Arkiver

NyhederRoskilde FestivalSustainable Tech

En plastfolie der kan redde millioner af liv

Heliac har udviklet en folie, der kan erstatte ild. Med folien kan man varme mad og kaffe ved hjælp af solens stråler.

Af Torben Kloster

Hvert år dør over fire millioner mennesker på grund af brug af åben ild. Det drejer sig især om madlavning i ulande, hvor mange bruger bål til at opvarme og tilberede maden. Ifølge WHO døde 4,3 millioner mennesker i 2014 på grund af luftforurening i hjemmet, som følge af madlavning over bål.

Det er et ret overset problem, som er svært at bekæmpe, fordi en femtedel af verdens befolkning ikke har nogen strøm- eller gasforsyning, og dermed ikke noget alternativ. Men det arbejder virksomheden Heliac for at lave om på.

Heliac er en dansk virksomhed, der har udviklet en folie, der omdanner solstråler til høj varme. Folien indeholder en hel masse mikro-spejle, der alle sammen peger i den samme retning, for på den måde at kanalisere solens energi hen mod det samme sted. Man kan så stille en gryde eller en kaffekande der, hvor strålerne bliver rettet imod, for på den måde at koge vand eller tilberede mad.

Heliac er til stede på årets Roskilde Festival, hvor de fremviser deres teknologi i Maker-området.

Læs også: Skabertrangen får frit løb på årets Roskilde Festival

”Det har taget os omkring fire år at udvikle folien, men nu står vi til gengæld med et produkt, som er billigt, og derfor er det realistisk for ulandene at købe,” siger Henrik Pranov, der er direktør for Heliac og en af opfinderne af teknologien.

Han fortæller, at priserne ligger på omkring 50 kroner for to kvadratmeter folie, hvilket er langt under de konkurrenter, som Heliac har på markedet. Med den pris kan Heliac når ud til de fattigste dele af verden og bekæmpe udfordringerne med luftforurening i hjemmet.

Det startede med yoghurt
Projektet har altså været på vej i omkring fire år. Faktisk startede Henrik Pranov og holdet bag med at udvikle noget helt andet, som så har ført dem til ideen om en folie, der fungerer som solfanger.

”Vi startede med at udvikle et yoghurt-afvisende materiale, så man undgik, at der altid var yoghurt-rester tilbage i kartonen, når man smed den ud. Det førte os videre til denne idé,” siger Henrik Pranov.

Han forklarer, at netop fordi, holdet bag har brugt lang tid på at udvikle, står de nu med et billigt produkt. Det koster nogle penge at sætte produktionen i gang, men herefter kan folien masseproduceres uden de store omkostninger, ligesom produktet er nemt at sende, fordi det kan rulles sammen og transporteres i store mængder.

Kickstarter-kampagne
Heliac er for nyligt kommet på Kickstarter, hvor man kan støtte deres mission om at nedbringe antallet af døde som følge af brug af åben ild.

Kampagnen kører frem til slutningen af august. Du kan finde projektet og støtte Heliac via dette link.

På Kickstarter-siden kan du også se en video om Heliac, deres mission og hvordan teknologien fungerer. Produktet kalder de SMILE – Solar Mobile Independent Low-Cost Energy system.

 

Skriv et svar