NyhederSoftwareSustainable Tech

Dansk software kan forny vindmølleindustrien

Vindmølle Trendsonline

Den danske software Becas bliver nu brugt af den Hamborg baserede startup virksomhed PHI Blades, der arbejder på at forbedre vindmøller ved at redesigne rotorblade.

Rotorblade kan være dyre, og holder ikke nødvendigvis lang tid, da de konstant udsættes for elementernes rasen. PHI Blades løsning er bemærkelsesværdig enkel: de har udviklet en rotorklinge, der udelukkende består af træ.

Stifterne deltog for nylig i speeddating med investorer på Startup Pitchdeck ved Reeperbahn Festival i Hamborg. Gentagende gang blev de bedt om at besvare det samme spørgsmål: “Hvorfor skulle det virke?”

Traditionelt er vindmøller lavet af menneskeskabte komponenter, så det var let for folk at være afvisende over for PHI Blades koncept. Men som CEO ved PHI Blades, Phillip von Gertzen, påpeger: “Hvorfor skulle det ikke virke?”

Fra hvorfor til hvorfor ikke
Medstiftere Nicolas Hoyer og Gregor Prass er veteraner fra vindenergi industrien. De har tidligere arbejdet som henholdsvis managing director og konsulent på virksomheden TimberTower, der med succes har udviklet trætårne ​​til vindmøller.

“Nicolas og Gregor var blevet konfronteret med udsagnet om, at tårne ​​kan være lavet af træ, men for alle andre komponenter, især vingerne, var det ikke muligt. Dog kunne ingen give beviser for, hvorfor det ikke skulle være muligt,” forklarer Phillip von Gartzen.

Nicolas Hoyer og Gregor Prass begyndte at forske i konceptet og fandt i den forbindelse et speciale skrevet af Rasmus BorrmannWind Energy Technology Institute (WETI) ved Flensborg Fachhochschule. Specialets resultater bekræftede, at selv meget store vinger kunne være lavet af træ.

Tysk hardware og dansk software
Gennem WETI blev Nicolas Hoyer og Gregor Prass opmærksom på, at forskning og software i denne niche blev produceret på et højt niveau ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). PHI Blades valgte at bruge centrale værktøjer, der blev udviklet på DTU som grundlag for deres klinge udvikling. Herunder softwaren, Becas, der bruges til at modellere vindmøllevinger, og som kan håndtere sådanne komplekse strukturer effektivt.

“Den oprindelige kontakt blev etableret af vores WETI partnere, der havde besluttet at bruge [DTU] software. Efter at have set resultaterne blev vi enige om en lignende arbejdsgang i vores virksomhed. Vi har fået licens til at bruge Becas som et af ​​vores vigtigste værktøjer i udviklingen af vores, ” fortæller Phillip von Gartzen.

Becas blev udviklet på DTU primært af José Pedro Albergaria Amaral Blasques og Robert Bitsche.

“Hvis man ser på moderne vindmøller, har de lange vinger. Vi ser på to ting, når vi designer dem: at sikre at knivene roterer – så man kan omdanne energien i vinden til elektrisk energi – og at de ikke knækker. Vi skabte en software, der designer både indre og ydre strukturer i bladet for at gøre dem modstandsdygtige og effektive, “siger José Pedro Albergaria Amaral Blasques.

Becas har været i brug siden 2012. Fagligt har det været en stor succes, da mange ph.d.-studerende bruger softwaren. Becas kan bruges på tværs flere industrier – Blandt andet bruges softwaren til vingedesign i helikoptere. PHI Blades er den første startup, der har brugt Becas.

“Normalt bliver vi kontaktet af store virksomheder. PHI Blades har været den første startup virksomhed nogensinde til at kontakte os. De startede med en licens med en to måneders prøveperiode, og derefter købte de softwaren,” udtaler José Pedro Albergaria Amaral Blasques.

PHI Blades CEO, Philip von Gertzen, fortæller, at samarbejdet med DTU har været en problemfri proces, fordi de begge har de samme bevæggrunde: at løse problemer med effektive, praktiske løsninger og at dele produkterne på et kommercielt grundlag.

En industri der bevæger sig hurtigt – i mange retninger
Industrien for vedvarende energi har ændret sig drastisk gennem de sidste årtier. Som José Pedro Albergaria Amaral Blasques forklarer:

“Du løser aldrig rigtigt et problem, og du løber aldrig rigtig tør for ideer. Tiden bringer nye udfordringer og dirigerer fokus i forskellige retninger.”

Hvad er så fokus nu? Ifølge José Pedro Albergaria Amaral Blasques er fokus faktisk ret meget på linje med PHI Blades’ mål.

“Nu er der mere fokus på nøjagtigheden af ​​beregningerne på, hvordan vingerne vil opføre sig. Hvad markedet ønsker nu, er en mere præcis forudsigelse. Det giver dig mulighed for at få en lavere pris på energi, da klinger for eksempel kan blive lettere, hvilket kan betyde lavere produktionsomkostninger,” uddyber han.

De sidste par år har der været hidtil usete muligheder for at udforske nye designs, materialer og former i vindmøller. Mens DTU teamet fokuserer på at udvikle den bedst mulige forudsigelighed gennem sin software, tager PHI Blades udfordringen op på den materiale side.

Ved at kombinere DTU og PHI Blades’ ekspertise bliver de i stand til at skabe en miljøvenlig, økonomisk og konkurrencemæssig klinge.

“Vore knive er 30% billigere, og de er designet til at holde i mere end 25 år. Det lyder måske enkelt, men det er en væsentlig forbedring i vingeteknologi. Der er også ved at opstå kvalitetsproblemer i branchen. Mange af disse kvalitetsproblemer kan spores tilbage til det materiale, der bruges. Glasfiberforstærket plast (GFRP) er det dominerende materiale til vinger. Indenfor de sidste år har der været mange nyskabelser i måden træ fremstilles og forarbejdes på, der har gjort træ til et meget attraktivt materiale,” forklarer Phillip von Gertzen.

I øjeblikket er PHI Blades ved at udvikle deres første prototype, som vil have en længde på 25 meter. I løbet af de næste tre år planlægger de at udvikle, fremstille og tage i alt tre forskellige prototyper i brug.

I begyndelsen af ​​året vil de tage hul på anden runde af finansiering og startup virksomheden er allerede nu på udkig efter potentielle investorer.