Arkiver

Nyheder

De bedste pointer fra Iværk&Vækst

Iværk & Vækst er Danmarks største inspirationsforum for iværksættere og vækstvirksomheder og blev afholdt i fredag til lørdag d. 13-14 septempter i Øksnehallen. Flere af Trendsonline skribenter var på pletten, og her har Mikkel Sørensen samlet nogle af de iværksætterpointer, han snublede over på sidste weekends messe.

Morten Wagner var blandt andet på Iværk&Vækst for at skabe opmærksomhed om sin nye bog “Dating-kongen”, men han havde desuden et par kloge iværksætter-pointer at dele med tilhørerne.

 • Vær drevet af lyst – ikke af penge! Brænd for idéen uanset om du tjener penge på det eller ej.
 • Lev produktet (Wagner har selv datet over 500 kvinder via dating.dk)
 • Hav en ”flagholder” i dit startup – eventuelt founderen som lever og ånder for idéen.

Iværksætter-Trends og -strategier i Danmark 2013

Et par særligt interessante pointer, som jeg noterede mig i forhold til trends og strategier (fra Erhvervsstyrelsen og fra diverse paneldebatter på Hovedscenen) var:

 • Blandt danske unge er det nu blevet ligeså ”cool” at være iværksætter, som det er at være læge eller advokat. (Så nu er du officielt cool)
 • Crowdfunding, for eksempel via Crowdcube eller Fundedbyme, er en anbefalelsesværdig måde for startups at skaffe kapital.
 • Startups bør ikke fokusere på at skaffe kapital alene – det er vigtigere at skaffe adgang til ”smart money” – det vil sige kloge mennesker med netværk.
 • Iværksættere bør benytte sig af al den inspiration de kan få fra det offentlige – for eksempel ved at deltage i arrangementer som Startup weekend Borgen
 • Det er vigtigt for startups at have prototyper ude og arbejde på markedet så hurtigt som overhovedet muligt (tænk for eksempel på upcoming bands, der lægger øve-sessions på Youtube)
 • Agér globalt. En pitcher, som deltog i en på udsendelse på radioprogrammet ”De 6 Hatte” på Radio24-7, fik god kritik på, at hans startup var ”Born Global” – det vil sige tiltænkt at ramme det globale marked allerede fra første prototype.

Iværksætteri og innovation

Asger Aamund, iværksætter, bestyrelsesmand, med mere kom også med et par rigtig interessante pointer på messen.

 • Fokusér på kompromisløs kvalitet i dit produkt. Den globale middelklasse vokser, og de køber kvalitetsprodukter og -services.
 • Find et godt founderteam til dit startup. Glem at være Georg Gearløs – næsten alle succesfulde startups er hold-arbejde, og du har brug for nogle at grine og græde med.

Iværksætter og modtager af E-handelsprisen Jonathan Løw havde gode pointer omkring idéudvikling og innovation.

 • Listen louder! Det er blandt andet igennem forskellighed at innovation opstår og det er således fuldstændigt afgørende, at man som iværksætter er god til at lytte. Som eksempel brugte han Steve Jobs, som for Løw var en mand, der var god til at se nye kombinationer, idét iPod’en var kombinationen af ting, der fandtes i forvejen.
 • Innovation and fun: Man skal have det sjovt, når man er innovativ. (Denne pointe er ikke helt ny, men godt at høre, at den stadig gælder)
 • Innovation and fail: Dette, syntes jeg, var en særlig interessant og kontroversiel pointe fra Løw. Han argumenterede for, at der må gøres op med tabu-kulturen omkring at fejle/gå konkurs med sit startup i Danmark, hvis danske startups skal blive bedre til innovation. Han udfordrede i den forbindelse publikum til at bekende overfor sidemanden:

  Min største fejl, jeg har begået i mit arbejdsliv, er( ______), og jeg lærte (______) af den.”

  Uha-uha. Men interessant nok kunne min sidemand fortælle mig en lignende fejl, han havde begået, som jeg fortalte ham. Så hov, vi har vist alle prøvet at fejle. Indenfor innovation er man nødt til at prøve forskellige ting af med risiko for at fejle. Men samtidig også med risiko for succes. Så frygter man at fejle, så snyder man sig selv for innovationsmuligheder.

Hvad har du lært af dine fejl? Deltag i debatten her på Trendsonline – hvis du tør.

Skriv et svar