danske iværksættere er lidt mere magelige end andre steder. Der er ikke altid en vilje til at lide afsavn for at nå målet,” siger Arne Vesterdal.

Ellers er der i følge Arne Vesterdal ikke de store forskelle mellem iværksættere landene imellem, og mange iværksættere er også tidligt internationalt orienteret og fokuseret på at etablere et internationalt netværk.

Dansk designtradition og ICT

Den danske kompetence indenfor IT er noget, som Lars Andersen mener, er påvirket af vores verdenskendte danske design.

Lars Andersen
Lars Andersen

Vi har en lang dansk designtradition, som stadig kan forbløffe rundt omkring i verden. Den samme designkultur er siden blev tænkt ind i teknologien og har gjort os til foregangsmænd inden for brugerdrevet design og innovation,” forklarer Lars Andersen, når vi spørger mere ind til, hvad vi i Danmark er stærke på.

Af områder hvor Danmark har en stærk track record nævner Rasmus Bjerngaard blandt andet mobil kommunikation, trådløs kommunikation, højfrekvenselektronik, audio, embedded systems og medicoteknik. Han fortæller dog også, at det desværre ikke kommer til udtryk i startups, så meget som man kunne forvente.

En tendens som Rasmus Bjerngaard er glad for, er, at de danske startups fokuserer på at tjene penge, ikke kun at skaffe “eyeballs”, som han kalder det. En tendens som han mener, er sund for det danske iværksættermiljø.

Der er ikke noget galt i at bygge eyeballs, men det er ofte mere binært om man er succesfuld, og man er ofte mere afhængig af udefra kommende kapital. Den bedste finansiering er fortsat den kunderne kommer med,” siger Rasmus Bjerngaard.

Mere positiv indstilling til iværksættere og iværksætteri

Det danske iværksættermiljø er stadig i sin spæde start i forhold til de store hotspots som San Francisco og London, men det er på ved fremad, og flere unge danskere bliver bevidste om, at det kan være en legitim karrieremulighed at skabe noget selv.

Arne Vesterdal
Arne Vesterdal

Der er generelt en meget mere positiv indstilling til iværksættere i Danmark i dag i forhold til for 20 år siden,” siger Arne Vesterdal.

Lars Andersen er enig og ser også, at den voksende interesse for og mere positive indstilling til iværksættere har højnet niveauet i miljøet.

Det er først for nylig, at iværksætteri for alvor er blevet spændende blandt de unge danskere. Med den nye iværksættermentalitet følger en masse græsrodsdrevne initiativer, som forskellige working spaces, #CPHFTW, events og så videre.”

Han peger desuden på, at græsrodsbevægelserne og et generelt mere aktivt økosystem, vil dygtiggøre de danske iværksættere som helhed.

“Disse forskellige initiativer har i høj grad løftet økosystemet og har gjort de danske iværksættere endnu dygtigere og mere professionelle,” siger Lars Andersen.

Gennem tiderne har Danmark sat sit præg på internationale tendenser. Vi har forbløffet verden med cykler, vindmøller og hygge. Nu står den næste generation af innovatører klar til at tage verden med storm.

Skriv et svar