Arkiver

DebatNyheder

Internet-smarte børn kan håndtere risici på nettet.

I anledning af den internationale Sikker Internet Dag 2014 udsender Net Children Go Mobile-projektet i dag en omfattende rapport, der bl.a. viser, at unge smartphone- og tabletbrugere udnytter flest online muligheder, men til gengæld udsættes de også for flere risici …

… Risici er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med skadelig effekt eller negative oplevelser. Effekten afhænger nemlig meget af, hvem barnet er, hvilke erfaringer det har, og hvordan det har lært at håndtere risici.

Mobning og seksuelle risici er mest udbredte

Mobning er stadig den mest udbredte risiko-oplevelse for børn: To ud af tre børn, som mobbes online eller offline siger, at de blev meget eller lidt påvirkede af det.

Seksuelle risici kommer på andenpladsen: Halvdelen af alle børn, som har modtaget seksuelle beskeder eller har set en eller anden form for seksuelt indhold, har været bekymrede over det. Det er således især de sociale og indholdsmæssige muligheder, som smartphones og tablets tilbyder, som er forbundet med risici.

Smartphone og tabletbrugere støder på flere risici, fordi de er mere online end ikke- smartphone og tabletbrugere. Men der rapporteres ikke om flere skadelige følger end for ikke-smartphone og -tabletbrugere.

De yngste børn skal hjælpes

Dog er det vigtigt at bemærke, at især de yngste børn i undersøgelsen er mere udsatte for negative oplevelser end de ældre, og at de har et større behov for at få hjælp til at håndtere deres oplevelser, bl.a. gennem positiv brug.

Danske børn ligger i toppen i forhold til adgang til smarte, mobile teknologier og i forhold til at kunne bruge dem i forskellige situationer. F.eks. ejer 84 % af de danske børn i undersøgelsen en smartphone, og 72% går dagligt online fra den.

De danske forældre er på vej ind i det digitale samfund: 77% af forældrene i undersøgelsen har en smartphone, og 99% bruger internettet.

Skriv et svar