Vi kender Gomore, til når vi mangler et lift, vi kender AirBnB, til når vi skal have et sted at bo i en uges tid. Og vi kan godt lide det autentiske i konceptet om deleøkonomi. Men er det nu også alt, der egner sig til en deleordning? Sidste nye skud på stammen er en deleøkonomisk platform, hvor private udbydere kan leje deres privatfly ud.
Stellar labs er et amerikansk baseret selskab, der har lanceret en deleplatform for privatfly. Princippet bag virksomheden læner sig op af det internationale AirBnB, hvor folk kan leje deres hjem ud i kortere eller længere perioder, oftest i forbindelse med rejser. Har de så tilfældigvis en privatjet, kan de samme folk nu også tilbyde at udleje denne.
Stellar Labs har udformet egne undersøgelser, der tyder på, at mange af verdens privatfly ofte flyver uden passagerer, enten fordi de skal hente eller bringe deres ejer. Det er de flyvninger, Stellar Labs håber at kunne tilføje til deleprincippet. Samtidigt mener virksomheden, at flysektoren har brug for fornyelse og effektivitet.
“Vores mål er at trække sektoren ind i den digitale tidsalder ved at tilbyde den første digitale markedsplads, som ordentligt forbinder ejere af privatfly med potentielle kunder, som kunne leje dem,” udtaler stifteren Paul Touw til Børsen. Han er selv tidligere pilot og medstifter af IT-virksomheden Ariba.
Branchechefen er ikke imponeret
Selv mener Paul Touw og Stellar Labs, at der er et marked for delefly i Danmark. Dette bygger de på tallene fra lanceringen i USA, hvor de allerede efter tre måneder havde fået engageret en femtedel af de amerikanske privatfly.
Michael Svane, Direktør for brancheforeningen Dansk Luftfart, virker dog ikke umiddelbart overbevist. Han henviser til mængden af privatfly i Danmark samt prisen for et lift med en privatjet.
“Den fuldstændig grundlæggende forskel mellem Danmark og USA er nok antallet af privatjet, som, jeg tror, vil komme ret markant til udtryk,” udtaler Michael Svane til Børsen
Han mener, at konceptet er rettet mod en meget lille niche. Ifølge Stellar Labs’ undersøgelser findes der i Danmark omkring 80 privatejede fly, der ville egne sig til konceptet. Og det er ikke ligefrem billigt. Virksomhedens demovideo viser eksempelvis, at en to-timers flyvetur med en lejet privatjet hos dem, koster i omegnen af 170.000 kroner.
Generelt er konceptet om deleøkonomi, noget der vinder frem overalt. Mange tiltales af ideen om at bryde med køb-og-smid-væk-kulturen, som ellers har hersket i mange år. Og oftest er det da også en succes.
Men det kan diskuteres, om det er alle ting, der kan køres på et deleprincip. Ville du dele din privatjet?
Læs også: Deemly-stifter: Deleøkonomi skaber et tættere fællesskab