Arkiver

EventsNyhederUngt Tech

Venture Cup Challenge 2017: Kilden til innovation er mangfoldighed

Venture Cup 17, innovation

Glitrende præmiefest for iværksætternes rockstjerner. Spændingen til Venture Cup 2017 blev udløst torsdag, da vinderne blev fundet til finalen i Odense. 

Alt var på plads til Venture Cups præmiefest i Cortex Lab på Syddansk Universitet i Odense. 27 nytænkende finalister var fordelt over syv kategorier, såsom Healthtech, Greentech, og Mobile & Web. Dertil kom en særlig SoMe-præmiering, og så endelig aftenens hovedpræmie: En rejse til Sillicon Valley for to personer på vinderholdet, og optimale muligheder for at skabe en gigantisk tvær-atlantisk succes.

Venture Cup har været umanerligt dygtige til at finde sponsorer, og med lommerne fyldt kan der skrues en tak op for virkemidlerne. Hårdtpumpet popmusik fra en DJ, konfetti, lækre godbidder og vin gik godt til en veloplagt konferencier, som af og til også fandt tid til at begave en tilfældig tilskuer med chokolade.

Skønne rammer

Cortex Labs lyse velkomstsal med den karakteristiske skrå trappe og fremtrædende indre altaner dannede rammen, og det var let at komme i rette stemning blandt iværksætteriets rockstjerner, hvoraf omkring 90-95 procent i aften var mænd.

En efter en blev repræsentanter kaldt på scenen, og klarede sig igennem på mere eller mindre flydende engelsk. ”Pols… Polsevon…?” spurgte en uforstående ung fyr, og fik forklaringen om at pølsevognens Congo Bajer hedder sådan, fordi den er mørk. Som i Congo. Den reelle årsag er dog, at kakaomælk producenten Cocio i sin tid købte rivalen Congo, og dermed kom til at dominere markedet – dog uden helt at ryste konkurrentens navn i folkemunde af sig. Men det var en god og bramfri anekdote, som passede til stemningen, og for mange af de fremmødte var hele emnet alligevel sort snak.

…And the winner is…

Nogle mennesker er helt pjattede med award shows, mens andre gnider sig nervøst i hænderne, mens de halvprofetisk sludrer om hvem der i hvert fald IKKE vinder. Der var god latter og koldsved i luften, især blandt de konkurrenter, som lå tæt i opløbet. Omkring 130 mennesker var på plads i salen, og programmet blev drevet fremad som et lokomotiv.

Aftenens hovedpræmie gik til OSAA Innovation, som bestod at Venture Cups måske største hold på 9 personer, mænd og kvinder, fordelt over en række nationaliteter, så som iransk, irakisk, afghansk, somalisk, tysk, svensk m.m.

Gravity In A Box

OSAA har udviklet et apparat til at erstatte det dropstativ, som mange patienter er tvunget til at affinde sig med. Dropstativet, eller infusionsstativ som det også kaldes, er indrettet til ved hjælp af tyngdekraft at få den livgivende væske til passere fra en højt hævet pose, igennem en slange, og ned til patienten og dennes blodårer. Disse stativer fås i forskellige udgaver, med og uden motor til fremdrift, og er nærmest uundværlige, hvis patienten skal sendes hjem. Og hjemsendes bør de absolut, har OSAA opdaget, efter at have foretaget over 200 interview med sygeplejersker.

“Vores opfindelse fungerer ved hjælp af en konstanttrykfjeder. Man placerer posen i den lille kasse, skruer op for fjederen, lukker kassen, og kan så placere kassen i en taste, og eksempelvis hænge den over skulderen,” siger Ahmed Hessam, som er founder og opfinder af løsningen.

“Fjederen gør at væsken bliver presset ud.  Man kan justere hvor meget væske, der skal komme ud, og der er ingen motor eller batteri. På den måde slipper man for at rode rundt med et dropstativ, og det er meget lettere at være patient. Man kan selvfølgelig også vælge at købe en pumpe til at klare arbejdet, men den koster 30-40.000, og jeg vil mene at den løsning er fortid nu,” siger han, og viser billeder af den simple, men effektive innovation.

VC vinder
Foto: Hannibal Bach

Next level

Co-founder Keyvan Bamdej håndterer OSAAs presse, og ser frem til den rejse til Silicon Valley, som virksomheden netop har vundet.

“Man siger at det tager seks år og 16 millioner at udvikle et brugbart produkt inden for medicinal industrien. Nu står vi her, og er på langt kortere tid og for færre midler meget tæt på målet. Vi håber at kunne finde investorer i USA til at tage det næste skridt, og jeg tror at det vil gå rigtig godt i San Francisco,” fortæller han.

Finalisterne i Venture Cup er studerende og kommer fra et væld af uddannelser fra RUC, KU, CBS, DTU, AAU, SDU og flere. OSAA er et af de få hold, som virkelig har tiltrukket en bred skare af deltagere fra KU, RUC og DTU.

At den brede skare er kimen til noget særligt, kan geograf Maike Friede Hens fra Tyskland bakke op om:

“Kilden til innovation er mangfoldighed.”

Venture Cups vindere 2017

Mobile & Web / Idea Stage: Matease

Mobile & Web / Active Stage: Harba

Product & Device / Idea Stage: BlackBoxEfx

Product & Device /  Active Stage: Male Fertility App

Healthtech: OSAA Innovation – også hovedvinder

Greentech: Airvita Global

Industrytech: Hallex Exchange Systems

SoMe: Kosmos Living

Skriv et svar