Arkiver

NyhederSustainable Tech

Cirkulær økonomi er en politisk varm kartoffel

Grøn omstilling og cirkulær økonomi er blandt de helt store trends disse år. Klimaforandringer, ressourceknaphed og finanskrise har betydet større fokus på at genanvende materialer, optimere energi og produktionsprocesser – kort sagt at sende materialer og ressourcer i cirkulation i stedet for at bruge og smide væk.

Fra politisk side er opmærksomheden på cirkulær økonomi anselig både i udlandet og i Danmark. Ved World Economic Forums økonomiske topmøde i januar modtog Danmark en international grøn pris og blev endvidere udvalgt som testland for en undersøgelse, der skal sætte tal på potentialet i cirkulær økonomi.

Danmark har da også de været i front i forhold til grøn omstilling og overgang fra lineær til cirkulær økonomi. Den tidligere regering skabte f.eks. den Grønne Omstillingsfond for at hjælpe danske virksomheder i gang med skiftet til den nye tilgang til blandt andet ressourceforbrug og energioptimering. Her kunne danske virksomheder indtil 2016 søge om at få et gratis ressourcetjek, og blive matchet med virksomheder, som kan udnytte hinandens restprodukter.

Den nuværende regering har dog nedlagt fonden, som udgiver sin afsluttende rapport i løbet af de kommende uger.

Grøn omstilling kan skabe vækst
Ida Auken er en af de store fortaler for den grønne omstilling, der følger i kølvandet på den cirkulære økonomi. Hun fortæller i et debatindlæg på Altinget.dk, at blandt andre politikere og virksomheder diskuterede cirkulær økonomi ved World Economic Forums økonomiske topmøde. Ved denne lejlighed forpligtede mere end 30 CEOs sig til at skifte fra en lineær til en cirkulær forretningsmodel, skriver Ida Auken.

”Vi skal som politikere understøtte denne udvikling. Fordi det skaber arbejdspladser. Fordi det gør Europa mere sikkert. Fordi det giver borgerne flere muligheder og en bedre livskvalitet. Og fordi det er den mest bæredygtige måde at forbruge og producere på,” udtaler Ida Auken i et debatindlæg på Altinget.dk.

Ida Auken gengiver endvidere tal fra McKinseys rapport om cirkulær økonomi, hvori de vurderer, at det økonomiske potentiale for Europa på længere sigt er mod 500 milliarder Euro, hvis man formår at genanvende en langt større del af alle materialer end det er tilfældet i dag.

Danske virksomheder omstiller til cirkulær økonomi
Både nye og etablerede danske virksomheder har taget den cirkulære økonomi til sig. Startup-virksomheden Reshopper er et eksempel på en virksomhed, der har taget den cirkulære økonomi til sig – de har opstartet en lokal markedsplads for børnefamilier på mobilen, hvor man kan handle med brugte ting til børn. Konceptet er lokalt, tidsbesparende og ikke mindst bliver genanvendelse af tøj, møbler, barnevogne og alskens børnesager gjort nemt. Tingene bliver simpelthen sendt i cirkulation mellem børnefamilierne.

Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Anders Hoffmann, fremhæver den danske virksomhed Lithium Balance, som et godt eksempel på en cirkulær forretningsmodel.

”De [Lithium Balance, red.] har udviklet et marked for solcellebatterier baseret på brugte litiumbatterier, som også kendes fra elbiler. Selvom batterierne efter 8-10 år ikke har tilstrækkelig ladekraft til elbiler, kan de stadig oplade energi. Derfor kan de genanvendes som solcellebatterier og endda leveres til halv pris af nuværende solcellebatterier,” fortæller Anders Hoffmann.

En af de store virksomheder, der ligeledes har fokus på cirkulær økonomi, er Carlsberg. Her fokuseres særligt på at optimere genanvendelsesprocesser, så miljøet skades mindst muligt, fortæller Koncernchef i Carlsberg, Jørgen Buhl Rasmussen, til Berlingske Finans. Plastflasker smeltes om og genanvendes, vægten af genbrugsflasker reduceres og dåser indsamles – alt sammen med henblik på at minimere affaldsmængden og det maksimale ud af de anvendte ressourcer.

Skriv et svar