Arkiver

MedtechNyhederPlatformSoftwareSustainable Tech

Masser af startups klar til at inspirere Københavns Innovationshus

I august 2015 åbnede Københavns Kommune Innovationshuset, et kreativt fælles projekt for alle kommunens forvaltninger, med kontor- og testfaciliteter placeret i Kødbyen på Vesterbro. Planen for huset er, at forsøge at løse de kommunale udfordringer via innovation, i stedet for bare at give opgaven til det firma, der er ældst og råber højst.

Gennem diverse workshops giver Københavns Kommune således en stemme til de små startups og kreative sjæle, der måske kunne komme med en anderledes og nytænkende løsning.

Især ønsker Innovationshuset at udtænke bedre og mere nyskabende metoder til at håndtere service, digitalisering, byggeri og ikke mindst dagligdagens arbejdsgange.

“Vi vil gerne i dialog med markedet og undersøge, om der sidder nogle iværksættere fra nogle helt andre brancher, som kan udfordre den måde, vi gør tingene på i dag,” lyder det fra Diana Arsovic. Og det skulle ikke være umuligt, hvis man tager et hurtigt overblik over iværksættermiljøet.

Innovative startups står allerede klar
Startupmiljøet har allerede en masse initiativer, der beskæftiger sig med disse fokusområder, som mere eller mindre problemfrit kunne implementeres kommunalt.

På byggeri-siden kunne det være et startup som Geniebelt, der hjælper virksomheder i byggeriet, med at forbedre kommunikationen på byggepladsen, nedbringe den administrative byrde og derigennem også nedbringe antallet af konflikter. Det sker, via at kunne finde den rigtige information, nemt kunne dokumentere via billeder, og ved at give alle deltagere adgang til projektet. Hermed bliver byggeriet til en transparent proces og konfliktniveauet holdes lavt.

Digitalisering
Et koncept, som kommuner landet over måske kunne finde interessant, er de tosidede platforme. Det gælder blandt andet markedsplads-platforme som Autobutler, Gomore, Tradono, Reshopper, Bownty, Trustpilot og andre lignende platforme, der alle er tosidede.

Det kan være en platform, hvor automekaniker og en bilejer, der skal have repareret sin bil, kan mødes. En sådan platform er altid afhængig af, at der er brugere på begge sider – uden dem, der lægger annoncer ind, er der ikke noget for køberne af købe, men uden køberne, er der heller ingen grund til at lægge annoncen op på platformen.

Den nye platform Hivebeat fungerer som både en salgsside for billetter til events, men også som et organisationsværktøj for arrangører. Til både åbne og lukkede events. Konceptet er opstået som ‘spin-off’ til Greenticket, som Hivebeats CEO Jonas Bøgh Larsen og CTO Emil Haghbart Rasmussen tidligere stod bag. Nu har de så kastet sig over startupvirksomheden, der skal gøre livet nemmere for alverdens eventarrangører. Også herfra kunne kommunen trække på erfaring og ekspertise, i forbindelse med at effektivisere arbejdet med at få tilslutning til events.

Service
På servicesiden er der også adskillige eksempler på startups, der kunne inspirere de kommunale processer.

Famly er eksempelvis en platform, der vil lette kommunikationen mellem daginstitutioner og forældre. Med en app kan forældrene for eksempel følge med i, hvad der foregår i børnehaven, og medarbejderne kan selv opdatere hinanden på, hvor mange børn, der er til stede, og hvor mange ressourcer der er brug for. Fornyligt blev Fredensborg den første danske kommune, der er fuldt dækket af Famly. Startuppet dækker her alle kommunens institutioner fra vuggestuer op til SFO og klub.

En ting mange kommuner, og især Københavns Kommune kæmper med, er boliger. Især boliger til studerende. Her kunne det måske være en ide, at kigge nærmere på et samarbejde med dem her, findroommate.dk. Dette er igen en platform for udlejere og boligsøgende. Platformen henvender sig overvejende til unge og ville derfor være oplagt i forbindelse med studieboliger.

Af transport i byerne, kan nævnes det nye startup, Donkey Republic. De kører en tjeneste med delecykler rundt om i byen, så man altid har en cykel til rådighed, men uden at bekymre sig om at skulle have den stående forskellige steder, og måske stjålet. Konceptet bag Donkey Republic er, at Donkey Republic ejer dele-cyklerne i systemet for at sikre, at cyklerne er af høj kvalitet, og at serviceniveauet er stabilt. De sætter deres Donkey-cykler med de elektroniske smart-locks op, hvor folk har brug for dem, så der på den måde altid vil være en Donkey i nærheden, når behovet opstår.

Arbejdsgange
Workflow-to-go er et enkelt digitalt værktøj, der hjælper medarbejderne med at eksekvere og forbedre arbejdsprocesser, samt foretage dataindtastninger direkte i arbejdssituationen. Med redskabet scanner man en QR-kode med smartphone eller tablet, og så kan man se, hvordan udstyr betjenes, og hvordan en arbejdsopgave kan løses bedst muligt, trin for trin.

Workflow-to-go er allerede blevet implementeret i Fredericia kommune, med fokus på at gøre deres borgere med hjerneskader eller Aspergers Syndrom mindre afhængige af hjælp fra andre. For Fredericia kommune opnåede man en effektiviserings-gevinst på 75 % på individuel borgerbetjening. Værktøjet blev også implementeret på lungemedicinsk afdeling J på Odense Universitetshospital, og alle iltapparater blev forsynet med QR-koder. Det gjorde, at medarbejderne kunne scanne koderne, og gå direkte ind i instruksen hvor de i skrift og billede kan se, hvordan apparatet skal sættes til og dermed undgå fejl.

Daybuilder, vinderen af Student Startup Investor Ball 2015, er en mobil app, der skal forbedre kommunikationen mellem patient og behandler. Patienten kan via appen holde styr på dagen ved at indtaste data om ens humør, søvnrytme, medicinering, stress, motionsrytme osv.

Formålet er at hjælpe patienten til at få overblik over de enkelte dage. Ligeledes skal det hjælpe behandler, da han ved hjælp af de indtastede data får en dybere indsigt i patientens tilstand. På den måde har behandleren bedre forudsætninger for at vurdere, om patienten har brug for anden medicin eller pleje.

Breakbuddy er en onlineløsning samt et program til brugerens computer. Efter installation af løsningen vil der med et interval bestemt af den enkelte medarbejder, poppe en lille reminder om at tage en pause op på skærmen, for eksempel en kort gåtur hvert 5. kvarter.

Herefter kan man, ved at klikke på reminderen, få vist en række videoer af øvelser specielt tilpasset den trætte kontorstols-lænd og slappe muse-arme. En enkel og god måde at aktivere kroppen på og få ny effektiv energi til hjernen. Ifølge Breakbuddy selv, så kan øvelserne laves af alle og giver ikke sved på panden.

Dette er blot et par potentielle forslag til startups, der kunne være relevante for kommunalt arbejde. Enten til samarbejde eller inspiration.

Skriv et svar